Direktlänk till inlägg 27 februari 2009

Ur spår!

Av Lisbeth - 27 februari 2009 12:25

... är maningen så här inför stundande Wasaloppshelg!




Och urspårad är collierasens framtid... Gårdagens lilla inlägg om collie har fått en hel del tänkvärda kommentarer... även via mail och telefon har engagerade personer hört av sig. Någon uppmanade till studier av collieklubbens årsmöteshandlingar... Gjorde så och blev sittande en stund... Och där fanns annat... På föreningens hemsida står bl.a följande:




"En collie ska framförallt se snäll ut, utan att för den skull verka intetsägande. I colliens uppsyn ska nämligen finnas den där unika collieglimten, ett drömmande, en smula listigt uttryck.









Colliens själ ska avspegla sig så här; den aristokratiska, trofasta, vänliga och lojala hunden som är en riktig familjehund. En collie är inte utpräglat jaktbenägen och inte känd som slagskämpe, den är känslig för skrik och bråk bland de sina. Bäst tycker den om att vara tillsammans med familjen.









Kanske är det colliens vallningsinstinkt som gör den så synnerligen anpassningsbar till ett harmoniskt familjeliv. Gentemot okända är collien vanligtvis svalt neutral. Man har snarast en känsla av att collien betraktar främlingen under kritiskt höjda ögonbryn, innan den bestämmer sig för om den skall ge en vänlig svansviftning.









En collie är nöjd med umgänget med de sina och olycklig om den förmenas mänskligt sällskap. En kännare har sagt att collien är en stor hund utan att vara det. Den bara ser sådan ut genom sin päls.









Collien har inget behov av att förhäva sig och försöka vara störst, bäst och starkast. Vackrast och vänligast av dem alla - det är collien."




Bravo! Kunde inte ha sagt det bättre själv... Tycker mig känna igen den här kärleksfulla beskrivningen... Är den inte plankad från en rasspecial (Hundsport?) av Kris Sandberg (Beldams collie) från tiden det begav sig? Fast det anges förstås inte...



Är det den här nobla och älskvärda hunden som ska "utvecklas" för att passa nyare tiders brukstävlingar?




Fortsatt läsning på "Användningsområden" och man blir ännu mer betänksam...:




"Collien kom till Sverige under tidigt 1900-tal för att den svenska försvarsmakten ville ha tillgång till hundraser, som hade bevisat sin duglighet på artillerislagfälten i Europa och som skulle kunna uträtta liknande arbete under svåra förhållanden här. Därmed blev collien i Sverige tillsammans med schäfer, boxer, riesenschnauzer och några till en av de s.k bruks-hundraserna. Svenska Brukshundsklubben bildades för att utbilda och träna dessa hundar och deras ägare i militära färdigheter..."




Här är vi definitivt inte med längre... Så gick det inte alls till! Om desiniformationen på rasklubbens officiella hemsida är ett utslag av önsketänkande, medveten historieförfalskning eller helt enkelt att upphovspersonen är "very badly informed" må vara osagt. Spelar det någon roll? Vad folk hade för sig med sina hundar för 100-120 år sedan... Jo, det gör det faktiskt. Dels handlar det om colliefolkets självbild, alltså vilket kulturarv som man är satt att förvalta. Dels är det något som enkelt som trovärdighet, hederlighet om man så vill. Om man söker imbilla människor att collien sedan hedenhös varit brukshund - i den betydelse som beteckningen har fått i vårt land - och att den infördes till Sverige i enlighet med önskemål från "den svenska försvarsmakten" så är det naturligtvis inte korrekt, lika lite som den historiska felaktiga uppräkningen och ihopbuntningen av collie tillsammans med övriga, senare tiders brukshundraser. (Se historik i inlägget nedan). Utan besvärande reflektioner påstås att collie infördes till Sverige i början av 1900-talet efter att "bevisat sin duglighet på artillerislagfälten" - (de antydda slagfälten fanns geografiskt i Europa 1914 - 1918...) Därefter gör man ogenerat ett skutt i historien över fyra decennier och hamnar i andra världskriget, då Brukshundklubben bildades och collien inlemmandes i specialklubben SBK:s avelsansvar. Detta går inte an!




För ordningens skull, och utan ond avsikt, meddelas härmed att colliehundar deltog på den första hundutställningen i vårt land, anordnad av Hans Maj:t Konungens jaktklubb 1886. Det var A.E Nordenskiölds Polhem, dåvarande kronprinsens Tay och Fly, importerade från Lord Breadalbane i Skottland och S. Ekmans Rorie från Mr Peacock.




År 1896 (då alltså Svenska Kennelklubben hade bildats) hedrade Kennelklubben rasen med ett omnämnande i sin synnerligen jaktbetonade tidskrift. Efterssom "collien var till ingen eller så godt som ingen fara för det nyttiga vilda" rekommenderade klubben honom varmt som sällskapshund åt sådana hundvänner, som inte jagade. Samtidigt visade tidskriften en bild av en framstående representant för rasen, Ch Southport Perfection, och delgav också läsarna den engelska collieklubbens standard.

 
 
Micael

Micael

27 februari 2009 15:47

Hej

En del människor har inte förmågan att se nyanserna eller variationerna hos en ras.
Utan väljer att se vad rasen användes till under ett fåtal år, och låter det vara avgörande för rasens framtid..

Snart har vi som uppfödare ingen rätt till ansvarstagande, utan nu ska vi avla efter protokoll och kryss på ett papper.....
Vart ska detta sluta.

Åter igen tack för ett bra inlägg
//Micael

http://www.seabounds.com

 
Ingen bild

Marianne

27 februari 2009 17:42

Åhh så bra du skriver, jag är imponerad. Har själv försökt förklara för folk att upplysningarna om anledningen till colliens SBK-tillhörighet inte är de riktigt rätta i rasklubbens beskrivning. Du lyckas så mycket bättre än jag för du har så god förmåga att uttrycka dig och så god kunskap. Jag önskar innerligt att din information ska komma ut och nå alla collieägare.

 
NIlla

NIlla

27 februari 2009 18:53

WOW!!!!
Vilka kloka ord. Tänk om fler ville sätta sig in i Colliens historia och verkligen ta till sig och acceptera vår ras som den bör vara. Världens klokaste och sensitiva ras som finns. Se Collien för dess rätta, visa jag så vi kan få behålla vår sällskaps hund med många talanger. Håller helt me Micael, är det endast via x på ett protokoll som avelsdjur ska dömas och användas efter......ett mycket trångsynt och naivt sätt att bedriva hundavel!
Tack igen för att det finns männsikor som försöker visa den sanna historian om vår Kära ras Collie.
Gunilla

http://www.asstorps-oskar.se

 
Tarja L-son

Tarja L-son

27 februari 2009 19:18

Kan inte annat än hålla med bloggare och tidigare kommentatör. Tack!!! /TL

http://www.callahorn.se

 
Anita

Anita

27 februari 2009 20:03

Håller fullständigt med Micael!!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Angelita

27 februari 2009 21:01

Jag måste verkligen bara hålla med alla övriga. Mycket bra upplysning.

 
Ingen bild

Icka

2 mars 2009 10:22

Är lite nyfiken på var man hittar den informationen du citerar,"En collie ska framförallt se snäll ut, utan att för den skull verka intetsägande. I colliens uppsyn ska nämligen finnas den där unika collieglimten.....etc. Jag hittar den inte och är nyfiken på att läsa mer. Tacksam för information.

 
Ingen bild

Lisbeth

2 mars 2009 10:27

Hej Icka

Texten står på collieklubbens hemsida, men jag tror att den i sin tur hämtad från en raspecial i Hundsport som den oförlikneliga författarinnan och collievännen Kris Sandberg (Beldams kennel) skrev i Hundsport - 60- eller 70-talet? Någon dag när jag känner mig stark ska jag ta och leta reda på tidningen...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards