Direktlänk till inlägg 28 september 2009

Inga ögon väntar mig

Av Lisbeth - 28 september 2009 10:16

   Har inte tid för några djupsinnigheter idag, så det får bli återanvändning av tidigare inlägg, lätt förkortat. Hur ska västgötaspetsen se ut och vara?






Jag tycker inte alls att den är på väg "åt rätt håll".






En övervinklad hund med flashiga rörelser? Och vill man verkligen ha ett djur som ständigt "står på tånaglarna"? Inte jag...






Historien visar hur lätt det är att driva en ras i en viss riktning. Poff! Så har vi plötsligt en helt annan hund än den som man ursprungligen blev förälskad i. Det här är ingenting som jag hittat på själv. Så här skrev den legendariske kynologen och författaren Björn von Rosen: "En ras får under förädlandet aldrig manglas för långt ut i någon enskild riktning, inte så långt att Hunden i hunden börjar tunnas ut."---"Hur är det med fågelhundarna, har inte en del av den gamla naturklokheten i arbetet gått förlorat hos några av just de populäraste och långt drivna raserna? Den klokhet som gjorde det till ett oabrutet nöje att jaga med dem, innan fältflygartypen vuxit fram, till ögats njutning och - kanske - sinnets hemliga irritation."













Så långt den vise von Rosen i Hundsport från 1965; om att tillvarata en hundras. Tål att tänka på. Det är lätt att överföra tankegångarna till andra rasgrupper, ex vis brukshundar och varför inte - västgötaspets? Kraven på förändringsarbete som prioriterar fart och flashighet i mertitjaktens namn kan få förödande konsekvenser.






Hur ska västgötaspetsen se ut? Ja, det finns många bra modeller, men Chipsmakers Dynamit Harry är en gammal favorit. Hur ska den vara? Ingrids Chipsmakers Uno Vallman (bilden) har den här sansade naturklokheten. Men hur många av dagens hundar är på detta sätt?





Västgötaspetsen är en robust hund i konstitutionen, men rätt känslig när det gäller ingrepp i det själsliga. Den har spetsens självständighet och envishet; det är egenskaper som inte passar så bra för tävlande i lydnadsprov och agility. Vill man lyckas i dessa discipliner, så är det lätt att försöka styra upp det hela genom att eliminera självständighet och selektera för förarmedvetenhet, förighet, jaktkamp, gripande, föremålsintresse, fart... MH, som ursprungligen togs fram som ett instrument för att få fram tjänstehundsämnen utgående från försvarsmaktens behov, används nu frekvent inom SKV. Det kräver då att rasprofilen modelleras utifrån rastypiskt temperament. Detta visade sig oväntat svårt, då många rasklubbar genomsyras av önsketänkande och tillskriver sin ras överdrivna egenskaper. Detta har jag inte heller hittat på själv, utan är en slutsats som P-E Sundgren framförde på en avelskonferens inom SBK.






Därför skulle jag vilja att man på allvar funderar på mentaliteten. Många västgötaspetsar är lättstressade, många är ljudkänsliga. Det finns också en aggressivitet som är ganska besvärande. Det är borde vara den viktigaste frågan borde vara bevarandet av rasens "vardagsegenskaper" - det är ju faktiskt på grund av dessa som västgötaspetsen en gång blev omtyckt som klok och trevlig familje- och gårdshund.

 
 
Ingen bild

Nilla/Jobbet

28 september 2009 11:18

Hej

Jag tycker tyvärr inte heller att den är på väg åt rätt håll!
(Om nu någorn skulle ha missat det *L*)

Jag tycker att om man vill hålla igång så som "vissa" gör så kanske man ska titta sig om efter en annan ras, nu menar inte jag att man inte kan träna & aktivera sin Västgötaspets, för det kan man (Det gör jag, tro det eller ej) och det behöver den, men inte så till den milda grad att det ska hålla på och aktiveras hela tiden, varje dag i ur & skur.

Jag är av den uppfattningen att det stressar Västgötaspesen, gör att den blir på tårna hela tiden & stirrig....Ska hålla koll på allt på "fel sätt".

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Nilla/Jobbet

28 september 2009 11:22

Glömde!!

Därimot så tror jag att hjärngyma i lagom dos är ytterst viktigt för Västgötaspetsen, allså att dom får små uppgifter som dom ska klura ut!

För det är skillnad på kroppslig aktivering (under stress) & hjärnaktivering

 
Duritzan

Duritzan

28 september 2009 15:44

Och inte minst viktigt att inte ta bort den förmåga till att ta egna initiativ som är typiskt för västgöten för att i stället bara lyda order. Ett i mitt tycke lysande exempel på denna förmåga stod Rödagårdens Cora för en gång i världen. Nedanstående berättelse är tidigare publicerad i klubbtidningen och den ligger även på min hemsida.

"Cora bodde i lagården, men Bäckis (lagårdsförmannen) berättade att en gång kom Cora mitt i natten till det hus där han bodde och skällde som besatt. Han sade åt henne att gå och lägga sig, men Cora lyssnade inte på det örat. OK, tänkte han, hon kommer kanske inte in igen i lagården, jag får gå och öppna åt henne. Det var bara att kliva upp, få på sig litet kläder och gå ut i natten. Han öppnade lagårdsdörren för att släppa in Cora, men hon var ändå inte nöjd!
Vad han än sade så tvingade hon honom att följa med in i lagården. Där gick hon före och visade honom en ko som
lagt sig tillrätta för att kalva. Men – hon hade lagt sig med rumpan mot en pelare och då kunde ju inte kalven komma
ut. Eftersom Cora var en västgötaspets begrep hon det besvärliga läget och insåg att här måste husse hjälpa till antingen han ville eller inte.
Tack vare Cora gick kalvningen bra och både Bäckis och jag fick en hälsosam respekt för västgötaspetsens intelligens."

http://www.duritzans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards