Alla inlägg under juni 2012

Av Lisbeth - 19 juni 2012 10:07

I rättvisans namn ska alla parter få komma till tals... (god journalistisk tumregel..) Svar kom med tiden från Kolmårdens Djurpark, med anledning av den kritik som framfördes ang uppfödningen av vargvalpar, se gårdagens inlägg:


Skickat: den 10 augusti 2010 14:22


Hej Göran,

Tack för ditt brev med synpunkter på inslaget om Kolmårdens vargvalpar i SvT:s Djursjukhuset. Berörda medarbetare här har också fått läsa ditt brev för kännedom och begrundan.

 

Rent generellt kan vi bara hålla med dig om att nappning av djurungar inte medger samma gynnsamma förutsättningar för dem som en mammas omvårdnad. De aktuella vargvalparna hade visserligen hunnit dia och fått i sig den viktiga råmjölken men var, som du påpekar, drabbade av  infektioner när inslaget spelades in. Detta trots god skötsel av erfaren och kompetent personal i den hemmiljö som visades i TV-programmet. Att hanteringen i dina ögon framstod som ”valhänt och bedrövlig” kan jag bara beklaga. ”Surrugat”-mamman (tolkar detta som att du syftar på programledarens uttal) var visserligen en amstaff, och därmed kontroversiell i sig. Hon fungerade dock mycket väl i den rollen även om detta inte framgick av den korta sekvensen i TV.

 

Vi tar givetvis till oss av dina egna rön och jämförelser med den humana barnsjukvården och kan bara konstatera att kunskapsläget inte är lika långt framme på djursidan.  Samtidigt kan vi dock meddela att valparna, nu vi 15 månaders ålder, utvecklats till friska och sunda socialiserade ungvargar.

 

Vänliga hälsningar

 

Mats Höggren

zoologisk chef

 

Av Lisbeth - 18 juni 2012 13:37

 


Den tragiska händelsen i Kolmårdens Djurpark där en kvinna blev dödad av vargar borde ge upphov till en rad frågor...  Det verkar fullkomligt horribelt att hålla 8 unga hanar i samma flock... Var och en som vet något om den här typen av djur, inser att djurhållningen är onaturligt och med obalans vad gäller ålder och kön... I det fria lever inte den mängden hanvargar tillsammans... Är det resultat av den konstlade uppfödningen och miljön som vi nu ser i aktuellt dödsfall och tidigare incidenter..?  Jag har tidigare reagerat mot uppfödningen som sådan - bl.a som den visades på TV i programmet Djursjukhuset och skrivit om detta på bloggen, vilket uppmärksammades av Dr. Göran Bodegård. Se nedan brev:


Till Ledningen För  Kolmårdens Djurpark

Kolmårdens Djurpark,

SE-618 92 Kolmården 


Stockholm den 25 juli 2010


Jag önskar uppmärksamma Ledningen för Kolmårdens  djurpark på   en uppenbar  avvikelse från basala djuretiska krav i verksamheten som blev tydlig  i TV programmet Djursjukhuset den 22 Juli 2010. Det framgår att  man i ett  pågående varg-projekt bortser från kunskapen om nödvändig  ”good enoght mothering” och utsätter  vargvalpar för opåkallad och riskabel deprivation.


Följande  text, som utmärkt beskriver vad som visades i tv,  återfinns på Internet i  Ulvus.bloggplatsen.se den  24 juli.

”Att föda upp hundvalpar utan mamma är ej att rekommendera... De går miste om - förutom moderns omvårdnad som är svår att ersätta - även den viktiga råmjölken, får sämre immunförsvar, etc. Att man kan föda upp moderlösa valpar behöver inte innebära att man med berått mod  bör beröva dem deras naturliga föräldraomsorg. Det vet varje klok uppfödare.

Såg TV-programmet Djursjukhuset  (22 juli SVT) där tre varghanvalpar tagits från sin mor och föddes upp med flaska. Syftet var uppenbart och uttalades också, fast lite inlindat: Valparna skulle bli "tama" och präglade på människor, för att senare i livet ingå i affärsidén "Besök och umgås med vargar i hägn". Dessa utflykter med vargumgänge är populära, inte minst bland många brukshundklubbar. "Såå fantastiskt att kunna möta och bli bepussade av dessa mäktiga djur!"

 

Valparna i TV-programmet var uppenbart svårt sjuka, magra med insjunkna bukar. Man såg ryggrad och revben, vilket man inte ska se på 4-veckorsvalpar, de var ruggiga i pälsen. "Matandet" av de uppenbart stressade och förvirrade valparna var valhänt och bedrövligt.

Det bekräftades också att skiljande från modern hade satt sina spår; valparna hade drabbats av kolibakterier, ögoninfektioner, diarré, lunginflammation.”


När jag började min karriär som barnläkare på 1960 talet  fanns fortfarande  en kravdröjande uppfattning att  nyfödda barns omogenhet var en garanti  mot psykisk sårbarhet – Vad man gjorde med  prematura babies skulle inte spela någon roll för framtiden. – Långsamt   ändrades inställningen och inte minst genom ökande  etologisk kunskap  förstod man att  också människobarnet  är  utlämnat till en förstörd start i livet om inte den  fysiska tidiga mamma-barn-relationen  också nutrierade barnet med kärlek, omtanke och förutseende skydd. – Man  återupptäckte  René Spitz’ observationer från fyrtiotalet som visade att  spädbarn som endast gavs nödvändig näring och vätska djupnade i en apatiskt tillstånd och dog.

Den moderna human neonatologin präglas av kunskapen att  det omogna barnets  utlämnade sårbarhet  är den ledande  målföreställningen  för omsorgen  i vården.


För mig var det uppenbart att  TV programmet visade  mycket omogna olyckliga och ofriska vargvalpar och där  en ”surrugat” mamma av amstaff-pitbull ras i programmet  inte alls visade den  moderliga omsorg och  skydd  som dessa mycket omogna ungar behöver. Detta var uppenbart djurplågeri som bör påtalas om inte  ansvariga korrigerar och förklarar det observerade.



F chefsöverläkare Göran Bodegård MD

Specialist i Barn och Ungdomsmedicin samt barn- och ungdomspsykiatri.

Leg psykoterapeut (psykoanalytiker I PA)

Ledamot i UNICEF:s expertråd.

Av Lisbeth - 16 juni 2012 20:42

   

KABUL - Afghanistan and regional heavyweights have agreed to work together to fight terrorism and drug-trafficking and pursue economic development — a formidable agenda in a neighbourhood fraught with power struggles and rivalries.

On Thursday, the Afghan government played host to 14 other countries in the region, a peculiar role for a nation at war for more than three decades.

The 15 nations that participated in the conference were: Afghanistan, Azerbaijan, China, India, Iran, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Pakistan, Russia, Saudi Arabia, Tajikistan, Turkey, Turkmenistan, United Arab Emirates and Uzbekistan. Representatives of 15 other countries, most of them Western, and a dozen regional and international organizations also attended.

On Thursday, they agreed to:

—Improve the exchange of information about commercial opportunities and trade conditions; enhance co-operation among chambers of commerce; and develop a strategy to develop interconnecting infrastructure across the region — with support from international partners.

—Broaden co-operation and exchanges in the fields of education and science.

—Develop joint plans for disaster management.

—Counter the production, trafficking and consumption of opium, other narcotic drugs.

—Work together to fight terrorism.

Av Lisbeth - 16 juni 2012 08:55

 

A US soldier in Kunar province in eastern Afghanistan after firing a mortar at a Taliban held position. Photo: Reuters


Av Lisbeth - 14 juni 2012 08:25

 

I bland har man en känsla av att de värsta aktivistterroristerna egentligen valt fel djurslag - de borde ha katt, en art som tillbringar en stor del av dagen vegeterande och ackumulerande energi, för att plötslig explodera i ett febrilt enerigryck. Låt mig förklara!

Det är ju på så vis att hunden påverkas av ägarens livsföring. På 70-talet och tidigare var det vanligt att hundägare cyklade och promenerade med sina hundar till klubben eller tävlingsområdet. På så vis fick hundarna mycket av rörelsebehovet tillfredsställt i lugnt tempo och fick också en naturlig uppvärmning före träning eller prestation. När man sedan cyklade eller promenerade hem kunde hunden varva ner och slappna av. Nu stuvas hundarna in i kombibilar, kanske en kort rastning och sedan direkt ut till aktiviteter. Därefter in i bilutrymmet eller buren igen där en hund har begränsade möjligheter att varva ner efter högintensiv aktivitet.

Samma gäller tillvaron för familjehundar. I bostaden ligger hunden vissa tider ensam och när ägaren kommer ska "allt" ske. Det ska rastas och vårdas och utfodras, kanske också tränas och aktiveras. Mängder av saker måste hinnas med och samvaron blir varken lugn eller förtroendeskapande. Hunden kommer i värsta fall att sammanknippa ägarens närvaro med ett tillstånd av konstant upphetsning. Många hundar stressas kolossalt av att alltid behöva vara på tånaglarna. Tro mig, jag har sett några stycken... Det är dessutom som upplagt för muskelbristningar och andra skador.

Det här är jag förmodligen ganska ensam om att tänka...


Men... hundens behov av aktivitet och meningsfull sysselsättning varierar starkt mellan individer beroende på ålder, ras, storlek, utfodring, temperatur och andra omständigheter. Det kan vara knepigt att reda ut vad som är ”aktivering”. Mycket ryms inom det begreppet, t o m finns det ett uttryck som kallas aktiv vila, ett vedertaget begrepp i idrottssammanhang. Med aktiv vila menas att man vilar från det man brukar göra och gör något annat. Aktiv vila är till för att avlasta muskler som kanske fått arbeta ensidigt. För hundmotion kan det innebära att man går skogspromenader på mjukt underlag eller låter hunden simma istället för cykelmotion på asfalt. Aktiv vila kan även ha stor mental betydelse. Hunden har lättare att koncentrera sig på en ny uppgift genom att vila från det som den brukar göra. Det är stimulerande för hunden att få nosa omkring och ”läsa av” omgivning, inte bara göra det som ägaren förväntar sig. Ett sätt är att gå på nya ställen. Hundar tycker det är mer spännande att inte veta riktigt vart ”resan” bär. Man får inte glömma att hundar först och främst är familje- och flockdjur, inte tävlings/träningsmaskiner... Våra hundar är alltid tillsammans och håller reda på varandra och på resten av familjen. Det är också ett slags aktivering som ger meningsfull - ur hundens synvinkel! - sysselsättning. Förmodar att detta är att svära i kyrkan i vår hyperaktiverade omvärld, men så är det...











Av Lisbeth - 13 juni 2012 10:02

Lots of sports in spotlight right now - such the 2012 UEFA European Football Championship, commonly referred to as Euro 2012. That calls for a memory.. For a glamorous time in the Life of Yours Truly one contributed in a sport magazine.That's right, it was something you never know, ha ha ...



The magazine was called LadySport Magazine and was very serious and exclusive,the main focus was women's sports with a little digression on health aspects and related things.
 I was full of enthusiasm - that's me always with most of what you are up to - a whole firework of creativity! It was incredibly knowledgeable in the most eccentric things, from interval training to metabolic waste products in the blood, etc. One could made ​​comparisons between Merlene Ottey, the World Athletics Championships in Tokyo in 1991 and Wilma Rudolph, the Rome Olympics in 1960, etc. The latter, fornearly half a century ago, ran 100 meters in a time under 11 seconds - manual timing
According to contemporary lyrical reporters hereby reducing her American team-mates to "a bunch of chubby girls running after the bus ..." So it went on. It was great fun.

This was most rewarding - not exactly in becoming rich - but a lot of advanced features and articles with a picture byline and all that - the ultimate karma for a hardworking reporter. I advaced to write on the editorial page. Yes! ... This I had nearly forgotten, but the magazine showed up in an archive uprising, see here evidence of that time!We who worked had nice jackets with the magazine's name in print. Mine was white, I still have, now fully usable as a stable-jacket ...

Oh, Those Were The Days! Unfortunately, publishing a LadySport magazine was not profitable, thus it was discontinued after a few years. Sigh! As always one been a decade ahead of time ...

 
 
 

Av Lisbeth - 13 juni 2012 06:14

 

    ... One can at Least have Some ☆☆☆ Comfort in Great Poetry ☆☆☆



The heart of dreams inside us, begins to mold,
Brought on by flights of fancy within our waiting souls.

It doesn’t cost us to dare to dream, it makes life so much better;
It is built slowly between us, word by word, letter by letter.


Strike a word, add a word, and let our budding dreams take flight.
Let us stack the build blocks to form our coming life.


Would it be that we can be, all we’ve talked between two?
To take the very first step, a home for me and you. / L L




Av Lisbeth - 12 juni 2012 13:37

1977: the author and collie breeder Kris Sandberg (Beldams) "discovered" and encouraged Yours Truly to contribute in newspapers, Hundport´s former chief BjarneWilmarsgård made ​​this possible ...
How fun! I did Breed Specials and Exhibition write-ups at Stockholm, was made  to go to Crufts ...
Role models were Bang and Jolo, I wanted to be a dog sport Mr Ehrenmark! The style that was grown was chatty and (as I recall) right bushy ... Then there was the newspaper HUNDEN and lots of space! It was lasciviously popular, a solace for a fragile ego!
Time went by ...
There were many newspapers; Vi Hundägare, Finnish Koiramme, Dog World Annual, I run a column in that widely spread weekly Magazine Allas Veckotidning for 30 years - too much about everything! And eventually div newspapers ... could neversay no! Thought that I could work, a member of the Press. Indeed.
Bjarne wanted me to interview the kennel club's management, that the central board, CS - which no one had hitherto done. I defended myself: I want to write about dogs, not men ...
I know nothing about SKK-politics!
But what you do not know you can learn and I rose quickly to became SKK Kremlinologist. In this way, I have had my supply of more than 30 years and I´m Bjarne forever grateful.
During the 80's I discovered seriously England and Ireland - it was a series of articles in various dog magazines, including The Bus Magazine. Here one learned the proper humility ...
  
In Dublin´s Fair City photo Tony O'Shea 1984
It is not obvious that the photographer takes pictures of the reporter's texts, it may in fact be just the opposite! I had the privilege of working with a global name, Tony O'Shea, known for his amazing photo and not the least sarcastic comments ...
During the same time, it was some work for the ewspaper Brukshunden. At the Stockholm exhibition in the early 1990s, photographer Gunnar Lindgren announced that he would continue to be the editor ... If he said he would run away abroad and become circus knife-thrower in a circus he would not have been greater sensation!
I did know and appreciate Gunnar as a skilled photographer, but editorship requires so much more ...However, had G had it in him; on his diligent and patient manner Gunnar Lindgren has acquired even that bit of newsskills, journalistic responsibility, finance, negotiating with printers ... It was the beginning of a long relationship that continues.
Gunnar saw (hopefully) a diamond in the rough ... came up with creative suggestions and advices: "Write short! Cut! otherwise I do it ... Kill your Darlings! Remove! Make fotnotes ..."Journalist simple rules for the spinal cord: Writing neutral and with determination, just take what is true and relevant. The fine art of finish in time! I had to retrain myself to parliamentary reporter, learn to find in politics mazes, to know people ... Years with G as the editor learned the hack.
Stockholms 2009 photo Gunnar Lindgren 25 yrs between the pictures
Now it´s all over.

 
 
 


 
 
 

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9 10
11 12 13 14
15
16
17
18 19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards