Direktlänk till inlägg 22 september 2007

Entitlement

Av Lisbeth - 22 september 2007 13:16

Läste en bra sak i dagens DN. I en bokanmälan skriver Jane Magnusson bl.a om översättarens problem, inte minst från engelska till svenska: "Svenska språket är kanske en del av problemet. Det räcker helt enkelt inte till."
Det där känner vi igen! Har för egen del i all blygsamhet översatt halvdussinet böcker. Här finns svårigheter. Hur lägger man sig på exakt nivå när det inte finns motsvarande ord eller uttryck på svenska? Engelska språket innehåller dessutom fem gånger som många ord som svenskan.
Magnusson nämner också en livsstilsgrej kallad "entitlement". "Fenomenet finns i Sverige - varför inte ordet?"
Det är alltså alla överutbildade upper-classare som glider omkring UTAN ATT EGENTLIGEN ÅSTADKOMMAN NÅGOT, "MEN SOM ALLTID KÄNNER SIG BERÄTTIGADE TILL NÅGON FORM AV GRÄDDFIL. MAN SKA HA DE BÄSTA JOBBEN, DE HÖGA LÖNERNA, DE ÅTRÅVÄRDA INBJUDNINGARNA, ALLT, UTAN ATT JOBBA FÖR DET."
(Här lyckades jag trycka på versalknappen utan att det var meningen. Texten får stå kvar versalt, tycker att det passar bra. Freudiansk feltryckning?)
Alltså, en svidande vidräkning om just denna rättighet att flyta omkring och kräva grejer. Entitlement? Det känner vi också till!

 
 
Ingen bild

Gudrun

22 september 2007 17:26

Men vi har något som engelska saknar; sammansatta ord. Vi förstår taktegel och tegeltak. Nu har jag hört en del engelsmän använda sammansatta ord i engelskan, så det kanske kommer.
Men dom har inget eget ord för ryggsäck, inte svägerska, kan inte skilja på farmor och mormor och har inget LAGOM.
I mellanmjölkens lagomlandet Sverige behövs dock numer ett ord för entitlement, tyvärr. Bratsen. Kan det duga? Nej, inte riktigt.
Gudrun

 
Lisbeth

Lisbeth

22 september 2007 19:08

Det får väl bli ett väldigt sammansatt uttryck; självpåtagen rättighet.
Entitled to = vara berättigad till.

Det är iaf i närheten.

http://www.geocities.com/ulvuskennel

 
Ingen bild

Gudrun

22 september 2007 21:00

Glassnisseri.
Här börjar vi känna oss rätt prövade. Först la diskmaskinen av. Sedan infekterat hästöga, som lyckligtvis ser ut att bli bra. Så vaknade vi härom natten - Märta hade högljudd kattpalaver - och elen var väck. Visade sig vara varmvattensberedaren, som totalhavererat. Och så fick en av 4-åringarna infektion i munnen efter att ha fått vargtänder borttagna.
Så vi värmer vatten på spisen och begränsar renligheten till de viktigaste delarna. Som tur var har vi veterinären på gångavstånd, men han fick lördagsjobb. (Hans hustru såg rätt sur ut.)
Nu får det vara slut på oflytet! Men har det börjat brukar det som du vet ha en benägenhet att bita sig fast. Vad kan det vara för hiskligehetr i antågande, månne?
Men Märta är söt och go och trivs med tillvaron.
Gudrun

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29 30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards