Alla inlägg under december 2007

Av Lisbeth - 22 december 2007 10:23

God Jul från Glenn!

Idag går flyttlasset! Ingrid & Ola flyttar från 1:an i Nynäshamn (urgullig, 50-tal!), till 2:an i Norrtälje (enligt allas utsago jättefin tidigt 60-tal med grönområden och sjöglimt!). Lycka till! Halva släkten är engagerade som flyttkarlar och chaufförer, det ska nog gå bra. Än så länge är Ingrids djur kvar här i Vårdal. Det är västgötaspetsen Uno och hans nio marsvinskompisar. Och så råttan Glenn... Yours Truly har haft många sorters djur; hundar, katter, hästar, marsvin, akvariefiskar, sköldpadda, får, get, kalkoner, höns, kaniner, etc men aldrig varit med råtta. Hur skulle det gå? Skulle rådisen bitas? Lukta? Vad gillar råttor för mat? Frågorna var många. Råttan Glenn installerades i en fågelbur. Glenn är med råttmått mätt uråldrig, men hänger med fint än så länge. Tidigare hade han sammanlevt med sin bror Päron, som tyvärr gick hädan för några månader sedan. Glenn har därför varit lite deppad, vilket man kan förstå. Det har gått alldeles utmärkt att umgås med Glenn, han visar rent mänskliga drag. Yours Truly vill tom gå så långt som att påstå att vi är värsta polare, utspisas med ungefär det vi äter + barnmat på burk (frikadeller är en personlig favorit), frukostflingor, ost, kokt ägg, nötter, etc. Idag har Glenn kalasat på köttfärs. Mums! Hur gick det då att handskas med råttan? Skulle byta i hans bur och nalkades den svansförsedde med en viss bävan samt beväpnad med trädgårdshandske. Glenn tittade på mig med sina kloka råttögon, gjorde inte minsta försök till rymning eller nafs: "Fixa du min bostad så sitter jag här och tvättar magen!" En personlig bekännelse; har blivit väldigt förtjust i denna lilla intelligenta råtta... Snäll, tyst, stillsam, renlig, inga typtag. Hur många människor kan leva upp till det?

Av Lisbeth - 21 december 2007 17:13

... att det s.k julstöket snart ska vara färdigt! Det är Uno och en liten kompis, rexmarsinet Odyssevs, som undrar när hemmet ska bli normalt hemtrevligt igen. Nu är det för ögonblicket klart mer stök än jul. Har iaf sanerar hos alla djur, de har rent och fint och bor på doftande spån, bunkrat upp oändliga mängder djurmat - ja, allting slår ju igen och öppnar inte förrän om en vecka. Idag åkte Yours Truly först till sopis med 10 säckar skräp - resultatet av de senaste dagarnas flit. Sen tog jag mig ett djupt andetag och gav mig ut i julkommersen...En troende misantrop fick vips sina värsta fördomar bekräftade. Folk är inte riktigt kloka och otrevliga är de också. Ingen ler eller håller upp dörren, eller tackar om man gör det eller säger ursäkta! när deras kundvagn kör över ens fot. Visserligen har Yours Truly stora fötter, men i alla fall... Dessutom verkar en del föräldrar inte vara riktigt snälla mot sina barn. Hu! sånt snäsande! Jag stålsatte mig med mitt mest jävulskt tindrande småleende och var vänligheten själv, det är enda sättet. Detta uppfattades av ett par hunsade farbröder - ja, det var väl i min ålder - de blinkade och skojade så där lite tyst som hunsade farbröder kan göra. Deras fruar såg sura ut. Hur som anförskaffades en lagom stor skinka, en liten sylta samt en liten Stilton. Mindes intriörerna från köttfärsskandalen (rys), kanske inte så mycket av fusket som av den jättelika, industriella charkhanteringen. Oändliga hangarer med vitklädda människor som langade blodiga köttstycken hit och dit. Funderade på att bli vegetarian - igen! Förra gången höll det i tre år tills Ingrid och jag föråt oss på linsgryta. Dessutom är sojakorvar det ekligaste som finns...
Ute på parkeringen kom en rikis glidande i sin Mercedes, jag skojade lite och låtsades köra ikapp med min kundvagn. Det var totalt bortkastat, inte ett leende - hallo, Mr Killjoy!
Knösen hade kanske också en sur fru...
På Bolaget var det bara farbröder och alla farbröder var fryntliga. Kånkade ut mina klirrande kassar till bilen. Sen susade jag runt i div butiker och fick i stort sett tag i alla julklappar som tänkt var. Väl hemma insågs att spissvärta (till vedspisen) samt lackstång (till paketen) var glömda. Nå det är ju fler dar före dan före Doparedan. Tjo! Nu ska far och jag titta på Julkalendern, sen är det På Spåret. Vilket radarpar vi skulle bli, vi kan alltid alla frågor ha ha...

Av Lisbeth - 21 december 2007 07:26

Kennel Fennican har visat framtassarna -igen! Det är den stiliga unga hanen Fennican Ivaniilos (bästa junior på SKV:s huvudutställning i år) som tillsammans med sin mor, Världsvinnaren Int Ch Fennican Äbby Ädelsten och syster Fennican Ica Inessa nu varit på utställningsresa i Litauen. Bäst gick det i söndags, BIR CACIB Fennican Ivaniilos, BIM Äbby och BT-2 res-Cacib Fennican Ica Inessa.
Och inte nog med det, BIS-Uppfödare kennel Fennican! Gruppen dömdes av Gerard Jipping från Holland. Stort grattis till Inga Kahlman i Finland! Bilden på Niilos är från ett tidigare tillfälle.

Av Lisbeth - 19 december 2007 12:58

Nu nalkas muck för Uno från sitt decemberkollo. Han ska flytta hem till sin ivrigt trängtande husse & dito matte. Jag förstår dem, Uno kommer att bli saknad, inte bara av oss reservmatte/husse, utan av hela familjen. När det kommer till underbar rastyp, karaktär och personlighet är Uno inkarnationen av en riktig västgötaspets, snäll och klok, en super hane med stor auktoritet. Ingen muckar med Uno och Uno skulle aldrig drömma om att uppföra sig illa - i något sammanhang... Tänkte att jag skulle försöka få ett kort av Uno, som visar just detta, att ha och gotta mig åt när originalet inte längre bor här framför ögonen. Så det här är dagens kort på lilla U, 6,5 år! Pratade med hans uppfödare Susanne Sundblad häromdagen och hon nämnde Unos mor Ragnhild och morfar Inge Iq bland de bästa hundarna från kennel. Kan bara hålla med, de är mina absoluta favoriter bland västgötaspetsar. Och så Uno förstås... Han är nu flitigt omskött och medicinerad för sina skadade ögon (vägsalt) och är nu till vår stora glädje nästan helt återställd. Varmt tack till professor Björn Ekesten! Vi börjar faktiskt på allvar tala om en come-back i utställningsringen... Uno var utställd i yngre dagar och har 1 cert, 1 CACIB, flera CK och dessutom Valp-BIS, så varför inte? Västgötaspetsar brukar ju vara som bäst vid 6-årsålder. Nästa vår blir Uno veteran.





Apropos ögon; för övrigt anser jag att västgötaspetsuppfödarna borde ögonlysa sina hundar, ivf de som är äldre och har lämnat hundar med anmärkning. Varför flertalet som gärna vill vara seriösa i andra sammanhang, inte låtsas om detta med ögonlysning, är ett stort mysterium för mig. En ögonlysning går fort, kostar ett par hundralappar och man får genast veta resultatet, hunden behöver inte medicineras (annat än droppar för att vidga pupillerna), resultet blir (numera) centralt registrerat på SKK. Att ha ögonlysning i samband med utställning har det talats om, men då får man tänka på att hunden får lysas efter bedömning.





Av Lisbeth - 18 december 2007 18:56

Från en Annan Utställning... Kände för att sätta in en sommarbild... bara så där...foto: Paul Stanton





Nu är det snurr på verksamheten! Den kära Macen har varit på rundsmörjning samt fått nytt tangentbord. Tack Chefen!






Jack & Gerda följde med på en artighetsvisit på tidningen Brukshundens redaktion, SBK:s kansli i Farsta. Båda vovvarna uppförde sig extremt bra, konstaterar deras stolta matte förnöjt.






HUND 2007 var iofs en trevlig upplevelse, om man bortser från att den inte verkade riktigt äga rum. Allt var liksom en generalrepetition inför World Dog Show 2008 och det märktes tyvärr. Inget får ju gå fel på SKK:s prestigeutställning, det hela vara förfärligt osmidigt med nervösa funktionärer och övernitiska parkeringvakter. Jag fick P-bot på 425 kr trots giltigt parkeringstillstånd och alla tänkbara ackrediteringar. På söndagen gick jag ut och rastade hundarna. När jag kom tillbaka fick jag inte komma in - fel färg på stämpeln(?!) på handleden - utan fick ställa mig i kön för Oklara Ärenden. Den kön var lång... På så vis missades en klass där jag skulle ha medverkat. Yours Truly var där båda dagarna, på lördagen sågs även grupptävlingarna i finalringen.






Knut-Sigurd Wilberg hade 51 västgötaspetsar, han dömde proffsigt och snabbt, trevligt gemyt mot utställarna & fint handlag med hundarna. Jag gillar domare som dömer på detta viset, som vet direkt vad man vill ha för hund, alltid välplacerad och utan att fara runt i ringen som en fis i en påse. Inga långrandiga kritiker, det kan vi vara utan. Dessutom förmdedlad på charmig norsk-svensk-engelska, KSW bor sedan 20 år i England! Gunvald blev 2:a juniorkl (av 5) med CK Jack blev 4:a i championkl (av 6) med CK. Ulvus Flinga Våröga vann ungtikskl (av 3) med CK. Grattis Gudrun!






Grattis till "vårat barnbarn" (e Ulvus Mulle) - Grålötens Tut I Luren 1:a 1:a CK NordiskJuniorVinnare-07 OCH vinjetthund till WDS 2008!
Kul att kusinerna Tut i Luren och Gunvald stod etta och tvåa med CK i denna klass. Gunvalds mor Minna är ju kullsyster med Mulle...

Resultatlistan snor jag hänsynslöst från Westorps klotterplank, hoppas detta är OK, Annika?



Juniorhanar

Grålötens Tut I Luren 1:a 1:a CK NordiskJuniorVinnare-07

Ulvus Gunvald Jackson 1:a 2:a CK

Eldhästens Bobbo Viking 1:a 3:a

Skogsbygdens Pigge Piggelin 1:a 4:a

Marripytan's Sören Sidevind 2:a



Unghund hanar



Sydspetsens Kurt-W 1:a 1:a CK 4 Bhkl

Lill-Tegens Karl-Alfred 1:a 2:a CK R-Bhkl

Zoyaåsens Assar 1:a 3:a

Vargaviddernas Dansande Dagobert 1:a 4:a



Öppenklass hanar



Märgelbackens Cigge 1:a 1:a CK 3 Bhkl och CERT

Elke's Buster Bus 1:a 2:a CK

Åswallens Emil 1:a 3:a

Malte 2

Umanoma Taikurimerlin 2



Championklass hanar



Skogsbygdens Hjärter Ess 1 CK 1 Bhkl CACIB BIR SV-07 BIG-4, BLÅ/GUL 1

Svedala Nicke Näckros 2 CK 2 Bhkl R-CACIB

Möllebos Jesper 3 CK

Westorps Jack Mc Call 4 CK

Westorps August The Wild R CK

Grålötens Vandra Vidare



Juniortikar



Skogsbygdens Petronella Pralin 1:a 1:a CK NordiskJuniorVinnare-07

Vargaviddernas Ebba Sprallig 1:a 2:a CK

Högalids Amanda Makalös 1:a 3:a

Westorps My Angel 1:a 4:a

Högalids Alisia Alert 1:a R

Adavalls Belle Belinda 2

Grålötens Ta Me Tusan 2



Unghundtikar



Ulvus Flinga Våröga 1:a 1:a CK

Skogsbygdens Majken Hotmix 1:a 2:a

Vesböge Soija 2



Öppenklass tikar



Handskes Attraktiv Liv 1:a 1:a CK 4 Btkl CERT SUCH

Adavalls Afrodite 1:a 2:a CK R-btkl

Konnunkodon Cerridwen 1:a 3:a CK

Chipsmakers Adress Rosenhill 1:a 4:a CK

Nallenevan Viisasten Kivi 1:a R

Lejondalens Felicia 1

Lill-Tegens Doris Dådra 1

Lill-Tegens Nanna 1

Pihlspetsens Bessy 1

Sydspetsens Sonja P 1

Åswallens Förnäma Felicia 1



Championtikar



Skogsbygdens Ingrid Yrväder 1 CK 1Btkl CACIB BIM SV-07

Skogsbygdens Irma Virvelvind 2 CK 2Btkl R-CACIB

Grålötens Ylva Yllesocka 3 CK

Skogsbygdens Flora Tiptop 4



Veterantikar



Skogsbygdens Wiola af Bondestam 1/1 CK 3 Btkl BIR-vet

Fennican Zirla Zirlottan 1:a 2:a



Uppfödargrupp

Skogsbygdens HP BIR



Erfor till min förundran att tillfrågade toppuppfödare inte verkar vara det minsta intresserade av att ögonlysa sina avelsdjur, inte ens de som har avkommor med retinopati/J175 -.nej, jag menar inte de ägare/uppfödare som har något med mina hundar att göra - utan andra. Namnkunnigt folk som man har rätt att vänta sig något av.






Nej, jag vet inte vad det innebär med retinopati/J175 och det vet ingen annan heller. Inte heller vet vi något om ev ärftlighetsgång. Men ju fler som lyser sina hundar dess mer får vi grepp på vad det är fråga om.






Svenska Kennelklubben har avelsansvaret för västgötaspetsen, vilket är delegerat till specialklubben, SKV. I RAS, som SKK godkänt, står ang Hälsa, näthinneförändringar: "Ett flertal retinala förändringar har påvisats i samband med ögonlysning.






SKV känner inte till utbredning av förändringarna eller eventuell arvsgång. SKV kan överväga en kartläggning av nuläget i rasen som underlag för diskussion om lämplig nivå av bekämpning."






Ska detta vara så svårt att leva upp till?




















Av Lisbeth - 18 december 2007 09:22

Via bulvan...

Datorn är hos Macdoktorn, kommer förhoppningsvis hem under veckan.


Stackars Astrid! Uno hälsar, han är på bättringsvägen. Håll uuuut......


Snart är det jul!


Ps. Alla våra hundar duktade sig på mässan. Gunvald fick CK jkl och Jack fick CK chkl. Ulvus Flinga Våröga vann ukl med CK. Grattis!

Av Lisbeth - 12 december 2007 23:46

Vi var på ögonlysning hos professor Björn Ekesten med följande hundar & resultat:Ulvus Minna - ej symtom på PRa, RD, liten katarakt på ett öga (ej ärftlig)Ulvus Emelie Trollskott - ej symtom på PRa, RDUlvus Topsy Trollhare - ej symtom RD, visar symtom på JI75 (förändring som end påvisas hos västgötaspets) omlysning om ett år.Chipsmakers Uno Vallman - kunde ej lysas pga skada av vägsalt samt kraftig inflammation. Uno fick medicin för att få tårkanalerna i funktion, antibiotika mot inflammationen samt tårersättningsmedel. Återbesök om en månad, ögonlysning förhoppningsvis om ett halvår.Topsy och Uno fick ögonen fotograferade för undervisning/forskning.

Av Lisbeth - 12 december 2007 13:45

Ett p*tetiskt försök till uppd*tering *v bloggen...Blev inspirer*d *v de fin* bildern*på Gerd*s v*ckr* bröder (Sänningegårdens sid*). Här är lill-fröken 13 veckor, hon h*r också blivit fin och duktig. Ett dunkelt minne från Rosl*gen...



Till helgen får d*torn följ*med till St*den och M*cdoktorn i s*mb*nd med Mäss*n...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards