Direktlänk till inlägg 17 november 2010

Som om "om" inte fanns

Av Lisbeth - 17 november 2010 08:30

   Till det förbjudna och därför lockande hör att i journalistik och vid historiska studier syssla med "om". Om Carl den tolfte inte blivit skjuten i Norge, vad hade då hänt? Han hade skjutits någon annan stans, kan det svaras. Om inte chauffören som körde bilen kört fel och tvingats att backa runt ett hörn, så att Princip kommit i läge för att mörda ärkehertigparet i Sarajevo den 28 juni 1914, hade det då blivit världskrig? Ja, går det alltid att svara, det hade kommit ändå genom dåtidens blandning av kapprustning och anarki.

Man kan alltså inte uppehålla sig vid hur det skulle ha gått "om" inte något hade inträffat. Det är jobbigt nog att hålla reda hur det verkligen gått. Som måttligt reflekterande människa frågar man sig då om det finns något alldeles kallt och lugnt sätt att beskriva händelseförlopp och sammanhang. Yours Truly envisas ändå med en rad frågor vilka alla börjar med "om". Om inte den där intervjun gjorts med SBK-ordföranden för två år sedan - vilken handlade om ekonomi, rasansvar, MH, m.m (Brukshunden 08/7) - och som orsakade svår misstämning. Om "om" inte varit med hade jag kanske framhärdat och frågat ännu mer... Nu två år senare så vet vi bättre; MU på gott och ont har visat sig ha en av ingen förutsedd sidoeffekt - påtalad av flera sakkunniga - hundarna blir helt enkelt för "lika" och därmed minskar användbarheten...

Om inte jag kommit att intressera mig för collie och den stora mediedebatten ang MH, vilket resulterade i en rad inlägg på ulvusbloggen (först) och sedan på den nyskapade colliebloggen, vilket i slutändan (kanske) bidrog till att den av SKK önskade opinionsbildningen inte gick i avsedd riktning. Utan istället skapades en annan opinion, inverkande bl.a på personvalen i SKK:s centralstyrelse plus en massa annat. Alltså, om inte "om" hade varit med, hur hade det då gått? Det vet så klart inte jag, någon kan svara att opinionsbildningen skett ändå. Men ändå... 

Det man kan fundera på är hur det kan komma sig att vår organisation är så besynnerlig skumögd och tungfotad. Och kan det verkligen var på så sätt att tillräckligt högt placerade personer har någon slags immunitet? Skiljer man på folk och folk? Blotta tanken borde vara så vämjelig att ledningen skulle göra allt för att inga funderingar i den vägen skulle kunna uppstå. Eller...

Som en luttrad spec klubb ordf yttrade: Tyvärr fungerar Disciplinnämden väldigt långsamt och ibland väldigt fort och fel. Vi fick en medlem uteslutning för doping efter att man ögonlyst och ställt ut 2 dagar senare.  Hur har kennelklubben råd att utesluta medlemmar som för första gången råkar göra fel utan att veta om det? Men domen blev ändrad till 6 mån utställningsförbud vilket är mer OK. 

Det ser ju konstigt ut, det medges. Särskilt i beaktande att de två ledande personer i SBK, som för snart ett år sedan anmälts till DN för "odemokratiskt handlande" ännu inte fått sina fall avgjorda, trots att utredningen är klar.

Och kan man verkligen - som nyssens - riva av ett inledningsanförande på en konferens, försvinna för resten av dagen (oklart varthän) och slutligen dyka upp igen lagom till middagen. Och sedan ha mage att senare rapportera till styrelse om såå många intressanta frågor som behandlats. Precis som om man verkligen varit på plats och lyssnat på dessa otroligt ledsamma och tjatiga klubbmänniskor från landets alla hörn... Ja det kan tydligen den som seglar i en högre sfär...  

Och hur kan det komma sig att vissa saker äro ristade i sten? Som nu detta med MH som inte går att hantera på ett sakligt sätt. En tjänstehund (TJH) fungerar ypperligt och var nyligen med på en stor 4-dagarsövning med skott av AK-4, "bomber och granater", cirklande flygpan - storövning med nattförläggning och skott smattrade överallt vi fick gå långt,  klättrade över berg & staket över snår och hundarna skulle jobba och markera fiender. Medans dom sköt. Hunden jobbade jättebra. Sen på natten skulle vi gå på en bevakningsrunda med 2 säkrare bakom oss och det sköt hela tiden med AK-4. och dom kastade upp lysraketer. etc. 

Den utmärkta rasrepresentanten, massor med titlar, 18 cert, m.m får inte valphänvisning av rasklubben för sina valpar. Varför då?

Jo, hunden har ett brutet MH... Och klubben har naturligtvis genomfört MH (med kryss i rätta rutor) som krav. Vad är det för reptilhjärnor som tagit över och som tillåts styra våra liv? Man nyper sig i armen. Och börjar leka med vad  det är som det gått troll i. Istället borde SBK vara rädd om de hundar som gör ett bra arbete i allmännyttans dvs försvarsmaktens tjänst! Och kanske vara minst lika rädd om relationerna till försvaret. Den i början av året begärda redovisningen av hur försvarsanslagen nyttjats har ännu inte dykt upp... Hur kan det komma sig? Vad/vem/vilka är det som till varje pris måste skyddas? Forget it! Loppet är förmodligen redan kört... Skulle man väl ha fog för att tänka.

Om "om" inte hade varit med...

 
 
Ingen bild

BoGi

17 november 2010 09:44

OM det dessutom inte vore skillnad på folk och folk eller hund och hund.....
Rätt person i kopplet under tester/prov gör resultaten båttre. Vet att mh-testledare sagt att på vissa raser finns bara 1 ELLER 5 som resultat på skotten vilket är högst anmärkningsvärt. Vad jag kan se i protokollet finns även 2,3 och 4, men alla kanske inte är läskunniga?
Eller kan det vara så att en del har förutfattade meningar om vissa raser....
En hund som ovan nämnts som är utbildad FM-hund ska absolut "duga" för rasklubb och valphänvisning, liksom andra samhällsnyttiga hundar med olika utbildningar tillsammans med andra meriter.
OM bara rätt kennelnamn stod på hunden.

 
Ingen bild

Från gräddhyllan

17 november 2010 10:32

Det har gått in rapporter till högkvarteret, men innehållet har varit synnerligen magert och försvaret vill ha svar på sina frågor om vad SBK har förändrat i sitt användande av försvarsmedel. För ett år sedan konstaterades att SBK hade använt minst en miljon kr till annat än försvarsändamål. Därför beslutade försvaret att SBK "bör" flytta en miljon kr från allmänna medel till SBKs försvarshundskonto. Det var ett mycket generöst erbjudande från försvaret då man inte krävde pengarna tillbaka. Men denna överföring har ännu inte ägt rum!
Att SBK inte vill svara ärligt på försvarets frågor beror på att SBK inte förändrat särskilt mycket utan kör på i de gamla spåren. Fortfarande går en alltför stor del till lokaler, IT/tele, GS, informatör etc.
Enligt försvaret blir konsekvensen av detta att de framtida anslagen kommer att minska radikalt.

 
Ingen bild

Jeanita

17 november 2010 16:58

Herregud Lisbeth hur kan du skriva något så här bra kl 8.30 på morgonen. WOOW
Du kan så mycket om allting och är inte rädd för
att skriva om det. Hoppas att rätt personer läser
det eller får höra från annat håll.
När det gäller ditt kunnande om hundar och ditt
sätt att skriva med känsla så skulle jag önska att
du hädanefter fick skriva alla rasspecialer i HS,
som det nu är så står det ju inget mer än det man
kan läsa på rasernas hemsidor. Aldrig nämns gamla
fina uppfödare som fick börja med en begränsad
population men med fingertoppskänsla och kunnande
lade grunden till fina sunda linjer inom sin ras.
Vad skulle det göra om man fick veta namnen och
kanske uppfödaren till hundarna på bilderna.
Välförkänt gratisreklam i efterskott kanske.
Om man nu talar med någon ny inom rasen så vet dom
ingenting 15 år tillbaka utan kan säga "man kan ju
inte känna till alla som är döda heller" Då blir
man ju galen, det är ju det man ska känna till,
inte som det nu är alla (ursäkta) öststatskennlar
som nu över marknaden och plötsligt skall stå för
ideal vad det gäller typ och storlek t.ex
Nu skall hundarna ut innan det blir alldeles kol-
svart här i skogen.
Krama alla fyrbenta, extrapuss till Mandy.

Lisbeth

17 november 2010 17:49

Tack Jeanita!
Åh Gud så klokt sagt! Bl.a om skillnaden på gamla godingar och "öststatkennlar"...

Hur ska uppfödarna (domarna) veta hur en fin hund ser ut när de aldrig sett någon - inte ens på bild....

 
Taina

Taina

17 november 2010 18:29

Om man vill "lyckas" inom sitt område så skall man vara politiskt korrekt. Ifrågasätter man och är "obekväm" så får man lida pin....
Trots mina (blygsamma) framgångar och ett intresse för rasen som sträcker sig minst 20 år bakåt, så får jag nobben när jag vill använda vissa avelshanar. Inte beroende på mina hundars kvalitè utan på "mig själv som person"????

Taina som har sin sista Sheltiekull nu.

Main Coon /Taina

http://www.chiroskas.se

 
Ingen bild

Stephanie

17 november 2010 23:48

Jättebra att du tar upp detta jag känner både uppfödaren och ägaren av denna collie de är lika otroliga som hunden. Det finns så många fantastiska ras representanter men de lyfts inte fram.

Och det med att det inte finns namn med på bilderna har de ju tagit till en ny nivå. Charlotte Högier har ju lämnat ut ett jättebra ras kompendium med underbara bilder i men det är inga namn på hundarna i den svenska, okej tyckte jag synd. Men så var hemma hos en uppfödare som hade den engelska varijanten och där stod alla namn med under bilderna?!?!? Varför har man tagit bort dem i den svenska. Jag fattar inte detta jag tycker det är jättebra med namn för der man en typ man gillar kan man kolla upp släktet m.m

Gillar den blogg mycket
Hälsningar
Stephanie
www.teledimis.se

Lisbeth

18 november 2010 08:05

Otroligt! Detta var mer än jag visste... Tack för att du tar dig tid att nämna det - nu rinner inspirationen till för dagens inlägg på bloggen. Man går igång på alla åtta...

 
Anita Wh

Anita Wh

18 november 2010 08:29

Intressant kommentar Taina. Det om att inte få använda en avelshane som du valt ut. Jag har hört det där så många gånger " jag får inte använda hennes/hans avelshane för han/hon tycker inte om me" vilket jävla "bullshit" Seriösa uppfödare är faktiskt väldigt måna om sitt rykte och sin avel och då menas inte det bara på sin egen uppfödning/valpar utan på vad avelshanarna kan tänka sig prestera. Varför får man inte vara selektiv där?? Om jag känner att min hane inte passar till en tik då säger jag nej och förklarar varför. Eftersom i flesta fall så får hanen skulden för en "dålig kull" och tikägaren "roffar" åt sig äran när det blir en bra kull. Har man en gnutta erfarenhet och kunskap så inser man att det är frågan om att reklamera sina HANAR så väl som uppfödda valpar. Man säljer ju inte till vem som helst så varför ska man låna ut sin hane tiil allt och alla. De som gör det kanske bara är efter ekonomisk vinst.
I vilket fall som helst så bör man inse att han hunds ägaren bestämmer och det är bara att gå någon annanstans. Att ta det på en personlig nivå därför hanhundägaren "tycker inte om mej" är väl något naivt.
Ta en bra titt på tiken, passar hon verkligen ihop med hanen eller är den bara vald för att den är multi titlad och/eller kommer från en känd kennel.

http://www.svedala2u.se

 
Ingen bild

susanne

18 november 2010 09:38

Tack!
För att du tog upp detta om min hund. Man blir både ledsen och förbannat. När folk pratar så mycket skit om en hund som dom inte känner bara för att han har avbrutet MH. Och sen bevisade han att han klarade dom hårda testerna för TJH. Ja då tog dom bort TJH på valphänvisningen. Bara för att vi har bevisat att det går och att MH säger ingenting.Men SCK är så insnöde.Bara man har rätt kryss i rätt ruta så är allt bra-

 
Anita

Anita

18 november 2010 10:09

Tyvärr får vi leva med det Susanne och det är synd för många tror att det bara är skit när dom inte klarar mh. Har en hane från mig som bröt sitt första mh och sen när han gick om det gick hur bra som helst. Det är faktiskt så att hundar kan ha dåliga dagar som vi människor och man kan inte utgå från 30 min av en hunds liv.

Lisbeth du är verkligen fantastisk på att plocka fram kärnan! Alla jag pratar med säger samma sak att TJH ska då verkligen finnas med för valphänvisning. Fortsätt med din information som verkligen ger en massor att tänka på!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Sven

18 november 2010 11:21

Ja du milde... vi vet faktiskt inte om påläggskalven i SKK faktiskt ÄR clairvoyant och därmed KAN berätta saker som denna inte varit med på, en sådan förmåga är ganska vanlig inom colliekretsar enär det uttalas saker utan normal dokumenterad baskunskap. En del " vet" saker ändå... Vi har ju sett detta i såväl HS diskussionen förra sommaren-hösten som i en obskyr blogg förd av en fullständigt okunnig collieuppfödare med trumpetröst. Vore det inte bra med en clairvoyant förmåga i SKK toppen också? Tänk att riva av ett inledningsanförande på en större konferens och sedan roa sig privat en hel dag för att komma till en middag på kvällen... och äta gratis? Resan bekostades ju också kan man förmoda.En gratis helg med boende på ett topphotell med minimal insats ( öppningsanförande) = perfekt weekend ? Att sedan uttala sig och informera om saker som denna person INTE varit med i alls är rent otroligt. Vilken SUPERKOMPETENS! Förstår denna person inte att sådana här saker blir snackisar? Vill vi ha en person i SKK topp som är helt utan normal sans och vett? Som uppenbarligen ljuger om aktivt deltagnde under en hel dag och som mest är ute för att roa sig på andras (SKK:s, dvs medlemmarnas) bekostnad.Jag vill det inte... no way.Var har det seriösa anslaget tagit vägen? Kan vi inte få in riktigt hundfolk i SKK toppen? Är så trött på enhundsägande strebrar som kan allt, vet allt men som inte förstår ett smack när det kommer till kritan och som dessutom inte har ens ett normalt hum om hur man för sig i ett sammanhang? Vara frånvarande på en konferens och sedan göra ett referat om densamma = bevis på dumhet och okunskap och renons på normal hyfs.

 
Taina

Taina

18 november 2010 11:34

Nej, Anita just detta nekande är inte bullshit....
Självklart så bestämmer en hanhundsägare om vilka tikar som skall paras. Fattas bara annat. MEN nu råkar jag ha mail från denna kända uppfödare, domare SOM skriver att det inte är fel på mina hundar (Anita, du kan gå in på min hemsida och SE mina resultat)UTAN det beror på MIG(((

Taina

http://www.chiroskas.se

 
Ingen bild

Henric

18 november 2010 12:23

Vad kommer härnäst?
Om Disciplinnämnden inte tar upp obekväma saker såsom att en lokal BK anmäler SBK höjdare som uppträtt otrevligt och mer eller mindre hotfullt på ett klubbmöte, när det framkommit ekonomiska oegentligheter avseende nerläggande av kablar till ett ohemult pris, av en firma som inte ens finns ... har för mig det var kilometervis med kabel som uppgivits ha blivit nerlagda på en appellplan. Klart att valiga medlemmar reagerar då.Anmälarna anses av SBK topparna ha uppträtt osolidariskt mot SBK! Några av dessa SBK höjdare valdes in i ett beslutande SBK organ INNAN SKK:s
DN hade utrett ärendet klart...efter det att dessa
"starka" gossar amälts av alerta klubbmelemmar på en "låg" nivå...
Vad håller SBK på med? Vill man att denna utbildningsklubb skall bestå av folk som gör vad som helst för att få en position? Som struntar i gräsrötternas synpunkter på rena bluffutbetlningar? Borde inte SBK med den nuvarande usla ekonomin vara GLADA för att det finns folk i organisationen som reagerar på oegentligheter?Man undrar ju stilla vad de anmälda höjdarna har för del i detta ekonomiska debakel. Kan man inte nöja sig med gratisresor till diverse konferenser och gratismiddagar med efterföljande snuskiga kvinnoförnedrande "roliga historier" i form av tal vid bord dukade med linne? Måste även pampmentaliteten ta sig utbrott som detta när man blivit påkommen med fingrarna i syltburken? Makt berusar som bekant och makt KAN,om fel personer kommer i toppen,även korrumpera. Vi är nog en hel del som med spänning väntar på DN:s utslag. OM SKK:s DN stöttar strebrar eller lyssnar på seriösa gräsrötter... det är frågan!

 
Anita Wh

Anita Wh

18 november 2010 13:27

Jag vet inte vem du är Tania, ej heller hanhundsägaren. Inte heller brukar jag svara på kommentarer för jag tycker sagt är sagt så efter detta inlägg blir det inget mer. Obs!!!
Visst finns det personlighetsfrictioner, absolut. Men är så fallet så vill man ju inte ha med varann att göra ändå. Förmodar jag.
Att denna uppf. inte tycker du har dåliga hundar är väl bara bra, men han har ändå rätten att säga nej och anledningen är hans. Varför bryr du dig? Varför "blottar" du dig så här allmänt? Gå vidare, skit i hon/han
Varför ska jag gå in på din sida? Jag har inget med detta att göra ej heller anledningen till din uppgivenhet. Vad jag tycker är i detta fall är väl knappast viktigt. Där emot vill jag tillägga att vad jag skrev var allmänt om hanhundsägare versus tikägare. Alla raser.

http://www.svedala2u.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards