Direktlänk till inlägg 26 juli 2008

Mummel i kön

Av Lisbeth - 26 juli 2008 11:10

P C Jersild skrev något bra i dagens DN. Ja, han är alltid bra, men idag var det bra på ett särskilt sätt. PC Jersild är läkare, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Dagens betraktelse handlar om Det Usla Ljudet. Här är jag alldeles omedelbart med!
"Det är med viss tvekan man som äldre ondgör sig över att det kan vara svårt att uppfatta tal. Det faller alltför lätt tillbaka på en själv. Alla vet ju att hörseln avtar med åldern - så varför klaga. Men jag tar risken.
Jag tror mig nämligen inte vara ensam om att ha svårt att ibland höra vad som sägs i radio, på tv eller på bio. På biograferna, där man numera kan ha mycket sofistikerad ljudanläggningar med en ljudkapacitet som borde påkalla hälsovårsmyndigheternas intresse, kan det ändå vara omöjligt att uppfatta vad som sägs på duken. Det sluddras och pratas med bortvänt ansikte. Man kan få för sig att det görs i något konstnärligt syfte, oklart vilket."
"För radions del verkar det närmast vara en sport att maskera talet genom att lägga på musik, en musikmatta som sällan fyller någon funktion."
"Förr var radion stilbildande med något som kallades rikssvenska, vilket förstås kunde uppfattas som ett utslag av verbal imperialism."
"Beträffande televisionen kan man få för sig att de som verkligen behärskade ljudteknik har rationaliserats bort. Förr, när det skulle göras en tv-intervju, kom ett team på flera personer varav en ljudtekniker."
"Det verkliga sorgebarnet är emellertid dramainslagen. Det är snarare regel än undantag att det sluddras i svenska produktioner."
Är det inte lysande! Jag tror det är fler som är arga över att gå miste om budskapet i vad som säg. Delvis är det slarviga talet en generations- och uppfostringssak, kanske också en klassfråga (hu så hemskt, får man antyda sådant?). Men talar jag med mina generationskamrater eller äldre så artikuleras varje ord klart och tydligt. Det är bara efterkrigsgenerationerna som bluddrar i expressfart, bafatt, de e så, typ.

 
 
Britta

Britta

26 juli 2008 19:27

Hear, hear!
Lider Tantali kval när jag hör (eller rättare sagt, inte hör) dagens programledare i TV och radio - eller får försöka gissa mig till vad som sägs i en pjäs eller på film! Och så rackarns dåligt hör jag inte...
Uppvuxen i en mycket vältalande familj - med skådespelande, operasjungande fader, som även arbetade som talpedagog - fick jag mycket tidigt lära mig att tala tydligt, artikulera, frasera rätt etc.
I dag fungerar jag bl a som testledare på mentaltester för hundar,tävlingsledare, eller som instruktör på valpkurser m m - och får esomoftast betyget "man hör så bra vad du säger" - tack pappa :0)

http://www.oxberget.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22 23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards