Direktlänk till inlägg 31 augusti 2010

En av oss

Av Lisbeth - 31 augusti 2010 10:15

Fotot av Carl-Gunnar Stafberg med sina yorkshirerterriervinnare i Göteborg 2008 från kennel Debonaire's hemsida ägare Bernice Undén

  Ett av mina trevligaste minne från förra året är från Terrierklubbens utställning. På ett alldeles särskilt sätt verkar hundsportens vagga ha stått i terriergruppens raser, det känns en särskild nerv och sportmanship bland just terrierfolk.

Nå, under mina vandringar runt ringarna ser jag en känd hundsportprofil, nämligen Carl-Gunnar Stafberg, och då inte i ringens mitt vilket man kanske kan förvänta sig. C-G är ju en av våra kända och uppskattade allrounders. Nej, C-G  full av spänning och engagemang, på huk över en av sina Bombax borderterriers, väntande på sin entré i ringen som tävlande! 

Det slog mig att inte alla domare (längre?) är aktiva som uppfödare/utställare... Nej, förvånande nog ses en (växande?) skara hunddomare inte ens har hund...

Nu kan det förvisso vara så att yrkesliv och en agenda fullspäckad med domareuppdrag kanske är svår att kombinera, speciellt för en ensamstående person. 

Men nog känns det som tiden på "verkstadsgolvet" blir alltmer avlägsen för många domare och de tjusigare sidorna av domarlivet får allt större betydelse. Den tristare delen, rasbedömningen, är något som ska raskas av; den allsmäktige i ringens mitt är redan i tankarna på väg in i finalringen (först) och en trevlig domarmiddag (sedan) och angenämt socialt umgänge med kollegor och likställda.

Det här kanske låter orättvist mot vår hårt arbetande domarkår. Här antyds på intet vis att Yours Truly tror att de inte kan "kan hund", för det kan de i allra flesta fall. Flertalet domare har ju en gedigen bakgrund som uppfödare och/eller aktiva tävlande. Men visst är det lättare att känna förtroende för den som är "en av oss", som ända in i skinnet har förståelse för hur det verkligen hade varit -"wie es eigentlich gewesen" och till och med hur det verkligen är. Inte bara att presentera slutresultatet av uppfödarmödorna, utan vägen dit. Som vet hur det är att stiga upp i ottan och ta hand om ett gäng hungriga valpar, göra rent och planera skötsel och veterinärbesök. Att våndas över sjuka djur och felslagna förhoppningar, att ta de ekonomiska smällar som kommer. Detta är lätt att glömma och sakna förståelse för, för den som inte längre är en av oss.

PS Ovanförmälda borde gälla även för beslutsfattarna i kennelklubbens högsta höjd... Betryggande nog är C-G Stafberg SKK:s 1:e vice ordförande. Hurra!

 
 
Ingen bild

Eva Engvall

31 augusti 2010 13:38

Tack Lisbeth för detta ditt suveräna inlägg!

Vi behöver MÅNGA fler Carl-Gunnar Stafberg i SKK toppen! Praktisk aktiv uppfödarerfarenhet borgar för kunskap om uppfödning, utan detta finns det ju inte ett behov av en kennelklubb. Det är så många, numera, som inte förstår eller kan begripa att man inte kan avla efter protokoll.Att låta folk utan uppfödarerfarenhet styra och ställa i vår organisation blir mest trams och trassel, vi ser ju nu hur detta med MH, som ju håller på att bli en blöt filt över hela hunderiet.

Varför skall man hålla på med mentalbeskrivningar i hundraser som inte har några som helst mentala problem? Varför skall vinthundar,sällskapshundar och jakthundar testas a la brukshundarna? För att någon på SBK tycker det hade varit bra? Om så, kan man ju undra varför? Efter att ha sett en film med en trevlig amstaff gå ett så kallat Bas MH och blivit beskriven såsom havandes hotfulla beteenden blir man bara SÅ TRÖTT PÅ DETTA. Hunden i fråga betedde sig ju helt rätt...kunde snabbt avreagera och utan att visa annat än glädje gå fram till "faran" och vilken hund markerar inte när det kommer konstiga gubbar ur skogen med hatt och blå overall, med mystiska rörelser? Varför skall personer utan specifik raskunskap ha rätt att bedömma hundraser de inte alls känner eller ens förstår hur de skall bete sig? Inte 17 skall alla hundar bära sig åt som boxrar?

Nästa sak man kan ta upp är detta med djurskyddsaspekter. Varför i hela friden anses det vara djurplågeri att klippa en pudel? Vilken okunnig person kom med den fantastiska iden att man inte skal få klippa morrhåren på en pudelnos för att det är djurplågeri? Vilken svår grymhet och amputation generationer pudlar måste ha utsatts för!

Vilka tokstollar anser att det är doping att ögonlysa en hund? Så till den milda grad att hunden inte får ställas ut inom en månad efter detta svåra ingrepp, pupilldilationen är ansedd såsom doping! Skulle ögondropparna påverka en hund till det bättre? Göra att den konkurrerar på ett oetiskt sätt gentemot konkurrenterna?

Fram för fler sunda vettiga erfarna uppfödare inom kennelorganisationen och då även på positioner som innehåller reell makt! "

Lisbeth

31 augusti 2010 14:21

Tack Eva!
Kunde inte sagt det bättre själv...

 
Ingen bild

Gunsan

31 augusti 2010 16:46

Det är tur att man får läsa sådan klipska och suntförnuftiga inlägg och kommentarer. Varför blir det helt fel personer som skall avgöra hur vi uppfödare skall bete oss. Vill dom bara tjäna pengar på vår hobby ? Vad är vitsen med alla regler som SKK tvingar på oss. Snart så har man tappat lusten till att föda upp samt att även ställa ut.

Lisbeth

31 augusti 2010 17:02

Oj, de senaste dagarna har det kommit mer än 50-talet unika nya läsare! Gunsan är ny i gänget av kommentatörer.
Välkommen!

 
Ingen bild

Gunsan

1 september 2010 14:35

Tack för det. Jag har skrivit tidigare i din blogg, men det var ett tag sedan. Jag läser den regelbundet och gillar den skarpt. Jag har haft collie tidigare men sysslar numera med Sheltie.
Tack o lov så har vi rätt folk i Sheltieklubben och bra anda i klubben. Jag känner verkligen med collieuppfödarna som numera är ganska så trötta på allt elände.

 
Ingen bild

Ingrid

2 september 2010 12:48

Åh, en terrierkarl! "Honom ska vi ha..!"

Lisbeth

2 september 2010 15:23

I told you so...

 
Ingen bild

Anita W

5 september 2010 18:36

Jag kan nog inte säga att jag håller med 100% på ovan inlägg eller kommentarer. Bitvis kanske.
"De tjusiga sidorna av domarlivet" skriver Lisbeth men du har också i ett annat inlägg skrivit hur hårt arbetande vi är. Det är faktiskt så att vi står, ibland, timmar i spöregn och kyla i vidrig blåst eller hetta. Tiden är mellan kl 9.00 och ofta fram tills 14.30 ungefär. Plus de som dömmer grupper fram till 17.30 Många äter inte en vettig lunch utan sitter med en förstelnad macka och ljummet kaffe på stolen under tältet och försöker att inte frysa/svettas. Vad har ni stoppat i er/gjort mellan dessa 5/6/8 timmar?
Då går vi vidare till domarmiddagarna som tycks reta upp många. Flertalet tror att de är någon sorts lyx tillställning. Är det verkligen så fel att en förening/klubb ordnar en god middag åt alla funktionärer? De har jobbat hela dagen för att göra ett jobb. Betalningen är 750 kr per dag och man betalar skatt på det. Drickandet som många tror pågår kan jag tala om att det är mycket begränsat.Däremot inte ryktena. På sin höjd blir det två glas vin och en likör. Visst finns det av vikelser till det men låt oss hålla oss inom det normala.

Påståendet att vi "skyndar" , raskar av, vårt jobb, vår bedömmning i ras ringen är verkligen inte värdig av dig Lisbeth för om du bara visste hur vi ser fram emot det. Vi pratar på morgonen innan vi ger oss ut om vad vi kommer att få se "kommer han/hon vara där", "undrar om den där nya omtalade importen finns med i dagens tävling" osv. Alltid en viss underbar spänning att få sätta igång. Efteråt är snacket lika insentivt. Ingen har bråttom att rusa iväg till den påstådda fabulösa tillställning som börjar kl 19.30 när man helst vill lägga sig och sova (och stundom gör det)
Angående kommentaren att tiden från "verkstads golvet" är på väg att försvinna. Alltså, att domare inte föder upp, ställer ut längre och inte håller sig á jour med den "riktiga" hundvärlden är väl inte heller så aktuell. Jag vet massor som håller på fortfarande men vill gärna försvara dom som inte gör det med följande kommentar.
Glömmer man allt man kan, allt man lärt sig därför man inte har hund längre, försvinner det plötsligt, all den kunnskap man samlat på genom 20/40 år som uppfödare?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards