Direktlänk till inlägg 30 september 2008

Bryt upp!

Av Lisbeth - 30 september 2008 15:53

Hade tänkt skicka med västgötavännerna på avelsmöte den här strofen ur Karin Boyes trosvissa dikt "I rörelse" med de kända slutorden "Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr./ Oändligt är vårt stora äventyr."
Men det är väl in försent än? Kanske är slutdokumentet inte författat. I den goda andan som lär ha rått borde det finnas möjlighet att befria SKV från 2000-talets andliga tvångströja.
Karin Boye, 1900-1941, född och begravd i Göteborg. Statyn står utanför Göteborgs stadsbibliotek.

 
 
Ingen bild

Lisbeth

30 september 2008 23:03

Britta har gjort flera kommentarer till inlägget under rubriken Hur ska vi ha´t?
Jag föredrar att svara Brittas citerade kommentarer här.
Här finns missförstånd som behöver redas ut:

"1. Förighet och förarmedvetenhet är egenskaper som absolut skall finnas hos en vallhund - en vallhund som är för självständig och icke förarmedveten och förig - den är inte mycket till vallhund!"

Västgötaspetsen är en boskapsvallare, eller snarare kofösare. Den är en kroppsvallare och arbetar med ett betydande mått av självständighet. Vad är då västgötaspetsens vallningsegenskaper? Ja, inte liknar den t.ex border colliens, som är är en typisk fårvallare "an eye-dog" och som arbetar med de mycket rörliga och lättskrämda fåren via dirigerande från föraren.

På SKV:s vallanlagstest tittar man bl.a på:

1) Intresse för djur/koncentrationsförmåga. Hundens ska även har ett intresse av att hålla djuren samlade. Det ska röra sig om ”rätt” typ av intresse - vallning innebär inte att djuren ska jagas hit och dit.
2) Tryck/pondus. Beskriver hundens förmåga att flytta tuffa respektive veka djur. Meningen är att hunden ska klara av att flytta även motsträviga djur.
3) Balans. Här menas att hunden hela tiden, oavsett hur föraren förflyttar sig, försöker driva flocken mot/till förare.

Jag kan inte se att den typiska fårvallarens "förighet" är en önskvärd egenskap i detta sammanhang.

"2.Eliminera självständighet - det låter som en mildare omskrivning av att tvinga till kadaverdisciplin!"

Ren missuppfattning! Här menar jag förstås att via AVEL eliminera självständigheten - för att göra hunden mer lämpad för olika tävlingsformer. Kadaverdisciplin är inget som vi vill se - oavsett ras eller typ av hund.

 
Ingen bild

Britta

1 oktober 2008 08:27

Lisbeth!
Jag vet precis vad som krävs för att valla nöt repsektive får. Höll på rätt mycket förra året med min collie (får) och vi har vallanlagstestat alla våra västgötar och jag har pratat mycket med Örjan under dessa tester.Även med Tommy Stengård för några år sedan (håller mest på med får men vet mycket om vallning)
Visst - stor skillnad på får- och nötvallning och jag pratar inte om fårvallning här (eller b c) vi pratar ju om västgötaspets!
Titta på filmen "Vikingarnas hund" om du har möjlighet, där finns vissa vallningssekvenser, både på nöt och häst med götar.
Där talar en ägare bl a om hur viktigt det är att ha "en lydig hund" när man vallar boskap "annars kan de bli skadade" och visst - den aktuella hunden visar egen tankeförmåga när det gäller att peta in djur som inte håller sig i flocken, men lyder blixtsnabbt när ägaren ger kommandon.

Som du skrev det om självständigheten så uppfattade jag det klart som om du menade att de som håller på med lydnadsträning m m raderar ut självständigheten hos hunden = gör den till robot.
Talar vi avel så tror jag att det skulle vara förödande för bruks- och lydnadsarbete att avla bort självständigheten i större mått - vad får du då? Ett viljelöst vrak - försök skicka den på ett sökslag, eller en rapportsträcka, eller lägg den på platsliggning....

Till sist: Vallning ÄR jakt - men vi styr beteendet genom inlärning och förbjuder sluthandlingen.

Definitivt färdig!

 
Anna

Anna

1 oktober 2008 10:16

Är ofta inne här och läser men har inte kommenterat något, men nu måste jag nog göra det.
Eftersom jag tränat vallning med mina hundar, både med Yra och Asko, så kan jag inte riktigt hålla med. En vallhund, oavsett ras måste vara lydig, där om något så behöver du ha koll på din hund och hunden ska vilja samarbeta med föraren, även när det gäller västgötar och kovallning.

Inför min första vallningskurs med Yra så var min instruktör fundersam till hur man skulle träna en västgöte. Vi kontaktade därför Örjan, som man får anse kan mest om vallning inom vår ras, och han sa helt enkelt att det var bara att träna västgöten som border collies, dvs den ska kunna stanna på kommando, skickas att hämta djur, balansera flocken, fösa osv. Sen har västgöten ett annat vallningssätt, den går nära, tar till skall och bett OM det behövs, och givetvis, den ska precis som border collien kunna tänka själv - ha djurkänsla.
Hur skulle det se ut med en västgöte som bestämde helt själv i kohagen?

De tre punkter du tar upp som bedöms på vallanlagstesten ska hunden ha, men det betyder inte att den inte ska vara förig. Det är ju trots allt till dig som den ska ta djuren. Om den bara vallade för sig själv så kunde den ju lika gärna driva djuren vart som helst och det vill vi ju inte!

Västgötens vallningsegenskaper är ju också det som gör den till en så trevlig hund att ha. Den är följsam - går att ha lös utan större problem. Den är kontaktsökande och vill vara nära. Har lätt för att lära sig. Har lätt för att koppla av, men är också aktiv när det behövs. Den har ett mått av självständighet och "kan själv" som gör att den tar vara på sig själv.
Alla dessa egenskaper är precis det jag är ute efter när jag vill ha en hund att jobba med, men det är också det som gör den till en trevlig sällskapshund.

En agilityhund tex. ska kunna koppla av när den inte jobbar. Den ska vara lyhörd och samarbetsvillig när vi väl jobbar. Snabb i vändningar och smidig i kroppen (precis vad jag vill ha hos min vallhund också). Den ska kunna tänka själv och ta egna initiativ (självständighet om du så vill). Kunna jobba nära och på håll (krävs också i vallningen med korna). Kamplust och föremålsintresse finns nog hos nästan varje västgöte jag har träffat, hur mycket beror oftast på om man uppmuntrat det eller inte.

Jag tycker att det är synd att fler inte upptäckt västgötaspetsen som den duktiga arbetshund den är. Den kräver mental aktivering för att må riktigt bra, sen om det är genom vallning, spår, lydnad, agility, freestyle eller något annat beror mest på förarens intresse.

Jag har haft västgötar 18 år, mer än halva mitt liv, och i 16 år har jag jobbat med dem inom olika grenar, så något borde jag ju ha lärt mig under den tiden. Aveln behöver inte ändras för att jag ska få en arbetshund eller att du ska få en sällskapshund. Spridningen bland individer är stor och ska vara så i en lantras. I en och samma kull hittar vi individer som tilltalar oss båda utan att för den delen falla utanför ramen för vad som är en rastypisk västgötaspets.

http://www.freewebs.com/stubbochsvans

 
Ingen bild

Lisbeth

1 oktober 2008 11:17

Definitivt färdig?

Inte alls! Just mentaliteten tycker jag borde diskuteras grundligt.

Vad stod det då i det ursprungliga inlägget, vilket utlöst så mycken vältaligthet? Jo, "den (västgötaspetsen) har spetsens självständighet och envishet; det är egenskaper som inte passar så bra för tävlanden i t.ex lydnadsprov och agility."

Samt "Därför skulle jag vilja att man på allvar diskuterar mentaliteten. Många västgötaspetsar är lättstressade, många är ljudkänsliga. Det finns också en aggressivitet som är ganska besvärande. Det är borde vara den viktigaste frågan på avelskonferensen - bevarandet av rasens "vardagsegenskaper" - det är ju faktiskt på grund av dessa som västgötaspetsen en gång blev omtyckt som klok och trevlig familje- och gårdshund."

De olika instrument som står tillbuds för att mäta våra hundars egenskaper är väldigt trubbiga. Därför måste man använda dessa med försiktighet.
Här finns såväl missuppfattningar som önsketänkande.

Det vore ett misstag att sätta likhetstecken mellan lydighet och de betygsatta momenten som exekveras i provsammanhang.

 
Anna igen

Anna igen

1 oktober 2008 13:00

Håller med om att många hundar är för lättstressade men det finns också många som inte lever upp till rasstandardens önskan om att västgötens ska ha "energi och frimodig livlighet". Stressade hundar vill vi definitivt inte ha och det är stor skillnad mellan stressig och livlig.
Ljudkänsligheten är ett problem och där är inte MH helt fel för att se ljudberördhet både vid skramlet och vid skotten. I RAS står det att vi ska avla för att minska antalet ljudberörda hundar och att MH är ett hjälpmedel för detta.

När det gäller avel så tycker jag att många
populära hanar används flitigt i avel som unga utan att man tar sig tid att utvärdera avkomman. Varför inte ta ett par kullar, låta valparna bli minst 12 månader, och om de ser ut att bli bra, både till kropp och själ, kan man ta några kullar till?
Inom andra djurslag, tex nötkreatur, är man mycket noga med att utvärdera avkomman innan handjuren går i fortsatt avel.
Många gånger är det också så att de hundar som används tidigt har varit framgångsrika i utställningsringen och därigenom tidigt "färdigvuxna". Hur ser de ut exteriört när de blir äldre? Risken finns att de blir för tunga i typen och det vill vi väl inte ha?
Några tankar bara...

http://www.freewebs.com/stubbochsvans

 
Ingen bild

Lisbeth

1 oktober 2008 22:52

Googlade på vallning och blev faktiskt rätt illamående efter ett tag...

Det finns djurskyddsintressenter som är oroade över det nymornade intresset för vallning och vad det för med sig - vilket är förståligt - ägare av djurbesättningar drygar ut inkomsterna med att låta stadsbor prova-på... det här förutsätter att djuren är invallade på hund och att de får vila emellan... men inte alla har det omdömet.

Vallning måste ske med respekt för djuren, de ska inte jagas hit och dit, de måste få beta och idissla. Och så flockar med ankstackare som ska vallas gudbevars...

"Vallning ÄR jakt - men vi styr beteendet genom inlärning och förbjuder sluthandling."

nä vet ni vad!

 
Lisbeth

Lisbeth

2 oktober 2008 08:16

Britta, Anna, m.fl

Ni har gjort ett jättejobb som har vitaliserat och hållit liv i den här processen...

Om den körs några varv till så blir det nog bra i slutändan.

http://www.geociies.com/ulvuskennel

 
Ingen bild

Britta

2 oktober 2008 09:57

Det var ju ämabelt att vi får en klapp på axeln :0)
Men nu är det så att vallning ÄR jakt etc...
man må tycka vad man vill om formuleringen, men det är den bleka sanningen.
Försök att se lite positivt på något Lisbeth och störtdyk inte genast efter de värsta hemskheter du kan hitta:0)
Att vallning i grunden är en jaktfunktion behöver inte betyda något läbbigt.

Människan har tagit vara på den och gjort den användbar och hanterbar.

Sedan finns det säkert idioter som försöker göra pengar på dumma hundägare!
Avarter blommar upp överallt och skall stävjas, men rätt hanterad vallningsträning är inte djurplågeri!
De får vi vallade med förra året var s a s i elden några minuter i taget.
Har du förresten vallanlagstestat några av dina västgötar - är bara nyfiken på hur du i så fall upplevde det?



Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27 28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards