Direktlänk till inlägg 20 mars 2013

Hur gick det?

Av Lisbeth - 20 mars 2013 09:09

 

Det var någon gång för några år sedan som insikten kom krypande; ingenting skulle bli som förut! Och medan hjärtat hoppade över ett slag, förstod vi, att det inte handlade om att föda upp valpar och syssla med hundsport eller ens få vinna - utan för att få fortsätta att finnas till...

Detta ögonblick kom någon gång till alla som varit med ett tag och som är någorlunda insiktsfulla; denna stund då en kall hand grep efter hjärtat.... och alla stod där på en avsats, alldeles ensamma, och stirrade ned i en bottenlös avgrund...

Enklast uttryckt var den bottenlösa avgrund den nya tiden: världen efter 2008, efter WDS. Vi visste (och vet!) ingenting om framtiden... det stora okunskaps töcken som uppstod efter KF 2009, i denna inbördes misstro och förvirrning och avhopp, i alla tydliga eller vagt undertryckta beskyllningar och undanflykter från de kennelpolitiska parterna. Eftersom så lite har framkommit om den förväntade framförvarande ordningen, är det naturligtvis lönlöst att spekulera. Det vore som att spå baklänges i kaffesump.

Hundvärlden före 2009 var förvisso inte bra ur någon synpunkt, men med alla sina brister var den jämförelsevis uthärdlig och åtnjuter ett i stort sett oförtjänt rykte för ordning, reda och idyll. Dessa illusoriska ting förekommer bara i färglagda minnen eller skeva framställningar av det förflutna

Det är idiotiskt att sörja vad som gått, annat än som tidsfördriv eller för att hämta lite tröst eller kraft att anpassa sig till vad som föreligger som gripbar verklighet.

Det är svårt eftersom dagens verklighet är ett fullskaligt experiment av gigantiska proportioner.

Den skicklige uppfödarens erfarenhet och kunskap om sina hundar och sin ras är inte längre något värt, i vart fall inte på samma sätt eller tillmäts inte någon avgörande betydelse.

MH var (är?) den stora grejen.

Ingen vetenskap eller beprövad erfarenhet har kunnat påvisa några mätbara förbättrade resultat där teorierna praktiserats i stor skala och under många år. Hundarna har inte blivit mentalt sundare eller bättre. Vad som kan mätas är att det blivit färre registreringar, färre dugliga hundar och färre tävlande på prov.

Det här är en svensk innovation och varför det har blivit så här i just Sverige kan man ju fundera sig krokig över. Fast man har ju en del tankar... Hurusom är det bara i Sverige som stora organisationer är radikala i just detta avseende.

För visst är det tänkvärt att ledande tillskyndare av det uppfödarfientliga och centralt orkestrerade regelverket själva har ringa eller ingen erfarenhet av avel?

Isolering och karantänsgränser vande svenskarna vid att se sig som bäst i klassen.

Inom rasen rottweiler fanns ledande tillskyndare av att hundarna skulle genomgå MH. Hur gick det då?

Mellan 2003 och 2011 har antalet rottweiler som genomfört Mentalbeskrivning Hund (MH) närmast halverats. För 2011 noteras att endast 31 % av de registrerade hundarna genomfört MH. Det är den lägsta siffran på 15 år. 

Svenska Rottweilerklubben har som mål att 80 % av de registrerade hundarna ska genomföra MH för att man ska kunna följa rasens mentala status och utveckling. Dagens låga nivå på drygt 30 % är oroande av flera anledningar. Men främst gör de låga siffrorna att det är mycket svårt för rasklubben att följa upp och utvärdera rasens mentalitet.

 





 
 
Ingen bild

Per

20 mars 2013 11:34

Priset för MH har gått upp från 350 kr till 600 kr! Tänk att därtill köra 20 mil tor till beskrivningen för 40 kr milen. Då är kostnaden uppe i 1400 kr. Det är du som hundägare som får stå för hela kalaset. Rottweilerägarna från år 2011 som inte har mentalbeskrivit sina hundar har sparat cirka 1 miljon kr.
Har du sedan svårt att själv utläsa beskrivningen och känner du inte att du får ett lättläst svar på din hunds mentalitet så är svaret ganska givet att du avstår.
Kan vi överhuvudtaget få svar på om MH kan ge mätbara mentala förbättringar i aveln? Arvbarheten har i åratal starkt ifrågasatts av ledande forskare. Det är dags att SBK och SKK ger ett svar på om det har gett någon nytta generellt. Annars lägg ner!

Lisbeth

20 mars 2013 12:01

Tack Per.!! Intressant information..
Och inte har vi sett ngn utvärdering som lovades för mer än 10 år sedan..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards