Direktlänk till inlägg 25 februari 2010

Det hopar sig...

Av Lisbeth - 25 februari 2010 11:59

½

...betänkligheter mot SKK:s prestigeprojekt Avel för mental sunda hundar (se nedan). Inte så mycket för syftet - ingen kan väl ha några invändningar mot mentalt sunda hundar? Utan dessmer för hur aktörerna synes ha övertolkat uppdraget. Kennelfullmäktige KF 2009 godkände verksamhetsplan för SKK: ”Kraftfull satsning på utvärdering av SBKs Mentalbeskrivning Hund för att ta fram motsvarande tester för alla raser.” En kommentar från SKK:s ordförande till KF-delegaterna : “Nils Erik Åhmansson informerade om de tre parallella forskningsprojekt där man ska utvärdera MH under de närmaste åren. SKK kommer att avvakta de resultaten och sedan gå ut med information på bred front och ha samarbete alla berörda klubbar." Så blev det inte alls... Nu finns förvisso ett test för avelsändamål som ska heta Beteende- och Personlighetstest, BP-test, tidigare s.k BasMH. Någon - oklart vem - måtte ha tagit en rövare... I minnesanteckningar från specialklubbskonferensen i januari står detaljerade uppgifter om genomförande, funktionärsutbildning, kvalitetssäkring och tidsplan att färdigt test startar sommaren 2011, vilket är före nästa Kennelfullmäktige. KF 2009 beslöt att flytta tidpunkten för KF till hösten med start från 2011. Men vad KF beslutat om och "beställt" är en UTVÄRDERING av SBKs Mentalbeskrivning Hund (ännu ej presenterad), samt "framtagande av motsvarande tester för alla raser" - inte IGÅNGSÄTTNING av en helt spritt ny testorganisation. BP-test - som hittills ingen människa sett - men som redan nu refereras till som ett bra och pålitligt, redan befintligt och blomstrande instrument. Förskjutning av ord och betydelseglidning är iofs inget nytt i dessa sammanhang, SBK-historien vimlar av exempel! Naturligtvis förkommer trixandet även inom SKK, men då brukar balans erhållas, då två huvudfalangerna där intressekonflikter kan tänkas - länsklubbar och specialklubbar - brukar vara vaksamma och påtala skrivningar som misstänks underlätta kreativ tolkning. Projektet har hittills kostat närmare en miljon, det är 5 miljoner kronor i potten. Vem/vilka ska godkänna det hela? Det är djupt oroande. I protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens Kommitté för hundars mentalitet (KHM) i februari 2010 noteras följande: "att CS, i enlighet med KHMs förslag, beslutat ge kommittén beslutsrätt för de områden som rör mentalitet. Beslutet innebär att ansvaret för regelverk gällande Mentalbeskrivning Hund (MH), Mentaltest (MT) och framtida regelverk kring den nya mentalbeskrivningen flyttas till KHM." CS, som har att svara inför SKK:s högsta beslutande organ Kennefullmäktige, KF, har därmed frånhändat sig beslutsförighet och ansvar för SKK:s största satsning under mandatperioden och överlåtit det hela till en hoper, flertalet icke-förtroendevalda, i en kommitté. Enligt uppgift saknas liknande delegering för andra SKK-kommittéer. Hur kunde detta ske? Det är mycket allvarligt.

---Nytt på http://slutstycket.blogg.se/---Uppdaterat http://igurt.bloggagratis.se/  
 
Ingrid

Ingrid

26 februari 2010 12:46

Ännu mer nytt hos Igurt :)

http://igurt.bloggagratis.se

 
Ingrid

Ingrid

26 februari 2010 14:49

Mor! I yran missade jag att skicka med medicinerna, lägger dom i en liten påse som pappa kan ta med imorgon.
Puss, puss!

http://igurt.bloggagratis.se

 
Ingen bild

eric

26 februari 2010 23:00

Detta var intressant... jag trodde ALDRIG att någon skulle
försöka lura hela Kennelfullmäktige och SKK:s CS genom försök till manipulation på detta sätt... OTROLIGT!
KF beslutar att MH skall utvärderas. SBK kontrar med att se till att försöka ta över allting runt MH och över huvud taget mentalitet beträffande alla hundraser i Sverige. Dessutom försöker de köra över ett KF beslut och försöker få till hela klabbet INNAN nästa KF och INNAN detta är vetenskapligt utvärderat, väl medvetna om att ifall allting är klappat och klart och arenan är färdigkrattad samt redan har kostat SKK miljoner, blir det svårt att avbryta… SBK och ”Mentalkommittén” har ju helt enkelt KIDNAPPAT mentalitet från alla andra specialklubbar.
Om nu SBK har stora problem med sin ekonomi så ser de ju till att försöka få in pengar att fylla på med... SLUGT tänkt, tur att detta uppmärksammats… Varför skall en specialklubb som har rasansvar för en liten del av samtliga de raser som finns i vårt land skall ha detta på sin agenda… . TÄNK så det kan bli. Och att 2 toppfigurer i en bankrutt specialklubb skall leda detta MH für alles är ju rent ofattbart. Dessutom har man smart nog döpt om det hela, väl medvetna om att MH är ett rött skynke för i princip ALLA utom hjärntvättade mentalentusiaster och enhundsägare. Nu skall det låta lite mera ”milt”. I stället för BasMH som varit arbetsnamnet, skall detta nu heta Beteende och Personlighets test BP test … PERSONLIGHETSTEST PÅ HUND! Hur har man lyckats få till DET? Har man kollat vad en personlighetstest egentligen är? Tror inte det nej…

Nu har således en bankrutt specialklubb lyckats mygla till sig hela detta med MH... i en kommitté med flera icke förtroendevalda ledamöter och dessutom lyckats med att föra hela CS bakom ljuset... naturligtvis MÅSTE SKK:s CS riva upp beslutet som lägger hela ”mentalfrågan” i händerna på en liten grupp personer och andra som har rudimentär kunskap om ”alla andra hundraser” än brukshundarna och några andra raser vilka uppenbarligen har stora problem med mentaliteten.
Vad säger resten av SKK:S Specialkklubbar? Har detta varit ute på remiss? Nope. SBK skall bestämma i en liten egenutvald gruppering… över allting som rör hundars psyke.
För mig och rätt många andra är det så här: OM nu SBK har stora problem med mentalitet, i första hand aggressivitet bland sina raser, betyder ju det inte att alla andra specialklubbar anser sammanledes. Snarare är det tvärt om.
ß Våra hundar är trevliga sällskapshundar som kan leva i såväl barnfamiljer som pensionärsfamiljer.
ß Våra hundar är fina kompisar och det räcker så bra med det. De flesta hundar i Sverige är nämligen sällskapshundar och avlas som sådana. Promille av samtliga i vårt land födda hundar arbetar som brukshundar. Våra hundar HAR inte mentala problem som brukshundarna…
Jag måste säga att jag är förvånad över hur CS har manipulerats. Att dessa ”mental topp- personer” av SKK: S CS har tillåtits att ta över en fråga som djupt berör samtliga i SKK organisationens ingående raser utan att fråga dessas ras och specialklubbar klubbar över huvud taget, utan att de har haft möjlighet att yttra sig, är en gåta.

SNÄLLA CS se till att omedelbart riva upp eventuella beslut och se till att KF beslutet om en ordentlig utvärdering av MH görs, en vetenskaplig utvärdering, som dessutom samtliga specialklubbar har möjlighet att yttra sig över och detta INNAN ett beslut om BasMh eller som det nu är omdöpt till, Beteende och Personlighetstest prov för hund, över huvud taget diskuteras vidare. Låt sedan KF ta besluten EFTER den av KF beslutade utvärderingen av MH är gjord.

SKK:S CS ta ert ansvar och sätt ner foten och gå inte på detta mygel !

 
Ingen bild

Anne

26 februari 2010 23:12

Hej Lisbeth

Vad jag hört fr en god vän som deltagit med hund i försöksverksamhet i dessa tester så krävs det 25 A4ark för att sammanfatta hundens resultat om man ska förstå nå't alls och alla dessa papper gör att man inte förstår ngt what so ever, typ moment 22. Ska kolla och försöka ta rätt på lite mer från honom.

KRAM

 
Ingen bild

Clara

27 februari 2010 00:53

Man ju inte sina ögon.Hur i hela friden lyckades man narra hela SKK? Och få till att ett beslut på Kennelfullmäktige 2009, där det krävdes utvärdering av befintliga MH blev till ett helt nytt test, som dessutom håller på att utprovas redan nu INNAN ens MH är utvärderat och INNAN det ens är ett beslut på något alls från KF... KF som skall hållas hösten 2011.Efter det att denna "personlighetstestpå hund" är tänkt att sjösättas...Jösses hur gick DET till??

Dessutom: hur i hela friden kan man kalla något Beteende och Personlighhetstest på hund. Uppenbarligen är kunskapen om vad personlighetstest är, rudimentär. Jag arbetar med diverse tester på människa.Kan inte förstå hur man skall kunna personlighetstesta ett djur.För att ni skall förstå detta sanslösa har jag lagt in bifogad populärvetenskapliga förklaring till vad en personlighetstest är längst ner. Personlighet testas på folk, inte på annat... snart skall det välhund IQ testas också, Mensa för hundar, kanske? För att inte tala om att SBK och "Mentalkommittén" snart kommer att behöva neuropsykologiska tester för att utreda huruvida hundars sociala liv och antisociala beteende kan tänkas påverkas av diverse hjärnskador. Snart tror jag på jultomten också... För min del tror jag det vore bäst att personlighetstesta de som försökt föra SKK:s CS bakom ljuset. Kunde vara intressant att få reda på vad de har i sitt fördolda... :-).
Håller med Eric, snälla SKK:s CS se till att få stopp på dessa tokerier innan de spränger ljudvallen ekonomiskt... detta kostar SKK:s medlemmar på tok för mycket och är ren pseudovetenskap.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Personlighetstest

 
Ingen bild

Sara

27 februari 2010 00:58

Anne... 25 A4 ark = sannolikt att vanliga uppfödare skall ställa upp? Måste ta flera timmar att gå igenom 1 hund... det blir värre och värre...

 
Ingen bild

Sickan

27 februari 2010 17:23

Detta kan inte vara möjligt !! Förvisso har alla hundar samma medfödda förutsättningar och basinstinkter, oavsett ras, MEN SEDAN KOMMER RASSPECIFIKA EGENSKAPER IN, OCH DET KAN SKILJA SIG MARKANT MELLAN ALLA DE RASER SOM FINNS IDAG !
Bland SBK:s bruksraser finns bl a Schäfer, rottweiler, och dobermann. Där är helt klart Schäfer den mest uppskattade hunden eftersom den är så mycket allround, vilket på ren svenska betyder att den kan användas till i princip allt vad ägaren önskar använda den till ; bruks, lydnad, och jag har t o m sett en Schäfer bli Viltspårchampion.
Jämför detta med hundar ur t ex grupp 9, sällskapshundgruppen. Ta en tibetansk spaniel som bl a skall vara reserverad ( detta betyder INTE aggressiv !! ) mot främlingar, avståndstagande, självmedveten, värdig, självständig men samtidigt lojal mot sin ägare. Och jodå, det finns även några tibetansk spaniels som blivit viltspårchampion ! Jämför detta med Schäfer som bl a ska ha dådkraft ( mod ) och skärpa ( försvarslust ) utan att för den sakens skull vara aggressiv.
En typisk tibetansk spaniel låter sig exempelvis inte framföras av någon annan än sin ägare, att jämföras med en Schäfer som skall vara lättförig ( under förutsättning att den är utbildad på ett för ändamålet lämpligt sätt ).
MH är framtaget för brukshundar, men är öppet även för hundar av icke bruksras. LÅT DET VARA SÅ !!
Hundar är en av alla de djurarter som agerar enligt sedan urminnes tider nedärvda och inlärda beteenden och instinkter.
En hund har ingen personlighet, den uppvisar beteenden som är både nedärvda och inlärda. Stryk "personlighets"-delen !
Gör istället ett rassspecifikt beteendetest för varje enskild ras ( ca 500 olika raser = dyrt ), eller låt MH stå kvar som det är !

Själv röstar jag för att MH står kvar som det är idag !

 
Ingen bild

Clara

28 februari 2010 00:12



Sickan,du menar väl inte att MH skall vara kvar som idag? Som krav för registrering av brukshundsraserna? Ett rasspecifikt beteendetest är väl onödigt? Varför skall man testa över huvud taget? Annat än jaktbarhet? Och det sköter jägarna bra själva... VEM skall bedömma o bestämma? Jag tror inte att ras och special klubbarna för sällskapshundsraser är intresserade alls av att få "någon" att testa om dessa är rastypiska eller inte.Hur skall beskrivarna kunna hålla reda på alla hundrasers rastypiska mentalitet? Detta sköter ju domare på utställning och uppfödarna hur bra som helst... VEM vill ha 20 A 4 ark med en bedömning av sin hund? Varför och till vilken nytta? En hastigt gjord bedömning av en snabbutbildad MH nisse utan intresse alls för alla dessa hundraser? Och som håller på med floskler om dådkraft, kamplust och boldness... vad i hela friden man nu skall ha en saluki eller en shih tzu med dådkraft,kamplust och boldness till i vårt samhälle...

Först och främst är det ju så, att SKK har tappat hela mentalitet biten, vilken SBK kuppartat helt har tagit över.DET är det stora problemet nu. Liksom att det måpste ses till att MH blir vetenskapligt utvärderat såsom KF beslutade. Att diskutera MH eller annat mentalande för alla i Sverige förekommande hundraser är innan dess är helt onödigt. SBK kan väl inte låtas ta hand om detta MOT beslut tagna av SKK:s högsta beslutande organ? Och besluta om införande av bas MH ( jag VÄGRAR tala om beteende o PERSONLIGHETSTEST på hundar) INNAN nästa KF där det skall redovisas MH utvärdering? KAN CS gå med på införande av Bas MH INNAN den av KF beslutade utvärderingen av MH är gjord? Kan inte tänka mig annat än att CS river upp eventuella förslag om BAS MH och dess införande... dummare är de inte och nu vet de ju vad som har hänt... Låt inte en bankrutt organisation ta över detta med mentalitet... i desperat sökande efter nya inkomster för försörjande av dyra tjänstebilar och annat...

 
Ingen bild

Sickan

28 februari 2010 13:24

Clara, jag menar bara att man måste komma ihåg att alla raser är olika och är framavlade för olika ändamål. En sällskapshund kan omöjligt få samma resultat som en brukshund på ett Bas-MH. På den punkten verkar vi vara överens vad jag förstår.
Tyvärr har jag nog uttryckt mig aningen klumpigt, jag menar egentligen att det känns tveksamt om SBK över huvud taget har tänkt på de olika rasspecifika egenskaperna på hundar av icke bruksras. Ett MH är mig veterligt framtaget för brukshundar, och utgår ( rätta mig om jag har fel ) från hundens medfödda instinkter och beteenden.

SBK är som bekant specialklubb för bruksraserna. SKK registrerar alla godkända raser. Helt klart är det ju då avsevärt mycket bättre att SKK behåller mentalitetsdelen, och det är mycket fult av SBK att "kuppa" till sig detta.
Och nej, jag menar inte att MH ska vara ett krav för registrering av bruksraserna. Jag menar att MH även fortsättningsvis ska vara frivilligt. Vill man låta sin hund genomgå ett MH så ska man kunna göra det. Ras- och specialklubbarna runt om i landet är de som är mest kunniga om de rasspecifika egenskaperna i den egna rasen, och nej det ska inte behövas 20 A4-ark för att få en utvärdering av sin hund om man så önskar.
Hoppas jag uttryckte mig lite klarare nu =)

 
Ingen bild

lisbeth

28 februari 2010 14:36

Vi vet inte hur detta nya BP-test (tidigare s.k BasMH) är tänkt att användas - som ett frivilligt test för den enskilde hundägaren? Krav för valphänvisning inom klubbarna? Eller som hos SBK krav för registrering av valpar.

 
Ingen bild

Carl-Magnus

28 februari 2010 16:53

--- och låt oss för guds skull hoppas att detta blir frivilligt... Vi kommer aldrig gå ett beskrivet test med våra pointrar.ALDRIG Finns ingen anledning. Struntar i jaktkamplust som skall bedömmas med en trasa som dras iväg över marken.. Vi vill se RESULTAT på riktigt, då går det inte att hålla på med tester i en skog av någon "expert" ofta en ganska ung kvinna som varken kan något om fågeljakt eller någonsin har varit med på riktig jakt över huvud taget, en person som efter denna "beskrivning" myndigt omtalar vad hundarna går för och vad de kan tänkas användas till.( jodå, vi har varit och tittat/lyssnat på ett så kallat MH).

Skall sådant här vara tvång för registrering av hundar i SKK kommer nog många som jagar praktiskt att strunta i att registrera i praktisk jakt dugliga jakthundars avkommor... Finns ingen anledning alls.Om våra hundar håller på med mat under lock eller går på plåtskivor på en testbana är av NOLL och INTET intresse.(Så skall det göras i det nya MH för alla, har haft den tveksamma möjligheten att se detta nya förslag). Våra hundar skall vara väl injagade, de skall kunna ställa fågel, sekundera i förekommande fall, och sedan apportera. Dessutom vill vi gärna att de är trevliga och kan fungera i familjen. Annat intresserar oss INTE.Jag tackar för att jag fick möjlighet att läsa denna blogg, fick tips av en likaledes jagande god vän, som är lika förvånad som mig. Vi hoppas att SKK:s CS/SKK:s Kennelfullmäktige stoppar detta, annars vore det skandal.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25
26
27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards