Alla inlägg under augusti 2009

Av Lisbeth - 13 augusti 2009 11:06

Fick meddelande av matte Carina att Ulvus Ebba Grå nu är ögonlyst u.a Bravissimo!

Lilly - som skönheten kallas, är utställd flera gånger i juniorklass med Hp, bl.a för specialisten Ove Germundsson. Så nu har båda våra töser efter Chipsmaker Uno Vallman och Ulvus Topsy Trollhare - Ulvus Emelie Trollskott jobbar som vallhund på stuteri! - papper på fina ögon och det vid över 3 års ålder. Det känns betryggande.

Av Lisbeth - 13 augusti 2009 09:26

I tisdags hölls avslutning av vår lilla valpkurs, lika trevlig och givande som resten av kursen varit. Vi höll på med uteövningar; gå lös och följa föraren i slalom mellan kurskamraterna, sitta och ligga, inkallning, nosarbete i terrängen, balansgång på träd, krypa under och hoppa över, avslappningsövningar, m.m

Alla valpar klarade naturligtvis detta med glans!

Vid det avslutande fikat, då alla valpar låg lugna och vilade vid fötterna, avtackades vår eminenta kursledare Annette med blommor och applåder! Jag tror att applåderna gäller lika mycket våra små valpar, som varit så duktiga och läraktiga!

Tänk vad mycket bra de fått med i bagaget från denna kurs; de har lärt sig allt ovanförmält och inte minst att umgås med varandra och under trevliga former bekanta sig med många nya människor och situationer. Annettes stora riesenschnauzer Atom har hela tiden varit med som förevisningsobjekt och trygg kurspappa.
Allt detta var och är synnerligen lämpligt - precis det start i livet som man skulle önska varenda valp!
***
Men det finns annat som är mera tveksamt, ja, direkt olämpligt. Yours Truly påminner sig någon bestämmelse i den myrstack av regler och praxis vad gäller utställningsverksamhet, att det gamla karaktärsprovet ej fick anordnas i anslutning till utställning/lydnadsprov. Detta av lätt insedda skäl - säg den hund som kan göra sig själv rättvisa när plötsligt skott brakar av i omgivningen?!
Samma sak borde gälla mentalbeskrivning - MH. Där skjuts det också - hela dagen. Ett MH tar en dag att genomföra.
Enligt uppgift kommer Collieklubben att genomföra utställning på Umeå BK - samtidigt som Umeå BK har MH på samma plats. Det är synnerligen olämpligt att utsätta valpar och juniorer för smällar av hårda skott, det varje någorlunda vettig människa. Och vad säger domaren, som ska döma hundar under sådana omständigheter... Kan detta vara tillåtet? Vad säger SKK? Får utställarna pengarna tillbaka?

Av Lisbeth - 12 augusti 2009 09:02

Nästa helg håller Stockholms Kennelklubb Ullas & Bertils Minnesutställning till minne av två legendarer i kennelvärlden, Ulla Segerström & Bertil Sted-Gren.

Påmindens om detta när jag letade efter foton från gången tid, då hittades ett par brev...

Och man blev sittande en stund...

Båda breven, högst privat och personliga, sirliga och välformulerade från två gentlemen och storheter från den tiden när kynologin ännu stod högt i kurs.

Bertil Sted-Gren var domare, ordförande i SKK/Standardkommittén och allmänt färgstark personlighet i hundsporten, vilket inte vill säga så lite.

Jag tror mig förstå att hr Sted-Gren hade ett gott öga till Yours Truly - han hälsade alltid med ett glatt "Aha, här kommer volontääären!" - det var på den tiden då tibetansk spaniel bara fanns i något dussintal i vårt land.

Den skriftliga hälsningen bifogades återlämnandet av en bok som Sted-Gren lånat för översättning av standard. Brevet är odaterat men kan tidsmässigt lätt placeras. Passusen om "den lille nye Sigfridsson" gällde Ingrid och hälsningen avslutas typiskt morskt: "Behåll för all del Er egen stil ---- och ge fan i kärringarna. Er tillgivne Bertil Sted-Gren".

Det andra brevet några år senare, daterat 1983 - från Björn von Rosen; domare, författare, konstnär, upptäckare av västgötaspets och jämthund - var en total överraskning och inte desto mindre smickrande. Hade inte en aningom om att von Rosen noterat mina små övningar...:

"Låt mig säga att vi tycks se och tycka oväntat lika om en hel del i hundvärlden.

(Om Du blir förvånad över ordet "oväntat" vill jag fråga Dig: hur många kvinnor i den svenska kennelvärlden tror Du kunde ha skrivit den lilla sammanfattningen?
Med vänlig hälsning B v R".O Those Were the Days...---PS Läs gärna lägget för ett år sedan "Farligt, farligt, farligt..." Insyn och demokrati måste återerövras - varje dag!

Av Lisbeth - 11 augusti 2009 12:49

Hej! Det är vi som är västgötspetstikar på kennel Ulvus; två mödrar och två döttrar - Ulvus Minna 5 år (som tittar ner), Sänningegårdens Gerda Linnea 2 år, Ulvus Odetta Gordon 5 månader och Ch Fennican Glada Gladiolus 10,5 år. Vi gillar att stå på trädgårdsmöbeln om det finns risk för att bli blöt om tassarna - vilket vi starkt ogillar! (för vi är västgötaspetsar) - och det är det nu...Hoppas husse klipper gräsmattan snart så att risken för blött gräs är mindre!Annars är det bra med oss!

Av Lisbeth - 10 augusti 2009 09:58

Foto: Felix Nilsson
Uppmuntrade av förra veckans success läggs det ner extra krut på finslipningen av Performance. Här är lilla Odetta, fem månader och mycket läraktig till mattes stora fröjd. I morgon är det avslutning på kursen... Husse var och dömde bruksprov igår, så vi måste impa särskilt på honom. Idag ska jag chocka mina stora hundar med en långtur på elljusbanan!
Läste i bladet att västgöten Tore blivit kidnappad av myndigheterna p.g.a tjockhet! Tore är 12 år och vägde 20 kilo - ojdå...
Detta föranledde lite viktkoll här.
Ch Westorps Jack Mc Call väger 14 kilo, sonen Ulvus Gunvald Jackson är en storlek större (i mankhöjd) och väger 15 kilo - obs ingen är tjock...
Min största västgötaspets Bero - Ch Fennican Buffaloo Bill - vägde i sin krafts dagar närmare 17 kilo.
Adas vikt är hemlig... Ch Fennican Glada Gladiolus - Hon är tio år och pigg och rask. Det är matte också - hur ska detta sluta?

Av Lisbeth - 9 augusti 2009 16:11

Ulvus Gunvald Jackson... nu utan störande "natur".
Foto: Felix Nilsson

Av Lisbeth - 9 augusti 2009 07:18

Det är nu ungefär två decennier sedan som Sverige fick en ny sjuka; dvs en styrning som skulle bota alla andra samhällssjukor - arbetslöshet, depression, ekonomisk kollaps - nämligen managementfilosofin, hämtad från näringslivet. Alla skulle gå kurs och utbildas. Sas det. Man skulle lära sig nya ord - implementering, team-building, gruppdynamik. Samhället och dess funktioner skulle inte längre bottna i lagar och förordningar, det skulle inte vara regelstyrt utan målstyrt. För att denna nya sköna värld skulle fungera, iaf som tänkt var, måste avnämnarna lära sig att se på sig själva med nya ögon. Man skulle vara generalist, alltså kunna lite om allt möjligt, inte specialist, kunna mycket inom det aktuella området. Framför allt hyllas den sociala kompetensen, dvs att i alla lägen pladdra med folk.





Management-folket, stå-upparna, konsulterna gjorde sitt intåg. Inte ens hundföreningar var skonade, skulle det visa sig. Att kunna något om hund, avel eller regler för verksamheten var inte längre nödvändigt eller ens önskvärt. Det nya ledarskapet var allt.














Så var det också i en stor organisation nära mig. Legendariskt fädumma vi-som-vill-uppare bland föreningens klättergrodor fick här nya roller. Och kärkomna tillfällen att köra med folk.




Nu när topparna inom näringsliv och politik för länge sedan övergivit managementfilosofin som alla problems lösning - kontraproduktivt, kunskap förlorad, ingen kan längre något om verksamhetens kärna - så fortsätter de lägre divisionerna inom adminstration och föreningsliv att papegojaktigt återupprepa vad man en gång lärt på en ledarskapskurs...

Och detta med hjälp av övningar som leder tankarna till vuxendagis:














Vid något tillfälle skulle Yours Truly få en text med intervju granskad av en av organisationens höjdare. Det var bråttom och före internet. Enda chansen var att ses. Platsen råkade bli ett ställe där det samtidigt försiggicks en konferens - just i s.k team-building. Deltagarna, som var instruktörer, skulle bli bättre på att utbilda hundägare. Jag gick in och satte mig att vänta i konferensens utkant. Efter en stund gick det inte att värja sig mot konfererandet. Lekledaren hade brett ut pappersrutor på golvet. Olika budskap var skrivna på pappren. På ledarens uppmaning skulle deltagarna gå och ställa sig på det papper där man kände störst hemmahörande - eller något av samma betydelse. I precis detta nu fick jag ögonkontakt med en välkänd person - en meriterad hundsportman, erfaren lärare i hundtjänst, stora framgångar inom tävling, m.m














Jag tittade ända in i huvudet på honom, kändes som... Hans blick var alldeles tom, en avgrund av skam och genans! Här stod vuxna människor och ägnade sig på full allvar åt dagislekar och kallade det utbildning... Och detta för dyra pengar och under ett par av årets vackraste dagar!














Man kan fråga sig vad som var meningen med alltihop.














Något liknande erfors häromdagen när ett konferensprogram (ständigt dessa konferenser!) hamnade på skrivbordet, eller i datorn snarare.














Det hela är inte officiellt att skriva om så då ska jag förstås inte göra det, men man blir lite undrande. Det kan ju knappast vara på det viset att hemligheterna ska bevaras beroende på deras vikt, utan på deras obetydlighet. Det skulle vara genant att erkänna för vilka struntsaker medlemmarnas medel används.










En sammanslutning för inbördes beundran - som i sina mest upprymda ögonblick kan titulera sig styrelse - har pekat ut en ny och spännande inriktning...








Att inriktningen redan är utpekad i föreningens stadgar, i standard, etc verkar ingen ha tänkt på.












I Nazi-Tyskland hette det: Der Führer befehl - wir folgen! Alltså Führern befaller - vi följer! Berlinarna som inte var så imponerade av skämtfiguren från Österrike hittade på ett annat uttryck: Führern befaller - vi tar följderna...














Ska återkomma när det blir "officiellt att skriva om".

Av Lisbeth - 8 augusti 2009 18:54

Kim Johansson, Skogsbygdens kennel är den som (åter) satt västgötaspetsen på kartan i finalsammanhang - en toppuppfödare som alltid visar vackra och välpresenterade hundar. Här en stilstudie med årets ledande västgötaspets, Multichampion Skogsbygdens Flora TipTop, som vann gruppen i Svenstavik. Bilden är hänsynslöst snattad från Solans sida http://superninja.bloggagratis.se/
Kolla gärna - där finns mer fint att vila ögonen på!

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards