Direktlänk till inlägg 17 april 2009

Vad är det som händer?

Av Lisbeth - 17 april 2009 08:03

I väntan på inspiration Pompeji, 1:a årh. e. Kr.

Tar dom in vad som helst i Kåren? säger kommissarie Bäckström i Leif GW Perssons deckare. Trots att Bäckström har en del avgjort osympatiska drag känner Yours Truly understund en viss samhörighet med romanfiguren. Bäckström är en cyniker och sanningssägare, han är karl och polis, så där upphör likheterna. Bäckström kan överblicka ett långt liv i ordningsmaktens tjänst. Han noterar när något hänt inom Kåren. Jag kan på samma vis se tillbaka på ett halvt sekel inom hunderiet, däribland mer än 30 år som reporter i Totalhundsporten med SKK-kremlologi som specialitet. Då får man Perspektiv!




Här går att se när saker och ting förändras - mycket till det bättre, som nu öppenheten inom SKK och ökad demokrati. En del andra företeelser kan finnas skäl att vara mer tveksam till...




Vad är viktigt? Kennelklubbens kärna och grundbult är främjande av den ädla hundaveln, eller "förening för hundavfelns höjande" som löjtnanten och greven A P Hamilton formulerade det när han för 130 år sedan tog initiativ till bildandet av en Kennel-Club enligt engelskt mönster.




Sedan dess har mycket hänt...




SKK har blivit en riksorganisation, tävlingsfloran har blivit en hydra av olika grenar.




Själva fokus på vad som är viktigt har alltmer flyttat från hunden och rasen till människan och hundägaren.




Tidigare var de olika instrumenten för att mäta hundarnas färdighetet begränsade till exteriörbedömning å utställning, samt bruks- och jaktprov för bruks- och jakthundar.




Nu finns det hur mycket som helst av hm... allt möjligt som man kan taga sig före tillsammans med hund. Utställning har mer blivit Show där handling och presentation fått allt större betydelse. Därutöver finns lydnadsprov, agility, freestyle och junior handling, vilket ger hundägaren kärkomna tillfällen att visa upp sig själv...




I de senare får man också lov att klä upp sig, vad gäller freestyle även klä ut sig...




Hurra!



Snart är vi framme vid "Idol" och "Let´s Dance" - det ultimata synliggörandet enligt dagens ideal.




"The cheapest way to get on the stage" som någon så träffande uttryckte det.




Så något har alltså hänt... Det tidigare viktiga - rasen och aveln - det som är Kultur, har fått vika för vad som i upplevelseindustrin definieras som Kul.




Är det något fel med det?




Ja, faktiskt är det så tråkigt nog.


För HELVETE - vakna upp nu! Det här är inte bara tråkigt - det är ett kulturarv som förskingras!!!!

Och kom inte och snacka om att det är Utveckling - skribenten skulle med andra ord vara en reaktionär bakåtsträvare... Det är Avveckling som vi bevittnar!




Förr - kära unga generation - då tävlade uppfödarna först och främst, vanliga hundägare deltog förstås, men mer sporadiskt. Något senare kom pausprogrammen lydnad och agility, dessa upphöjdes till egna tävlingsgrenar. Att folk kunde göra tävling av att visa eller dansa med hund hade ingen kommit på än...




Om man tittar på vilken tävlingsgren som ökar mest så är det tveklöst agility - 65.000 starter förra året. Lydnadsprov ökar också, nu 19.000 starter, medan SBK:s kärn- och ursprungsverksamhet, bruksproven, för en tynande tillvaro med 10.000 starter. Vad gäller freestyle och juniorhandling har jag inga siffror tillgängliga.




Det här säger något om själva hundsporten - på gott och ont...




Hundtävlandet har blivit en gökunge som måste matas och hållas igång till varje pris.... Länsklubbarna, som står för merparten av utställningarna, är jättekoncerner med många miljoner i omsättning. De nya grenarna i arsenalen kräver hundar av nytt och främmande slag; mera fart, mer aktivitet, bättre jaktkamplust och gripande...




Här någonstans skymtar orsakssammanhangen till den centralt påbjudna ivern med MH för Alla - hundarna och raserna ska ändras för att passa arenasporterna.


Det ska bli intressant att se hur den nya sköna världen avspeglas i sammansättningen av centralstyrelsen (och i förbundsstyrelsen). Blir det några nytillskott? I så fall - vilka äro kallade och vilka blir slutligt utvalda? Kan vi se fram emot välartikulerad klokskap, den ädla hundaveln till fromma? Eller eller blir det nya ja-sägande blindpipor av varierande dissonanser?


Det blir en spännande vår...









 
 
Ingen bild

Pether

17 april 2009 11:30

Hej Lisbeth. Här tycker jag Du tar upp något som jag också börjar uppleva som ett problem som förmodligen kommer att accelerer, framför allt för vara bruksraser. Inget ont om nya arenasporter i sig och heller inte de som vill träna och tävla mer eller mindre på heltid. Men bruksproven och SBK kom ju till just för att tillvarata rasernas egenskaper som just arbetande hundar, det var ju tänkt att framförallt bruksproven skulle vara avelsmeriteringar. Idag har sporten i stort sett utplånat den möjligheten. Hur många uppfödare ser någon möjlighet att tidsmässigt än försöka tävla upp en hund till meriteringsnivå i konkurrens med proffstävlande. Personligen tror jag att SBK bör försöka hitta vägar för att främja avelsmeriteringen, då kommer nog ochs antalet tävlande att öka.

 
Ingen bild

Lisbeth

17 april 2009 22:53

200 besökare hittills idag och bara en enda kommentar...

Varför? Är det bara jag som börjar känna en krypande oro över vart utvecklingen är på väg?

Eller är flertalet läsare så unga - alltså under 40-50 år - att de inte haft en rimlig chans att veta om något annat än dagens situation?

Jag vill väldigt gärna veta hur det ligger till - om det var något oklart - snälla var god och läs igen!

 
Ann-Sofie

Ann-Sofie

17 april 2009 23:47

Ja, min spontana tanke är att hunden oavsett ras ska möta dagens efterfrågan och då blir aveln därefter...

http://collieforever.blogg.se

 
Anja

Anja

18 april 2009 00:45

Visst Lisbeth
har jag framförallt de senaste fem åren känt mig som en riktig tant och tantig framför allt
när jag försökt visa upp mina hundar i ringen jämfört med alla elegant klädda ungdomarna som bara sveper runt i ringen med en perfekt uppvisning med alla konstens regler.
Kanske var det bättre förr med det mesta. Då prestigen och att vinna inte var huvudsaken.Naturligtvis var det mycket roligt också.
Utan vi träffades i olika sammanhang både i leriga marker att försöka få hyffs på våra hundar och på utställningar blev vi glada över att "den bästa" vann och kunna umgås över gränserna.
Ö h t. elittänkandet i samhället och i alla sammanhang inom hunderiet också att få fram den perfekta hunden för oss människor främst , kanske på deras bekostnad, egentligen får mig att bli dyster. Kanske lider jag redan av åldersdepression. Inte minst nu när MH och kryssen tycks vara utslagsgivande oavsett hur älskvärd, orädd hunden egentligen är i vardagslivet, ifall kryssen inte blev i de rätta rutorna. Men det är ju pengar med i spelet också.Inte är det bara av en god vilja.Jag har aldrig fått in i min dumma finska skalle att det är roligt med dessa olika skrämseltester för hundarna i skogen och dra i trasor tills hundarna får sitt dumma blick och ända tanken är en kampstock eller trasa.Jag är väl utan humor och utan leklust.
För mig räcker det gott och väl att mina hundar är sociala, trevliga ,orädda tillsammans med mig i det vardagliga livet som att åka buss, tåg (ibland) och allmänt uppför sig väl och har framförallt intelligensen att utföra riktiga saker/arbete i familjen eller i samhället, om de ges tillfälle till det.Eller bara skruva upp korkarna på petflaskor här hemma så att coca colan flyter härligt till, som en del mina gör.Plus så många andra "intelligenta" handlingar, som MH aldrig kan visa.
Vi får se om SKK böjer sig för dessa MH:s marknadskrafter och ännu flera raser ska bevisa sin mentalitet med kryssen i protokollet i stället för att våga stå rakryggad och se objektivt och ta bl a MH som den var avsedd från början.
Typiskt igen att falla på dragglandet av detta trots så många andra mera livsviktiga frågor egentligen.
Läste inte igen utan lät mina tankar att flöda.


http://www.steadwyn.se

 
Ingen bild

tant Karin

18 april 2009 14:23

Ja du Lisbeth, vi som har hållit på ganska länge och som är medelålders eller strax däröver, en del kanske till och med äldre, vi har liksom varit med i det gammaldags riktiga hunderiet, där man faktiskt ställde ut sin uppfödning för att få en annans bedömning av ens hund, liksom få bekräftat vad man själv tyckte, eller ibland få ett annat sätt att se på vad man avlat fram.Uppfödarna fick ta ansvar och SKK var en klubb för uppfödare i första hand.Jag är så TRÖTT poå att detta med att testbanementalitet skall ses som allena utslagsgivande om en hund skall få användas i avel eller inte... Speciellt som detta med test ju numera INTE är till för att få fram de tilltänkta brukshundarna, utan att detta med testbana är ett sätt att hävda sig själv, inte att bry sig om sin hund så mycket. Det är numera mest en tävlingsform verkar det..den med MH godkända hunden med ett komplett MH har blivit ett "skrytobjekt" . Speciellt förvånande är att alla Mentaldamerna, här inräknar jag även en del karlar.. (de som käbblar mest på ett forum) inte föder upp hundar och inte gör så särskilt mycket med dem heller. Det tröskas mest runt i akl eller lydnamdsklass 1... Men MH med rätt kryss, det har deras makalösa (ofta fula) collies! En del ballar ur som den hund som syntes i collieringen på Malmö INT.Detta med att collien är bliven så HEMSKT dålig, det är en vandringssägen som gått runt sedan 1950 - talet. Min Mormor som var en djurvänlig kvinna, hon köpte en sobel collie medio 1950... och den var HUR trevlig som helst, precis som nästan alla nu levande collies är.DVS de collies som sluppit att hamna fel och bli överaktiverade och utslitna redan som 6 månaders valpar av övernitiska prestighungrande förare/ägare/uppfödare. Intressant i denna debatt är ju även att det mest är Mentaltanterna som har problem med sina collies. Kanske inte så konstigt. Man klarar väl inte av att hantera sina hundar på ett vettigt sätt. Ibland undrar man om de vill ha skarpa hundar av rasen collie... sådana collies som gapar och hetsar och som inte pallar att stå lugnt och stilla i en utställningsring.Vi såg ju ett praktexempel på denna sorts collie i Malmö på utställningen där. Tråkigt var det och illa lät det och trist såg det ut. Jag förstår faktiskt inte att man tar in en sådan osäker hund i en utställningsring. Som hundens ägare måste man väl vara så pass kunnig att man kan läsa sin hund lite själv, annars så känner man den ju inte. Lite funderingar runt kanske ochj kanske jag upplevs som gaggig... men det må vara så då...

 
Ingen bild

Ulf

20 april 2009 11:41

Om vi skulle titta på historien så är collien närmast en brittisk vallhund. Vallhundar skall enligt min mening vara alerta i sitt arbete men kunna koppla av d.v.s vara lugna och vänliga mot sin omgivning. De skall vara vaksamma och stabila och trogna sin förare men ändå agera självständigt. Att individen sedan är vacker ser jag som ett plus när man lever med den. Rasens standard speglar ursprunglig verksamhet. När det nu är så att SBK "fått hand om" rasen så vill man förändra den till en otypisk vallhund genom att prioritera sådana egenskaper som snarare förstör än vidmakthåller vallhundsegenskaperna. Det vore bättre att samla de brittiska vallhundarna i en egen grupp. De som vill arbeta med något kan ju sedan använda sin collie efter vad den visar anlag för t.ex spår eller sök. Vill man ha skyddshundar så välj en skarpare hund. Med andra ord skall man välja rätt hund till det ändamål den skall tjäna.

 
Ingen bild

Duritzan

22 april 2009 21:37

Agility tränar jag med mina hundar därför att de tycker det är roligt. Men att driva det till trävlingsnivå känns fel. Inte minst med tanke på skaderisken. Se bara på elitidrottarna - 27 år och opererade ett antal gånger för idrottsskador! Nej att tävla tar ju bort glädjen och lusten i agilityn. (Åtminstone för mig.)

Vad klok Anja är (jadå du med kära Lisbeth) som ser elit- och prestigetänkandet i dagens hundsport! Varför inte kräva att hundarna ska visas när de rör sig fritt, alltså inte är upphängda i kopplet eller "handlern" placerar tassarna efter eget tycke. Det är väl ändå HUNDEN som ska bedömas? Varför ger det då plus för att (!) hunden är "välvisad"? Det är ju snarare ett betyg på föraren och det ska väl domaren kunna se förbi. Eller...?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards