Alla inlägg den 7 september 2011

Av Lisbeth - 7 september 2011 12:18

  I wanted to tell you
how thankful I'm to have you
for each day goes by
you are the sunshires in my life


I love your kiss and warm embrace
how wonderful to start my day
the thing you do and say
babe I can't stay away


your heart is so wide
you could hold a thousand skies inside
your smile is so bright
it sweetened my heart just right


you are so very kind
I want you to be all mine
I would kiss your big and little toes
that true love I wanted to show
kiss your toes to the top of your nose


I'm here to love you
I'm be to be, babe,


whatever your heart desire i am well pleased with it..
And i will keep loving you everyday by day /L L

Av Lisbeth - 7 september 2011 06:23

På förekommen anledning
På svenska tidningar råder det traditionellt ett dubbelt ledarskap. E n chefredaktör och ansvarig utgivare är ansvarig för innehållet i enlighet med tryckfrihetslagen mdan en verkställande direktör är ensvarig för ekonomin i enlighet med aktiebolagslagen. Båda är jämställda.
Tidningar kan lika lite som andra företag existera utan ekonomi. Det behävs goda inkomster för att det ska vara möjligt att ge ut en tidning. Men det behövs också en trovärdig, attraktiv journalistisk produkt för att många läsare ska dras till tidningen. En välspridd tidning är ett utmärkt annonsorgan. Direktörens roll är ingalunda att vara expert på det fria ordet, hur det används, hur sekretess ska förhindras, var gränserna går gentemot personlig integritet eller gentemot kommersiell reklam och mycket annat. Detta är chefredaktören/ansvarige utgivarens ansvarsområde.
Tidningar är inte vilka företag som helst, En seriös tidning har ett uttalat syfte: att informera läsarna genom att delta i samhällsdebatten och ge allsidig och pålitlig upplysning.
För att ge pressen möjlighet att förverkliga detta syft finns tryckfrihetsförordningen som skydd. Det är just detta syfte som gör tidningar annorlunda än andra företag i samhället. Vinstmaximering är inte målet. Rollerna bör vara tydliga mellan det publicistiska och det ekonomiska. Så är det normalt på svenska tidningar. Balans och rollfördelning mellan det publicistiska uppdraget och det ekonomiska fungerar.
Den klassiska svenska maktbalansen på tidningarna där redaktör och direktör är jämbördiga, med var sin mycket ydliga roller, visar att ekonomiska mål inte är överordnade de publicistiska. Den ansvarige utgivaren ska ensam bestämma vad som får införas i tidningen. Enligt svenska praxis har utgivarens exklusiva bestämmanderätt också gällt de annonser som tas in i publikationen. Marknadsdomstolen har till exempel slagit fast att ansvarige utgivaren har rätt att vägra publicera annonser även i det fall sådan annonsvägran vore att betrakta som konkurrensbegränsning.
En tidningsägare har ett övertag gentemot tidningsledningen genom sin rättighet att av- och tillsätta chefredaktören. Tidningsägaren har av naturliga skäl intresse av att redatör/ansvarige utgivare delar företagets/organisationens politiska eller ideologiska synsätt.
Tidningsägaren har också ett vidsträckt ensamansvar för tryckfrihetsbrott för den händelse ansvari utgivare inte kan ställas inför rätt.
En tidningsintegritet har inget självändamål. Tar de ekonomiska intressena över, genom att direktör och ägare har ett närmare samband än redaktör och ägare, eller de politiska/ideologiska genom att rollerna blandas samman på tidningen och i centralorganisationen, då försvagas tidningens syfte: att vara oberoende upplysare, självständig opinionsbildare, trovärdig granskare.


Källor: Yttrandefrihet & tryckfrihet - handbok för journalister, Journalisten - Journalistförbundets tidning
(Bilaga till SBK/FS-protokoll 4/94 sid 1 (av 2) se även Om Information bloggen 080814)


Fotnot: De två största hundtidningarna i Sverige, Hundsport och Brukshunden, leds av tidningarnas chefredaktörer. I båda fallen råder förhållandet att ansvarig utgivare är respektive tidningsägares (organisation) högste tjänsteman, verkställande direktören resp generalsekreteraren.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards