Direktlänk till inlägg 21 november 2010

Är du nöjd nu?

Av Lisbeth - 21 november 2010 07:27

  Har inte löst ut brevet från SKK...

Svenska Kennelklubben (SKK) - Hundägarnas Riksorganisation - är det centrala organet för de ideella föreningar som ingår i SKK. Dessa föreningar - benämnda medlemsorganisationer - är länsklubbar, specialklubbar och ungdomsklubb. Inom SKK-organisationen finns också begreppet rasklubb. Rasföreningen (Svenska Collieklubben, SCK)är en rasklubb som ingår som medlem i specialklubben Svenska Brukshundklubben (SBK). Det är SBK som av SKK har delegerats ansvaret för brukshundraserna. Rasklubben har till syfte att tillvarata de specifika intressena för den i rasklubben ingående rasen. Kristallklart, eller hur?

Eller?

"Tillvarata de specifika intressena" - ingenting kan låta vagare, mer svävande och ofarligt. Utrymme för högst kreativa tolkningar? Yours Truly är medlem i tre specialklubbar (varav en som hedersmedlem), samt i tre rasklubbar. Verksamheten - eller hur styrelserna tolkar uppdraget såsom de bedrivs i de tre senare - är högst varierande. Vilket måhända ligger i sakens natur...Vem eller vilka "äger" rasen? Hundägarna? uppfödarna? specialklubben? rasklubben... Tillvaratagandet av de specifika intressena kan naturligtvis skötas på ett alldeles glimrande sätt - i klubbar där hyfsad endräkt råder, i klubbar där medlemmarna ser till att befolka styrelserna med intelligenta och bildade personer med stor raskunskap.


Inom klubbar där förhållandet är det motsatta och i konsekvens därav plågas av inre stridigheter blir resultatet därefter. Det här är inget nytt. Värst skada görs när rasens angelägenheter enträget drivs i en viss riktning - när man inte strävar mot konsensusbeslut, alltså enighet - utan förlitar sig på majoritetsbeslut för att till varje pris köra över meningsmotståndare och genomdriva vissa förändringar. Rasen collie är i händerna - i formell mening - på tre centrala instanser - SKK, SBK och SCK.


Dessutom utövar fria debattörer ett betydande utomparlamentariskt inflytade, vilket kommit att införliva åtskilliga lösa påstående, formler och schabloner i föreningens avelsstrategi. Ett exempel på hur svada av rätt man - eller snarare fel kvinna - kan förvandlas till effektiv propaganda. Hur colliefolket avser att operera under påverkan tre olika organisationer, plus utanförstående ideologer, och där toppfigurerna i åtminstone två är identiskt samma personer, eller vad det är för mening med detta invecklade arrangemang undandrar sig allt bedömande. Frågan är väl snarare hur länge till det finns några svenska collie att tillvarata?


På grund av stridigheter, drakoniska avelsspärrande regler och dålig stämning flyr uppfödarna, sedan 90-talet har registreringsantalet halverats. Man är i alla fall överens om att man inte är överens om vad som är en bra collie. Alltid något.

--

Jag började intressera mig för "det där" på uppmaning av en internationell toppdomare:

"Jag tycker att du ska intressera dig för collie..."

-- Varför då?

"Man håller på att förstöra en hel ras!"

-- Hur menar du?

"Det finns knappt en fin hund längre... Det är rackor vi ser! - och de som kommer in i ringen har ingen raskaraktär, aggressiva...

-- Men... hur kan detta vara möjligt? Collie är väl inte..?

"De kunniga uppfödarna förföljs och trakasseras! Det är en människa som jagar celebriteter... Ta och granska det här så får du se..."

Och så gjorde jag det.

Nu har det gått ett och ett halvt år. Har fått några ovänner och många nya vänner. Det har blivit ett antal tidningsartiklar, många inlägg på bloggen och resulterat i en del annat. Fick kläm på att det fanns en ny sorts människor, bl.a en som kallades collierasens plågoande nr.1

  Du, som anmälde tidningen Hundsport för PO (tidningen friades...). Du, som kontaktade min arbetsgivare, mitt fack och diverse myndigheter... Du har hotat anmäla mig för DN (förmodligen det som ligger outlöst). Jag vet inte om collierasen blivit bättre eller sämre, men nu har du väl lyckats för ingen vill bli collieägare. Vill man ta i så har du "förstört mitt liv" ivf i så måtto att jag inte längre kommer att ägna mig åt vad som är mig kärt. Det är ingen lyckats med på 50 år. Är du nöjd nu? Det är inte så förfärligt synd om mig - I have seen and done it all... Däremot lider jag med alla som älskar collien - den vackra, kloka, fina.. Uppfödarna har stora problem att få nya hem till valparna. Ingen vill befatta sig med rasen. Men det rör väl inte dig? 

 
 
Annette

Annette

21 november 2010 09:12

En KRAAAAM till Dej Lisbeth...jag finner inte ord för vad jag tycker. Det är bara så........J***a sjukt. Gode Gud bevara oss från såna människor i min ras.

http://www.toptails.dinstudio.com

 
Ingen bild

Birgitta

21 november 2010 09:58

Ännu ett klockrent inlägg...klockan halv åtta en söndagsmorgon...tss tss tss!

Det är sorgligt att det förekommer häxförföljelser på uppfödare inom rasen. Inga vettiga försök att ena uppfödare har gjorts, utan förr så lyckas man splittra dessa om möjligt ännu mer. Bara tvång, tvång och ännu mera tvång. Det ses som den enda utvägen enligt klubben. Enl. samma, tillsammans med en vältalig minoritet, så påstås det inte fungera med frihet för uppfödarna, därför måste de tvingas avla på ett visst sätt.
Man kan undra hur framtidens collie kommer se ut efter denna önskade enskilda detalj-avel. Finns det rastyp kvar? I den sitter såväl den specifika exteriören såväl som dess karaktär.
Det är min förhoppning att alla uppfödare har höga krav på sina avelsdjur, oavsett det gäller mentalitet, exteriör, hälsa, och följer samtidigt sina egna kunskaper och känsla för vad som är rätt och fel i avelsarbetet.
Bevara collien som den vackraste av alla med ett underbart sätt att vara, utan nervositet, med normala reaktioner.

 
Ingen bild

Birgitta (igen)

21 november 2010 10:17

Hörde just en intressant formulering på radion om politik. Den kan lätt översättas....
"Om man är för regeringsstyrd, kan man alltför lätt bli impotent." Hmmm

 
Anna

Anna

21 november 2010 10:32

Applåder till dej Lisbeth, detta är det bästa och mest sanna jag läst på mycket mycket länge *kram*

http://www.freewebs.com/solhem

 
Ingen bild

Carl-Magnus

21 november 2010 11:11

Lisbeth detta senaste du skrev är bara så sorgligt, men sant.En av "kan alltarna" har ju dessutom med sin egen uppfödning av collie (helt inavlad kull) i sina egna ögon lyckats något alldeles makalöst. Dessa kretiner som tror på sin egen storhet är nästintill megalomana. Tyvärr har de lyckats förstöra lh collierasen i Sverige. I en blogg skrivs det till och med nu att en av dessa chefskretiner numera blir tillfrågade i avelsspörsmål, personen svarar som "expert" förståss. Måste vara underbart att kunna svara på genetiska spörsmål med tanke på sin egen stora och erkänt väldokumentrade erfarenhet av lh collieuppfödning, eller hur? Med sådana här så kallade rasentusiaster har rasen numera nästan inga vänner.Seriösa uppfödare skrivs på näsan och hotas. En del av dessa katastrofkretiner vekar tro alldeles fanatiskt på sitt eget ego och hetsas uppenbarligen upp av ovan beskrivet.Kan alltarnas superego håller på att svämma över. Nu har man minsann även kontakt med England, för att inte tala om Wales där detta trams får folk att tro att svenskar är den felande länken mellan cro magnon och neandertalare.Dessutom försöker man få till uppfattningen att dessa tokerier är sponsrade av SKK, man talat i MYCKET stora ord vitt och brett i så många medier och sammanhang man bara kan finna ut....Att detta super ego även håller på med Tyskland, Pressombudsmannen, SKK:s DN och annat visar ju på en brist... på total renons på verklighetsanknytning.Tyvärr finns dessa aparta människor inom alla grenar av hunderiet, personlighetstypen ställer till det för alla som inte håller med, snacka om att styra genom hot och aggressivitet, dvs på samma sätt och med samma beteende som deras usla lh collies.Bla a så har en av dessa chefsideologers collie behandlats med tricykliskt antidepressivum för att kunna klara av ett normalt dagligt liv! That's fact, folks!Klarar man inte ens av att hantera sin egen stackars collie utan medicinering av potenta psykofarmaka, så borde man kanske hålla lite låg profil?

Så Lisbeth detta är bara rent larv och ett sätt att hota dig till tystnad, din röst har ställt till det något alldeles förfärligt för dem, dina avslöjanden i dina bloggar har gjort att vanligt folk fått upp ögonen för såväl SBK som SCK och förhoppningsvis förstår även SKK:s beslutsfattare att det är dags att sätta ner fotem ORDENTLIGT. Vi behöver dig och din röst. Släpp inte greppet!

 
Ingen bild

Maud Larsson

21 november 2010 11:48

Kram från oss med!


Maud och sockertopparna

 
Ingen bild

Helena

21 november 2010 12:48

Det finns fortfarande en liten efterfrågan på bra collievalpar från etablerade uppfödare. Men minst femtio procent av valpköparna vill först ha löfte om att de inte måste vara med i "den där konstiga rasklubben". Säger det måhända något om rasklubbens rykte och framtid?

 
Ingen bild

Eva

21 november 2010 13:49

Ja vår rasklubb är verkligen en sorglig historia,måtte det ske under innan det är helt försent.
Här ser vi ju verkligen riktiga collie som kan i din blogg.Tack Lisbeth för att du orkar engagera dig.

 
Ingen bild

Gudrun

21 november 2010 15:50

Och varför skulle du göra henne nöjd??
För det skulle hon väl bli - som alla med dom fasonerna och vilja att manipulera.
Nej, Lisbet, visa henne lejonklorna - du har en hel armé bakom dig!!

 
Anita Wh

Anita Wh

21 november 2010 18:21

Tjena Gumman! Om någon kallade mig det så skulle jag nog klippa till dem :) :)
Hoppas att mörkret på bilden inte reflekterar ditt humör.
Du, nu går vi vidare. Allvarligt! Vem ska plågas nu, vem bör stå till svars? Det måste väl finnas någon annan som är värdig av dina inlägg.
Varför inte attackera baja - majornas arkitekt. I det skithuset hör väl denna person hemma. Dessa små hyttor där man inte kan vända sig och stänga locket, om man ens vågar med allt man trampar i. Kan man inte ha en stor grop någonstans där man slänger all skit. Men, tyvärr dyker det äckliga upp igen. Nej, som sagt nu lämnar vi detta ämne Lisbeth och ägnar oss åt vad som är underbart här i livet. Vår familj och våra djur.

http://www.svedala2u.se

Lisbeth

22 november 2010 10:10

Tack Anita,

mörkret på bilden var precis sinnesstämningen...
Det är lite kul att du nämner bajamajorna...
De personer som (förmodligen) gjort den (förmodade) anmälan har på SIN blogg hudflängt mig å det grövsta - samt - på bild! - inför skränande supporterkommentarer - tippat en kärra skit över mig.
(17 augusti -09) "Men teoriernas moder har ju en sällsam förmåga att alltid sprida dynga omkring sig. Framför allt genom att smutskasta rasklubben och de uppfödare som klarsynt tar sig an att försöka lösa problemet med rädslor hos collien. Nåja, dyngan sprätter bara tillbaka på henne och hon har förtjänat den väl."

Och det är väl det som hänt. Hur kul är det?

 
Ingen bild

Annika

21 november 2010 21:23

Tänk så förvånad jag blev när du inte godkände mitt inlägg!!

Lisbeth

22 november 2010 06:21

nej jag godkänner inte obestyrkta och förnedrande påståenden från anonyma

 
Ingen bild

Marina

22 november 2010 09:33

Världen (speciellt inom hund & katt verkar det som) är full av dårar, denna person är naturligtvis en av dem. Skit i det!
Keep up the good work! Kram

Lisbeth

22 november 2010 09:57

Tack Marina - jag är så glad att du bryr dig!

Kram kram

Mamma

 
Ingen bild

Carl-Magnus

22 november 2010 10:47

Håll flaggan flygande! :-) We love your good work, keep it up som Marina skrev.Vi är många som bryr oss, om såväl dig som dina ytterst välgenomtänkta och dokumenterat korrekta skriverier såväl här som i andra media.
Tyckte Anita W:s inlägg om bajamajorna var på pricken.

Nu kör alla vi så det ryker...mörker och ösregn förekommer om höstarna.Så är det bara.Snart kommer den rena vita snön, den höga klara luften samt de vackra juleljusen i alla trädgårdar.Då blir det ljusare tider och lättare att andas.

 
Ingrid

Ingrid

22 november 2010 11:06

Sinnessjuka verklighetsförvridare ska man inte ens ägna en suck!
Puss o kram

http://igurt.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Mara

22 november 2010 11:12

Kanske det kanske men jagycker inte omnär du skriver ordet sinnesjuka

Lisbeth

22 november 2010 11:19

Har tagit bort sinnessjuka - det var lätt... Kanske mindre väl valt i mitt överretade tillstånd. Bättre så?

 
Ingen bild

Anna

22 november 2010 16:01

Vilka dårar det finns inom katt o hund världen, trodde i min enfald att det var bara "kattkärringar" som var så galna..anmälningar, olaga hot, jag bara suckar. " Bunt ihop dem" som han sade!! KRAM och mitt helhjärtade stöd
Anna

Lisbeth

22 november 2010 16:41

Tack kära Anna!

Det är vänner som Du - finns även i hundvärlden! - och så småmissarna förstås som ger liv och livslust i mörkret.

Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards