Direktlänk till inlägg 26 maj 2009

Mentalt

Av Lisbeth - 26 maj 2009 08:55

Under stundande helg kommer Kennelfullmäktige, KF - hundklubbarnas riksdag - att hållas i dagarna tre. Det är ingen djärv gissning att ordet för dagen kommer att vara "mentalitet".

På senare tid har det lagts ner åtskillig möda från SKK:s sida att förmå medlemmarna till uppryckning vad gäller efterlevnaden av organisationens målparagraf, den om främjande av avel av exteriört, mentalt, etc "fullgoda hundar". Eller åtminstone påminna om saken, i den händelse de glömt detta eller inte är intresserade, eller inte längre förstår vad det betyder och hur viktigt det är.

SKK har slitit och dragit för att puffa för den beramade BBC-filmen om den ämliga hundaveln för att på så vis få tillstånd en s.k allmän opinion att ta avstamp i inför viktiga KF-beslut.

Det har gått sådär.

Trots flera pressreleaser och påminnelser har den offentliga debatten inte riktigt velat ta sig...

Det var först när Marit Paulsen gick ut med lite synpunkter på hundavel inför sin EU-kandidatur som de åstundade rubrikerna dök upp.
Hur är det då tänkt att bli?
Så här svarade SKK:s ordförande Nils Erik Åhmansson:
"Hej Lisbeth!
Första frågan om FCI:s gruppindelning. Några förändringar är inte aktuella. Däremot kan man tänka sig att lägga ihop grupperna 4 och 6 respektive 7 och 8 i finalsammanhang om det är få hundar anmälda.
Andra frågan om hundars mentalitet. Som du vet pågår ett mångårigt och mycket omfattande projekt rörande hundars exteriör. Vad vi främst riktar in oss på är de raser där exteriöra överdrifter medfört att vissa hundraser fått försämrad hälsa. Vi har ju som du vet riktat oss både till exteriördomare och till uppfödare. Samtidigt arbetar vi intensivt på internationell bas eftersom hundvärlden är så internationell. Glädjande nog har vi fått popsitiv respons från flera kennelklubbar ute i världen och även FCI lyssnar på vad vi föreslår. För övrigt hänvisar jag till vårt nya PM angående rasspecifika domaranvisningar. Som du säkert förstår är detta ett mångårigt projekt, men det avskräcker oss självfallet inte.

Nästa stora fråga är naturligt nog hundars mentalitet. Här har vi SBK som förebild. MH-testet har nu använts i flera år och för närvarande pågår ju två forskningsprojekt som syftar till att utröna vad man nått fram till via dessa test. Nåväl, varför inte ett MH- test i flera raser. Vad vi ser framför oss är att en specialklubb som tycker sig märka att en eller flera raser har fått mentala brister, kan vända sig till SKK för att få hjälp med en kartläggning som kan vara till hjälp i avelsarbetet och vid bedömningar av olika slag. Det ter sig då naturligt att vi vänder oss till SBK för att vi gemensamt skall kunna arbeta fram ett lämpligt material.

Som jag nämnde är båda projekten mångåriga och ambitiösa och jag tror verkligen att båda dessa kan gagna oss alla."Hur ska SKK gå tillväga med projekten?Lite mer konkret skisserade SKK:s Vd när SBK-kongressen informerades:"Ulf Uddman tog upp aktuella exteriöra överdrifter: ”Sker det inte någon förbättring kan den yttersta konsekvensen bli att vi inte registrerar viss ras eller raser.”- För SBK är det tre raser som vi har satt observandumstatus på: collie, boxer och schäfer. Det finns detaljer på dessa raser som vi önskar att domarna inte premierar.Nästa stora satsning från SKK:s sida är hundars mentalitet.- För att visa att vi menar allvar har SKK ur överskottet avsatt fem miljoner till hundars mentalitet och exteriör, sa Ulf Uddman. Han påminde om att forskare i Stockholm och Uppsala fått 250.000 kronor för att ta fram ett ”Bas-MH” samt forskning och utvärdering av MH. - I budgetförslaget till KF avser SKK att tillsätta en kommitté för rasers mentalitet. En av utgångspunkterna blir självklart SBK:s mentalbeskrivning, MH. Men det finns också jakthundssidan, vallhundssidan och sällskapshundar att beakta, så att det blir lite bredare."Hur kommer det då att gå? Det är svårt att gissa, men förhoppningsvis vet vi mer på söndag kväll.

 
 
Ingen bild

tant Karin

26 maj 2009 17:02

Jag är något så trött på allt hundpolitiskt dravel. Nu skall det MH as HURRA!! Vadå? fanns det små sällskapshundar också? Inte bara de hundar som SBK har rasansvar för? Och javiist ja, det finns även en hel bunke jakthundar... oich slädhundar... och vinthundar också... men ändå yes, då tar SBK hand om dem också, vi vill, vi vet, vi kan!! Hur 17 skulle det gå till? När det kan vara svårt att komma med på MH för SBK-raserna? Har det blivit total dimsyn för de som skall värna våra raser? Hur många ÄR eg dåliga mentalt? Beträffande collie så är det betten som är ett observandum, inte "mentalitet".Och mäter ett MH i sådana fall "mentalitet"? Det trodde jag var MT som gjorde, skulle inte MH vara en beskrivning? Som inte ens är vetenskapligt utvärderad? MH skulle väl aldrig vara ett sätt att betygsätta? Hur fel har detta blivit? Skall lilla tant Eva gå MT med sin toypudel, vavva eller jappe? På en Brukshundsklubb? Blir detta inte ännu dummare än det "prov" som småhundar skulle "klara" för att få sina CH titlar fordomdags? Det som lades ner för det bara var trams? Men det vore väl bra för SBK, att sköta MH för alla Sveriges hundraser, eftersom SBK ligger något så illa till i sin budget... något måste de ju försöka dra in pengar på... och då gärna med obligatoriskt MH på alla svenska hundraser. Tjosan!

 
Ingen bild

Duritzan

26 maj 2009 20:10

För att det hela ska vara meningsfullt och det KAN det vara - måste man göra rasspecifika MH.

Först kollar man vilka egenskaper just den rasen SKA ha. Sedan tar man reda på hur man prövar hunden för att se om just DE egenskaperna finns. Man att ta fram dessa rasspecifika "mätningar" är inte gjort i en handvändning!! För att inte tala om att inom resp. rasklubb enas om vilka egenskaper som SKA finnas...

 
Ingen bild

tant Karin

27 maj 2009 11:08

HELHETSINTRYCK:
Japanese chin är en liten, kvadratiskt byggd hund med ymnig päls, elegant och behagfull.
Ansiktet är brett och platt.
Den är intelligent, vänlig och älsklig.

Ovanstående är det enda som står om Japanese Chins sätt att vara i dess rasstandard. Hur skall man kunna göra en rasspecifik MH för jappar? Hur beskriver man behagfullhet? Eller denna ras typiska intelligens, vänlighet och älsklighet? Detta skall graderas i en skala... Förväntas beskrivarna ha paranormal perception? Detta med MH för alla raser är rena tramset. Om det nu är så att det finns hundraser med svåra problem med temperamentet (jag vet inga) så är det väl inget som berör andra raser än dem med problem? Är SBK desperata för att få in mer pengar? Har SKK gått i SBK:s fälla, är det SBK som skall ha ansvar för alla hundrasers mentalitet? Bäst vore kanske att låta SKK ta hand om ALLA hundars rasutvecklig så att det inte behövs en speciell jätteorganisation för att dra runt detta, en organisation som därmed behöver ta in många pengar.Är det verkligen SBK:s område, detta med "mentalitet" för alla hundraser? De klarar ju inte av sina "egna" raser då man måste ha gjort MH för att regga SBK rasernas valpar - det är redan jättesvårt att få tid för MH på de aktuella raserna... sedan kommer ju frågan om hur många nya beskrivare som behövs och som är så mycket intresserade av detta att de sätter av många helger under året för uppdraget, liksom att det ju måste till figuranter och materiel... Och allihop skall ha utbildning!Nä, lägg ner detta med MH över huvud taget och låt de raser som skall ha ett speciellt temperament göra MT i stället.På ett MT testas ju beteenden, det görs ju beskrivning på ett MH och skillnaden är STOR

 
Ingen bild

Duritzan

27 maj 2009 12:38

Nja, det finns inget som säger att det är SBK som ska ha ansvaret för en rasspecifik MH.

Det finns heller inget som säger att det är möjligt. Men det kunde vara en bra idé OM (ett mycket stort om!) det gick att genomföra på ett korrekt sätt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Skapa flashcards