Alla inlägg den 17 februari 2010

Av Lisbeth - 17 februari 2010 15:50

  


Årets Hund i USA 2009 - Ch. Roundtown Mercedes of Maryscot - blev BIS på Westminster för andra året i rad! Sköna Mercedes har mer än 110 Best in Show och har därmed med råge kvalificerat sig till skottarnas Hall of Fame. Är det inte märkligt att en så liten ras (numerärt) med som så lite genpool kan producera dessa konstanta vinnare? Enligt populationsgenetikerna som numera dominerar avelstänket i vårt land skulle en sådan ras för länge sedan kollapsat! Men skotsk terrier håller fanan högt naturligtvis - i kärleksfulla händer... Årets Hund i USA, i Ryssland, i Danmark förra året! Kan man inte fundera lite på vad det beror på?Se lite utförligare om detta på skottebloggen.

Av Lisbeth - 17 februari 2010 10:00

   

Vårt trevliga sällskap var Marina med Miss D och Anna med Snuttis. Och så naturligtvis Felix - super company! Bättre beskrivning med initierade detaljer finns på den exclusiva och välgjorda hemsidan http://www.ormeryds.com/Sammanfattningsvis känns det som det mesta i jämförelsen med hundutställning utfaller till kattshowens fördel! Ivf som åt det håll som hunderiet utvecklats de senaste decennierna. I motsvarande för katt är fokus fortfarande på utställningsföremålen - katterna. Inga glitterkavajer, inga "allt-ljus-på-mig-handlers"... Lokalerna är luftigare eftersom det inte är så trångt, man behöver inte armbåga sig från mellan tält, burar, stolar, hagar och bord. Folk umgås mer i all vänskaplighet... Säkert finns det en massa kuckelimuck bland kattfolk, precis som överallt annars i världen, men det här är såsom en tillfällig besökare såg det.
Av Lisbeth - 17 februari 2010 09:58

   

Så ska man ju helst ha en kunnig och engagerad domare! Raymond Allessandro Sætre från Norge visade sig motsvara alla högst ställda förväntningar! Vilket fynd! Just detta att publiken sitter mycket närmare domarbordet än motsvarande på hundutställning, gör att det går mycket lättare att följa bedömningen. I detta fallet, med en så pedagogiskt begåvad domare som Sætre, som verkligen verkar älska katter och att förmedla kunskap om dessa, så var det stor underhållning! Sætre höll öppen kritik över varje katt, resonerade sig fram till sina placeringar med den inre monolog som varje domare har. Han höll Marinas sköldpadd exotic Ormeryds Lunar Cheescake mycket högt - i dubbel bemärkelse - och hon fick först Ex 1 - motsvarar ungefär CK på hund - och fick sedan komma tillbaka för att tävla mot de 11 katter som domaren ville välja mellan inför nomineringen till BIS. "Miss D" blev Best Kitten 6-10 månader, Nominerad och domarens 3:e bästa katt!
Av Lisbeth - 17 februari 2010 09:58

   

Annas bluespotted persian baby girl Ormeryds Ulla-Brita dömdes av Mm Joëlle Monney Pillonel från Frankrike, vilken gav henne en super kritik - "a little princess" - domarens Best Kitten 3-6 månader och nominering till BIS! Man måste säga att våra domare hanterade katterna med kärlek och respekt!
Av Lisbeth - 17 februari 2010 09:30

  

På begäran liten introduktion till kattutställning. Obs med tusen förbehåll för att denna verksamhet här ses med ovana ögon... Om den amatörmässiga beskrivningen gör rutinerade utställare från den illustra kattvärlden urförbannade och önskar mig evig klösning, så ber Yours Truly om ursäkt för alla tillkortakommanden! Så här ser en tillfällig besökare på kattutställning: *Kattutställningar påminner om hundditon - ivf som dessa var förr - men skiljer sig på viktiga punkter. Likheter: incheckning, veterinär- och vaccinationskoll. Katterna bedöms efter respektive rasstandard av en auktoriserad domare som har en assistent till förfogande (motsvarande ringsekreterare), vilken ser till att rätt katt kommer på domarbordet. En sidoutvikning: det finns även möjlighet för icke-raskatter att visa upp sig, nämligen huskattklass. Imbillar mig att den bedömning påminner om marsvinens petclass. Först och främst är utställningen bänkad; katterna är i sin utställningbur hela dagen så att publiken kan går runt och titta på dem. Burarna är pyntade med filt eller dyna, sovkorg (kanske en liten hylla för katten att sitta på som Snuttis på bilden), burskynken så det blir ombonat, och så naturligtvis kattens personliga toalettlåda, matskål, vatten, etc. Jag tror att katterna på utställning har det ganska bra. De flesta ägnar mesta tiden till skönhetssömn. Och den behövs! Enda invändning till att spendera en dag i topshowkatternas underbara värld är just att det blir lite långrandigt... Katterna får nämligen inte gå hem efter avslutad bedömning (som på hundutställning) utan måste vackert stanna kvar från incheck (7-8) till 18-tiden. Så det gäller att ha muntrationer att ägna sig åt hela dagen... Förutsättningar för bästa möjliga utbyte ökar med bra domare, fina katter och trevligt utställningssällskap! På Alfakattens välarrangerade show i Rosersberg kunde man gotta sig åt allt, så dagen blev inte lång!

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25
26
27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards