Direktlänk till inlägg 18 december 2011

Om nyttan med MH - Vad var det som hände..?

Av Lisbeth - 18 december 2011 08:20

En av de sista intervjuer som gjordes i tidningen Brukshunden handlade till viss del om SKK:s stora satsning på mentalitet. Den utlöste en smärre debatt och synpunkter från engagerade forskare (om bl. a. arvbarhet), vilka i sin tur fick mothåll från andra vetenskapare.


Även initialt fanns en stor tveksamhet mot MH, inte bara från SKK:s sida, utan även inom SBK (se nedan), bl.a reserverade sig FS mest meriterade bruksförare Judith Granberg till protokollet vid beslutet att ersätta det gamla karaktärsprovet med MH.

De som talar om MH som det mest användbara instrumentet för att kartlägga hundars mentalitet (och få fram hundar med bättre mentalitet) och i förlängningen ett Bas-MH för alla raser, får det att låta som detta är en komplett, blomstrande, pålitlig och fungerade verksamhet. I själva verket är det ett beställningsjobb som ännu ingen har sett resultatet av och inget har framkommit hur det ska se ut eller fungera.


Detta är inget nytt. Så här lät det när MH diskuterades på ett Mentalsymposium inom SBK:

– Mentalbeskrivning är en annan av typ av prov. Där har man inte bestämt i förväg vad som är godkänt respektive ej godkänt, istället försöker man mäta hundens reaktioner i olika sammanhang. Användaren kan sedan bestämma om hunden är lämplig för det som den ska användas till. Det var tanken bakom planeringen av den här typen av prov, sa Lars Fält och fortsatte med att beskriva processen i HS regi - från valputveckling och unghundsbeskrivning fram till dagens mentalbeskrivning. Därefter övergick utveckling till SBK i form av projekt HS och projekt MUH (Mentalbeskrivning unghund). År 1989 blev MUH (senare MH) officiellt prov.

- MH är inte det ultimata testet. Av etiska/praktiska skäl går det nämligen inte testa allt och därför är vissa testsituationer bortvalda. I ”rädsla” har man valt bort hundar, underlag, höjder, känd miljö/ny retning, lukter, smärta. I ”aggression” är på motsvarande sätt bortvalt bekanta människor, hundar, smärta, resursförsvar, stress, sex, lukt, m fl.(Lars Fält) ---


Schäferhundklubben förordar BH (behörighetsprov) som ett framtida krav i olika sammanhang, från deltagande i bruksprov till användning i avel. Även i debatten angående ”farliga hundar” har det hävdats att genomförd MH skulle kunna tolkas som ett bevis på att en sådan hund tillhör gruppen ”ofarliga hundar”, en felaktig slutsats, enligt Schäferhundklubbens ordförande Bosse Noren. – Det sistnämnda sammanhänger förmodligen med att uttrycket ”mental hund” skulle indikera att MH utgör någon sorts mentaltest, framhöll Bosse Noren och utvecklade klubbens uppfattning:

- MH är endast en beskrivning av en hunds uppträdande utefter en fast bana.


Till skillnad från det gamla karaktärsprovet, så finns det inga krav för godkännande bortsett från skottfasthet, i övrigt kan en hund uppvisa i princip vilket beteende som helst vid ingående moment utan att underkännas.

– Statistik från genomförda MH-bedömningar kan exempelvis utnyttjas för att erhålla en aktuell rasprofil för olika raser, t ex genomsnittlig grad av rädsla, kamplust etc, men även hundar som avviker från en sådan profil erhåller resultatet ”genomförd MH”.


– Svenska Schäferhundklubben har därför framfört BH (behörighetsprov) som ett alternativ. En väsentlig skillnad mot MH är att BH, i likhet med karaktärsprovet, har krav för godkännande. Vid BH måste hunden visa att den fungerar i stadsmiljö, i trafik och bland människor. Samtidigt måste hundföraren visa att hon/han har viss kontroll över sin hund.


----Vilka hundar kan komma att bita barn? Man bör vara försiktig med hundar som reagerar på ”Dumpe” med direkt aggression, säger Lars Fält.

 Hur har SBK Mental beaktat aspekten hundar som biter barn? Vid presentationen i Rosersberg (Mentalsymposiet) framgick att ”barn” tillhör bortvalda testsituationer i mentalbeskrivning för hund (MH).

– MH är ju ett test där vi jobbat mycket med standardiseringar. Barnfiguranter kan därför inte vara med. Mitt förslag till rasklubbarna vid speciella problem (barn, hala golv etc) är att de gör en scanning av rasen med hjälp av enkäter.

Naturligtvis ber jag hundägare vara försiktiga om hunden reagerar med direkt aggression vid visuellöverraskning ("Dumpe"), förklarade Lars Fält, som varit med och utvecklat MH-beskrivning.(Texter ur Brukshunden ang MH)


Har något hänt på de här åren som gör det hela uppblåsta hela MH-konceptet mer tillförlitligt..? Kan man ängsligt fråga sig.

Vad som däremot hände var att Yours Truly för 13 månader sedan blev DN-anmäld av MH-intressenternas varmaste tillskyndare - och därmed varg i veum. Fallet är ännu ej avgjort.

 
 
Ingen bild

Birgitta

18 december 2011 15:50

Hej
Fortfarande har vi inte sett en utvärdering av detta projekt, trots att det utlovades efter 5 eller 10 år. När kommer den? Hur ska det ens förbli trovärdigt utan en vettig utvärdering och analys.
Mentaliteten är en detalj i hundaveln, likaså hälsa (hd, ögon mm) så även exteriör och funktion.
Det är viktigt att titta på helheten. Att ha en hund med kryss i "rätt" rutor är väl bra, men vad hjälper det om den har hd så gravt att den måste avlivas eller har någon ögondefekt så grav att den blir blind och måste avlivas. Att ha en hund som är så illa konstruerad att den inte kan utföra det som den är tilltänkt till (tex vallning, spårhund mm) är lika illa.

Den dagen vi alla pratar om helheten- igen- och visar respekt mot de som ser och förstår samt utgår ifrån helheten, tyvärr verkar den dagen inte i synhåll för en del hundägare/uppfödare och en del klubbar. Var är tron och visionerna om framtiden och hoppet? Det verkar vara detljernas tidsålder...

 
Ingen bild

Birgitta

18 december 2011 20:59

Tangenterna slant nog i förra inlägget... Slutet ska förstås vara: ...detaljernas tidsålder!

 
Ingen bild

Petter

19 december 2011 07:58

Man är benägen att säga AMEN!

Kanalltarna utan vettig baskunskap är ett rent plåster på allting som kan anses vara av vett och sans.De kan inget, förstår inget och kan inte sansa sig och ens försöka begripa.Speciellt intressant är det ju, att den som gjort minst seriöst i hunderiet nu har för sig att vara "den som är allvetande", man kan till och med kalla sig journalist ty det förekommer en slags hemsida med ansvarig utgivare och "allting".Det glömms lätt att det har producerats en helt inavlad uppfödning... sådant som andra anklagas för och som det pekas finger åt... uppfödningen har till och med kennelnamn... så seriöst så...

För min del kan jag konstatera att det dessutom förekommer en stöld av en av dessa texter...den stulna texten är nästan ordagrant tagen ur en mycket välformulerad och kompetent blogg och har satts in uten vederbörligt tillstånd. That's fact folks.OJ vad seriöst!! INTE.

 
Ingen bild

Ewa

19 december 2011 15:16

... vill nog också rekommendera att nobelpris delas med Birgitta.. sunt tänkande är en nåd att stilla bedja om idag! Helheten består av detlajer, det ena skall inte förta det andra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards