Direktlänk till inlägg 26 februari 2009

Vad är sanning...

Av Lisbeth - 26 februari 2009 13:29

... om collien?









Collien skall utstråla skönhet, styrka, elegans och rörlighet. Den ska ha ett vänligt sinnelag, utan spår av nervositet eller aggressivitet. En fin collie är en skönhetsupplevelse som väcker rop av beundran. Ej att undra på att collie blev en av vår tids populäraste hundraser! I det här sammanhanget avses den långhåriga collien.









Nu är collien är i fritt fall. Registreringarna av långhår störtdyker och åsikterna om colliens utseende, temperament och allmänna duglighet går vitt isär. De som älskar rasen menar att collien, som vi känt den, står inför förintelse. Den stackars vackra collien har fått lida för sin skönhets skull...









Det har "alltid" varit bråk om collien. Bruksentusiasterna menar att collien är, har varit och framgent ska förbli en brukshund. Collieälskarna som sysslat med rasen i 40 år vill ha den "som den alltid varit". Uppfödarna tycker att de motarbetas på alla sätt och sliter sitt hår. En röst i mängden: "Jag skulle kunna få in en verkligt kanon, en fin avelshund från England. Men då måste den göra MH för att valparna ska kunna registreras. Kan jag utsätta en sådan hund för det? En kennelhund som levt hela sitt liv i skyddad miljö..." Domarna suckar och menar att det finns snart inte en enda sevärd collie i ringen: "Rackor, de ser ut som rackor med polarhundsvansar..."









Hur har det kunnat gå så illa? Vad är sanning, som Pilatus frågade.









Vi får gå till arkiven...









Var då collien en av de första brukshundraserna? Både rätt och fel... I likhet med airedaleterriern, som också den är en brittisk ras, var collie tidigt införd till Sverige och ansågs lämpad för brukshundsarbete. Men det dröjde innan collie infördes till SBK. Det hade varit naturligt att collien, som en av pionjärraserna i praktiskt brukshundarbete, skulle ha varit med i matchen när Föreningen Svenska Skydds- och Sjukvårdshunden (FSSSH) bildades 1918 – ursprunget till Svenska Brukshundklubben. Men så var inte alls fallet. Under första världskriget hade en ny medhjälpare dykt upp på slagfälten - hunden. På båda sidor av fronten användes airedaleterrier och collie som bevaknings- och sanitetshundar (våra dagars bevaknings- och räddningshundar). Dessa pionjärer gjorde nytta, tusentals soldater kunde räddas till livet tack vare hundarna.









I Sverige gjordes redan 1906 ett försök att introducera sanitetshunden i svenska armén; löjtnanten E. Lilliehöök och fanjunkare A. Ottergren tränade ett par skotska collie och ett par airedaleterrier, med vilka de gav en uppvisning inför medlemmar i ”Förening för hundens användning vid krigssjukvården”. Uppvisningen refererades utförligt i SKK:s tidskrift. Åskådarna häpnade över vad hundarna kunde prestera, men det skulle ändå dröja åtskilliga år innan hunden på allvar togs i bruk i samhällets tjänst.









De första räddningshundarna var collie, men det var airedaleterrier, tillsammans med de tyska raserna schäfer, dobermann och rottweiler, som kom att räknas som brukshundraser inom FSSSH. Först en god bit in på 40-talet beslöt SKK att collierasen - möjligtvis till dess olycka - skulle hänföras till brukshundarna. Förmodligen kände SKK ett behov av att ta ett fastare grepp om de oberäkneliga collievännerna...









När det gällde en rasklubb för collie rådde länge ett säreget förhållande. En utanför kennelassociationen stående förening, ”Collievännerna”, anordnade år 1924 en utställning i Stockholms Cirkus med uppvisning av inte mindre än 60 collie. I samband därmed bildades Svenska Collieklubben, som därefter sökte association med SKK, vilket dock erhölls först år 1931. Associationen hävdes redan året därpå på grund av konflikter. Trots att klubben existerade i många år därefter, blev den aldrig på nytt associerad med SKK. Collie kom in i SKK-värmen igen först år 1942, då SKK beslöt att den skulle hänföras till gruppen brukshundar och officiellt insorteras under SBK:s hägn. Collien fick status som brukshund, medan airedaleterrier överfördes till Terrierklubben. Så kan det gå!









”Detta betyder alltså att collien, för att erhålla championat å utställningar, måste ha avlagt anlagsprov å erkänt bruksprov. Collien blir därigenom även berättigad att i alla förekommande klasser deltaga i bruksprov. Särskild sektionsstyrelsen för collie har bildats”, skrev Brukshunden 1941.









Collie hörde till de första brukshundraserna som 1962 fick en egen uppfödarförening, ansluten till SBK, SBK:s avelsavdelning för collie.









Collie var inte med på rikssegrarprovet förrän år 1952, men då slog rasen till direkt och fick en svensk mästare, Ch Asagårdens King Dark stod för denna historiska seger. Året därpå återkom ekipaget på en silverplats. 1955 tog Tommy brons i spårhundsgruppen och 1957 blev det spårsilver för Pompe, medan Tommy blev 4:a. Båda hundarna deltog därefter i flera SM, Pompe skulle hamna på pallen 1960 när han tog brons i spår. Under resten av 60-talet lyste collien med sin frånvaro på mästerskapsnivå, men brukschampionat erövrades av flera hundar; Hassleholms Åby, Poulsgaards Black Maid samt Golden June.









Collie kunde dock fortfarande slåss om bruksmedaljerna; Hassleholms Åby tog sökbrons 1974 och Golden June vann rapportsilver 1978. Collie fick en svensk mästare i sök 1980, Hassleholms Omar.









År 1980 blev Hassleholms Omar Årets Brukshund.









Under tidsperioden 1968 – 1993 höll brukshundrasen collie ställningarna väl; 10 hundar erövrade brukschampionat och inte mindre än 65 hundar blev lydnadschampion. Under tiden 1976 – 1992 blev 18 collie tjänstehundar i bevakning. 1982 kom den första tjänstehunden i räddning, Arrow, som ingick i pionjärgruppen av utbildade räddningshundar i vårt land. Arrow följdes av fem räddningshundar åren 1983 - 1991. Det är exempel på intresset hos många collieägare att arbeta med sina hundar och på att collien i rätta händer kan vara en mycket kapabel brukshund.









Men sedan dess har det sett mörkare ut för collien som arbetande hund. Så sent som år 1986 vann collie 7 brukscert, men år 2001 hade inga cert i bruks tagits av långhårscollie. Samma år fick långhårscollie (alla grupper och klasser, exkl akl) 22 godkända resultat av 13 individer. (SBK:s tävlingsstatistik 2001).









Det förtjänar att påpekas att provreglerna i allt väsentligt ändrats de senaste decennierna. Fortfarande tävlas i den fyra grenarna skydds, spår, rapport och sök, men proven har blivit mer tävlingsinriktade och kraven på fart och precision missgynnar raser som t.ex collie. De senaste decennier har collie helt försvunnit ur mästerskapssammanhang, bara någon enstaka hund kommer upp i elitklass. Tävlingsintresserade uppfödare har försökt att anpassa collien till nyare tiders krav; "mera motor" är receptet. Men att pilla på inre egenskaper har sina risker... Collie med mer jaktkamplust, bättre gripande, etc. är ofta hetsigare, mer lättstressade - långt ifrån den nobla, värdiga, vänliga collien... det har t.o.m rapporterats om collie som slåss...









Men det är inte bara som brukshund som collien är på retur. Även själva rasen långhårscollie krymper ihop på ett oroväckande sätt. År 1981 registrerades över 1400 collie, två decennier senare har antalet registreringar minskat till 540. Colliestammen (långhår) har förlorat närmare 2/3-delar av sin rekryteringsbas och är en av de raser i SKK-statistiken som minskar mest, det verkar snarast vara fråga om fritt fall.









Det har knappast undgått någon att collie har varit på tapeten i debatten under de senaste åren. Kritikerna har menat collieaveln är kaputt. Den har resulterat i en överpälsad hund som kan göra sig bra i utställningsringen, men knappast i andra sammanhang och, som dessutom är drabbad av ljud- och andra miljörädslor, framhålles det.









SBK har begärt att samtliga föräldradjur av brukshundsras ska vara mentaltestade innan valpar kan registreras, vilket upprörde många uppfödare av collie. SKK/centralstyrelsen (CS) uttalade då att demokratiskt fattade årsmötesbeslut ska vara vägledande framför olika enskilda upprop. Det beslöts efter många turer att även collie fr.o.m 1 januari 2002 ska omfattas av kravet på att föräldradjuren ska vara mentalbeskrivna för att valpar ska få registreras. Så vitt det är bekant har åtgärden inte resulterat i fler collieregistreringer eller bättre hundar på bruksbanan eller i utställningsringen. Något är fundamentalt fel - alla välmenta och tvingande regler till trots.



Collievärlden går på halv maskin...









Och medan intressenterna strider så förintas rasen, praktiskt taget framför ögonen på oss.









Collien - den vackra, kloka, fina – vad blev den av?









 
 
Nilla

Nilla

26 februari 2009 21:15

Tyvärr så gäller samma sak på Västgötaspetsen tycker jag!!

Mvh Nilla

http://vastgotaspets.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Lisbeth

26 februari 2009 21:31

Det ligger naturligtvis nära till hands att dra sådana paralleller.

 
Micael

Micael

26 februari 2009 21:53

Hej

Vill tacka dig för ett fantastiskt bra inlägg...

/ Micael

http://seabounds.com

 
Bitte

Bitte

26 februari 2009 22:14

Ja det är mycket, som är sorgligt med collierasen just nu.
Denna härliga, kloka och vackra hund måste ju finnas kvar!
Hur ska man göra??
Det var en bra "artikel" om collien, Lisbeth.

http://hem.passagen.se/sanningegardens

 
Ingen bild

Eva S

26 februari 2009 22:48

Hej.
Tack gode gud för ditt fantastiska och vettiga inlägg!!

 
Ingen bild

Marianne

27 februari 2009 05:54

Sådana kloka och kunniga ord! Den fantastiska collierasen är illa ute, precis som du säger. Mest p g av att en del i collievärlden inte känner till rasens rätta karaktär utan vill göra om den till en annan typ av hund mentalt sett. Tack för de sanna orden!

 
Ingen bild

Karin

27 februari 2009 08:35

Hej!
Mycket bra skrivet!

 
Ann-Kristin

Ann-Kristin

27 februari 2009 09:55

Hej!
Nog är collien illa ute, kanske värre än någonsin,och detta på grund av att det finns krafter i collievärlden som vill förändra och enligt min mening förstöra collien som ras och dess ursprungliga karaktär. Men vi som fortfarande vill ha kvar vår vackra, vänliga men framförallt värdiga collie tackar dig för ett sakligt och bra inlägg om vår ras.
Ann-Kristin

http://www.cantera.info.se

 
Anita

Anita

27 februari 2009 19:58

Oj, du har verkligen fångat verkligheten! Vi som verkligen vill värna om collien som den ska vara känner att du har beskrivit hur det ser ut bland bruksandet med collie. 99% av våra valpköpare är faktiskt familjer och inte bruksfolk sen finns det några som vill träna lydnad och göra saker med hundarna utan att tävla. Är glad för att det finns de som fortfarande kämpar för rasens välbefinnande!!
Lycka till!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Angelita

27 februari 2009 20:31

Ett mycket intressant och bra skrivet inlägg.man kan ju bara hoppas att rasen ska bevaras som den är, denna underbara ras som har alla värdiga egenskaper

 
Monica

Monica

28 februari 2009 07:20

Kul att läsa om Collien hur den ska var, Tänk om om så många andra kunde förstå..
Dom vill ändra den härliga collien till nåt annan ras.
Tack för ett trevlig inlägg om collien!!

http://www.amyfield.se

 
Marketta

Marketta

1 mars 2009 22:07

Nu vart jag verkligen ledsen när jag läste dom fina orden om collien, hur den skall vara, och hur vissa personer vill förstöra den. Vi får bara hoppas på att SKK är förnuftiga nog att inte gå med på idiotierna. Jag tror inte riktigt på att dom gör det heller, men man kan aldrig vara riktigt säker.

Är det förresten Moa som är på bilden?

http://colliekompisarna.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards