Direktlänk till inlägg 29 september 2010

Om skillnaden på folk och folk

Av Lisbeth - 29 september 2010 09:00


"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter." Så inleds FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Den insikten har ännu inte nått ut överallt...

Så här uttrycker en skribent sin uppfattning om andra medlemmar i aktuell rasklubb:

De onda, lönnfeta vänstervarvarkärringarna skola brinna, ty deras hundar tillför intet till rasen - och vi kan vara dem förutan! Tydligen har de redan börjat dra sig tillbaka till sina hålor, spottandes och fräsandes, med de röda ögonen flammande och de grå hårstråna liggandes i permanentade lockar utefter vattenskallarna.

/.../

Försvinn bara, därmed slipper jag se era fula nunor på fler årsmöten, vilket känns som ännu en befrielse!

Hur ska människor - medlemmar i samma rasklubb - kunna mötas och respektera varandra? Det är inte bara medlemmarna som ska försvinna - enligt detta inlägg som som vibrerar av hat, ålders- och kvinnoförakt.

Även rasen (alltså vallhunden collie) såsom den beskrivs i FCI-standarden ska utrotas. Skribenten vill (i ett tidigare inlägg) göra rasen till något annat än den är:

Collien är inte någon vallhund längre, i egentlig mening. De få vallande collies som existerar (för övrigt inte en enda levande med officiellt godkänt valllhundsprov) räcker inte för att benämna den "vallhund". Det blir bara löjligt. Collien är en brukshund med vallhundsursprung, precis som schäfern. Därmed bör den även besitta en viss skärpa, liksom en hel rad andra nödvändiga egenskaper. Att påstå detta är dock knappast samma sak som att säga att omotiverat aggressivt beteende är önskvärt, men däremot är skärpan som utlöser det aggressiva beteendet naturligt. Tycker det för övrigt är betydligt mer allvarligt att många collieuppfödare strävar efter att få fram hundar som är totalt i avsaknad av skärpa, (det blir ju så mycket lättare att avla på rädda hundar då, eftersom man slipper få fram ångestbitare), än att någon enstaka incident inträffar på utställningar. Det är naturligtvis tråkigt det också, men denna hund besitter upppenbarligen skärpa iallafall, vilket är positivt, även om det inte är fullt lika positivt att hunden är så osäker att den tar till denna egenskap i helt fel situation.

Visst blir man beklämd..


Särskilt som skribenten talar i egen sak kanske och kastar uppenbarligen sten i glashus då dennes hund är premierad med KOD A, då han bet på en utställning. Hundens mor har 2 korningsdiplom dvs 10 korade avkommor varav 2 är KOD A pga aggressivitet. Den ena - som dessutom är KORAD - bet en lydnadsfigge, den andra en utställningsdomare. Med tanke på vad skribenten vräker ur sig på sin privata blogg (se ovan!) visar vederbörande på lika dålig mentalitet som sin argsinta hund. Den här collieägaren tillhör gruppen som gastar högt om "collien är en brukshund" men som inte gör något för att bevisa sin tes. Bristande egen förmåga? Eller kanske hunden som inte räcker till? Förutom ejGK mentaltest har det blivit en rad lydnadsresultat som förvisso renderar "titeln" LpII. Men inga bruksprov...

Beklämmande - igen!



 
 
Annette

Annette

29 september 2010 09:37

Känner mej helt mållös efter att läst detta..hur kan man?!!

http://www.toptails.dinstudio.com

 
Ingen bild

Karin

29 september 2010 09:54

Ovan nämnda bloggande herre har en colliehane som bet en domare på utställningen i Smålandsstenar i maj 2008. Han fick därmed kod A. Således kan denne herre inte ens hatera sin egen aggressiva collie... Dessutom har sagda aggressivt domar- bitande colliehane även en aggressivt bitande halvbror. Halvbrodern bet en funktionär på ett lydnadsprov på Sundbybergs BK i november 2006. Han fick naturligtvis också KOD A pga av denna utmärkta collie mentalitet.Ingen av dessa halvbröder är minsann rädd, nädå, de har en bra aggrressiiiviiitet.Kan anvädas till allt de, är inte rädda för ngt. De är speciellt bra att ha för att skydda sig mot utställnignsdomare och lydnadsfunktionärer. INTE??? Den bitande hanen på lydnadsproivet är KORAD också, minsann!

Mamman till dessa 2 halvbröder är en fantastisk avelstik, det kan vi läsa om på en collieboard... Hon har nämligen 2 korningsdiplom, det andra tilldelas i år. Makalöst bra avelsresultat? 2 avkommor med KOD A pga aggressivitet? SCK kommer säkert att utdela ett fint extra diplom på nästa årsmöte... Uppfödaren till dessa mentala vrak tillhör kategori A uppfödare ser jag på SCK:s hemsida. Bra gjort!

Det är kanske också dags att informera att ägarna till dessa 2 mentalt aggressiva collievrak är lite av ideologer på en av de största svenska collieboarderna...De menar att ... ja ni kan ju själv läsa vad Lisbeth skriver här ovanför. De är SÅå duktiga SÅÅ... Fnys, de klarar uppenbarligen inte av att hantera sina egna aggressiva collies, det är i alla fall tydligt.Att en av dem dessutom skriver å en blogg det som beskrivs ovanför kan man väl förstå. Kan inget, vet inget, förstår inget alls om hundar, uppfödning och HANTERING av hundar.VSB

 
anita.whitmarsh@telia.comi

anita.whitmarsh@telia.comi

29 september 2010 10:29

Jag kommer definitivt inte gå in i någon dialog med den mycket uttrycksfulla medlemen i Collieklubben, där emot måste man ju undra hur hon/han blev en sådan. Medlem alltså. Denna avsky/hat/förnedring riktat mot andra personer som valt en hobby som inte faller henne/han på läppen kan väl knappast vara något en klubb/förening strävar efter? Jag kan inte tänka mig att hon /han sitter som ett tänt ljus i andra klubb samanhang.
Ond och lönnfet?? Vattenskallar? Röda ögon? Försvinn säger hon/han så jag slipper se era fula nunor. Så beskrivs alltså jag,av denna skönhet, som tycker om bl.a att ställa ut. Jag är en av dessa vänstervarvare. Ett uttryck som används så tjatigt av dessa människor som springer på bruksplan och inte vet vad de gör där heller. Som inte lyckas med att åstakomma något med dessa brukshundar de valt att äga. Brukshundar som innebär vad???? Usch, det är ett annat ämne, också ut tjatat
Jag kan tänka mig att denna smått rabiata människa, uppfylld av avsky för allt som inte passar han/henne, nog inte passar i samhället över huvud taget. Kanske vi kan hitta en plats åt henne/han som minsökare. Långt långt bort

http://www.svedala2u.se

 
Ingen bild

Sven

29 september 2010 10:57

Anita, deras utmärkta så kallade bruckscollies med makalöst utmärkt och lagom aggressivitet används till att bita utställningsdomare och lydnasprovsfunktionärer, dvs skydds.Förmodligen för att ägarherrarna till dessa KOD A rapporterade mentala collievrak är rädda för såväl lydnads funktionärer som utställningsdomare, de är rädda för att deras makalöst usla collies kanske kan nervärderas under olika tävlingsmoment? Jag tror att ägargossarna har röda ögon pga egen aggressivitet... eller pga förblindat hat... mot alla som inte anser att aggressiva collies är usla collies... och för att "alla" inte kan förstå den makalösa aveln på tikar som nedärver så dålig mentalitet på flera avkommor så att dessa tilldelas kod A... Skribentens dumhet är nästan rolig...om han inte hade MENAT vad han skriver.Detta verkar dessutom vara SCK:s modell.Bra avelstikar... dessutom har en av dessa tjusiga mentala vrak till colliegossar GÅTT I AVEL och parat flera tikar! Man kan även konstatera att modertiken till dessa colliegossar är KORAD. Bra nedärvare! Vem vill ha sådana här collies? JO SCK!

 
Ingen bild

Ulf

29 september 2010 11:24

Inget att undra över varför SCK propagerar för MH med sådant utgångsmaterial ! Beklagligt att medlemmar förstör både för klubben och för rasen. Man kan förstå varför uppfödare drar sig undan med sådan syn på folk och fä !

 
Ingen bild

maja gräddnos

29 september 2010 12:11

Lisbeth, ge här personen ett bra råd:

Varför ger du inte upp och satsar på angorakatter ?
De är inte aggressiva och pälsvården ska du väl klara av ?

Lisbeth

29 september 2010 12:13

Ja, det var en tanke...

I kattvärlden finns ju en hel del riktiga karlar - om det nu är så att man har svårt med (äldre?) kvinnor.

 
Ingen bild

Anna

29 september 2010 12:42

Underbart är oxå att denna bloggare är lärare härligt med sån människosyn i det yrket.
Tack gode gud att mina döttrar inte går i den skolan !

Svar till maja gräddnos: bloggaren har redan perser ;)

 
Ingen bild

Peter

29 september 2010 13:40

SUCK. Har kollat igenom denna otroliga blogg. Kan konstatera att det inte finns nämnt ett ord om den fantastiska colliehanen ägd av personen i fråga, den med KOD A... den som namnade bloggen? Däremot skryts det om en 8 mån schäferhane samt om en 17 månaders högstressad colliehane som tydligen biter sönder det mesta i hemmet. Var har KOD A hunden tagit vägen? Den borde vara 6,5 år gammal.6,5 år är INGET för en friskt avlad colliehane med bra mentalitet, och bra mentalitet anses ju dessa KOD A collies ha... dessutonm är ju mamman till denne hane ansedd som en raspärla, snart 2 kornignsdiplom och allting.Var tog den fine KOD A gossen vägen?

 
Ingen bild

Peter

29 september 2010 13:54

Anna, måtte han inte vara "svenska lärare"... fy 17. SÅ illa skrivet och formulerat. Man kan konstatera att kraven på lärare inte är så särskilt höga numera, han kanske inte är behörig? JÖSSES!!
Hoppas det är sambon som har perserkattor, annars så blir det väl ramaskri inom perserföreningen också... tänk bara när denna stolle skall börja med Mh på perserkattor, och börja reformera perseraveln i vårt land.Oj Oj Oj

 
lisbeth

lisbeth

29 september 2010 13:59

Oj så mycket kommentarer!

Yours Truly ska dra sitt strå till stacken...

"E lita kula mä bara Dalarna på!"
Dalakulan kom till efter en anekdot som Gulle Olle fick berättad för sig av gamla knallar på marknader lite här och där. Historien handlar om en gubbe som gick till en affär för att köpa sig en jordglob. Han tyckte bara att priset var lite högt och sa då ”Har ni inga lita kula mä bara Dalarna på?” Dalakulan blev med tiden en känd souvenir från Dalarna, men också betecknande för kynnet i länet säger de smått elaka.

Hoppas inte alla hedervärda masar och naturligtvis alla förtjusande dalkullor nu tar illa vid sig, men om en av era lokala förmågor, möjligtvis till sin egen olycka, uttrycker sig så fördomsfullt och okunnigt på nätet, och dessutom inte har torrt på fötterna så att säga, ja, då får vederbörande finna sig i att bli nagelfaren som just så begränsad, rigid, fördomsfull och illa bevandrad - som skämtet om Dalakulan antyder - ivf tills motsatsen bevisas.

http://ulvus.bloggplatsen.se

 
Maria D

Maria D

29 september 2010 14:47

När jag läser ett sånt inlägg kan jag inte annat skratta högt! Visserligen delar jag till viss mån hans/hennes åsikt men med "sådana vänner behöver ickeutställarna inga fiender" Det går helt enkelt inte att ta en sån person på allvar! Även om personen säger något klokt så försvinner det i all tokskap!

http://www.meringa.se

Lisbeth

29 september 2010 14:51

Priiisis!

 
Ingen bild

Lena

29 september 2010 18:20

Peter, Anna mfl jag kan bara berätta att nämnda skribent titulerar sig gymnasielärare samt Fil. mag!Fördomsfullt är bara förnamnet...

 
Ingen bild

Linnea S

29 september 2010 19:51

Jag blev alldeles beklämd att läsa denna blogg. Sådan fruktansvärd människorsyn, förakt, hat. Detta gynnar verkligen inte collierasen att ha förespråkare med sådan rasistisk syn. Hylla aggressivitet som en god egenskap när det uttryckligen står i collierasens standard, både FCI och den amerikanska standarden att collien INTE skall ha aggressivitet.
Tiken som nu hyllas, mor till 10 Korade avkommor, har fött 24 valpar,betyder att hon har 42% korade avkommor.Finns säkert flera tikar genom tiderna som har drygt 40% korande avkommor och då trevliga sådana. Gå in i Avelsdata och se tikens egen MH-spindel, egenskapsanalys! En medelmåtta i allt utom mycket hög andel - ja just det aggressivitet. Dessa hundar är absolut inga förebilder, är inga sk. brukscollie heller. Det duger de inte till.
Skribenten nämner också att de få collie som han hyllar bör paras med hanar från andra länder. Det förutsätter att hanhundsägarna tackar ja till parningar. Skribentens hundar och alla dess släktingar lär inte få lätt att finna avelshundar med kvalitet framöver....!!!

 
Anita

Anita

29 september 2010 20:41

Satt och lästa nämnda blogg och tänkte på att den personen har verkligen problem!!! Riktigt synd om honom som tror att bara hans uppfödare och hundar är bra. Vad hände med hunden som fick R-KOD A? Fick han avliva honom pga. aggressivitet? Man kan ju bara undra. Gick ju inte så bra heller tävlingsmässigt så det kan ju vara ren och skär avundsjuka som härjar i hans huvud. Nuvarande unghund har han inte gjort något med...varför? Bara för att vi är "vänstervarvare" så tror han att man inte gör något annat med sina hundar. Att gå och harva runt på brukshundsklubben och träna är inte a och o här i världen som han tydligen tror utan det är livskvaliteten med sin hund som gäller. Jag tycker enbart synd om honom att han får leva med sin aggression....kanske ska ha R-KOD A på honom med? :-)
Tar i alla fall inte åt mig när jag läser hans blogg, är varken gråhårig, rödögd, permanentad osv. Jag drar mig inte heller tillbaka till min håla och fräser och spottar för det sköter han så bra om själv. Däremot tycker jag att dom ska byta ras som vill ändra collien till att vara som en schäfer eller rottweiler eller lära sig rasstandarden för collie bättre. Man blir bara ledsen när man läser deras filosofi om hur en collie ska vara.
Denna herre kommer alltid att gorma och försöka göra sig hörd och det är synd att han ska få sitta som lärare. Den attityden hoppas jag i alla fall eleverna ska slippa men är man sådan hemma så är man det säkert på arbetet med.
Nu är det bara att vänta med spänning på ifall han får några resultat på sin "bedåååårande" nykomling eller om det blir samma visa som förra hunden som bara försvann i tomma intet.

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

bertil

29 september 2010 21:03

Man skulla kanske kopiera senaste blogginlägget från denna FIL MAG och gymnasielärare och skicka det till rektorn för skolan han sägs arbeta på? Kunde kanske vara intressant för rektorn att läsa vad en av skolans kompetenta utbildare håller på med, uttalar och hur personen formulerar sig på svenska? Samt, naturligtvis, upplysa om denna FIL MAGs människosyn. Han måste vara en usel utbildare med den kvinnosynen...

 
Ingen bild

UllaBella

29 september 2010 22:42

Haha, knasbollen har alltså en 17 månaders gammal colliehane som inte gjort ett smack rent prestationsmässigt vid denna ålder? Då blir det inget av den heller... läste bloggen hans och hade rätt kul. Denna nya collie är reserverad mot främlingar... och så är han en naturbegåvning på spår.Han är genomtrevlig att träna med. Han kanske till och med kan få en Lydnadsklass 2 titel, som den som bara försvann ut i tomma intet? Den bitande storstjärnan. :-) Bra framtidsplaner...

 
Ingen bild

Sven

30 september 2010 08:31

... såg att denna nya hane inte genomfört ett Mh, MEN HAN TRÄNAS I SKYDDS! "Tränaren" tycker till och med att det är en bra hund som tar ordentliga tag i bitstocken... VAD är detta för en seriös skyddstränare? Har väl aldrig hört på maken... inte 17 tränar man väl skydds med en icke MH beskriven hund över huvud taget? Gränslöst okunnigt och totalt oseriöst. Dessutom en som inte är helt OK i kontakt med främlingar... och som man tränar i sph samt i lydnad? Så rörigt det måste bli för denna 17 månaders osäkra colliehane.

 
Ingen bild

busan

30 september 2010 11:27

och så säger dom att dom inte tränar före mh?!

 
Ingen bild

Linnea S

30 september 2010 11:42

Man kan skratta åt det han skriver naturligtvis, det är så otroligt okunnigt. Men jag ser ett allvar i det också. Det förstör väldigt mycket för rasen i helhet. Inte bara den grupp som han vänder sitt hat emot, utan även de som faktiskt jobbar hårt för att bevara collien som en brukshund och en helhet, dvs exteriör, anatomi och mentalitet! Kan inte tänka mig att någon över huvud taget vill befatta sig med hanar från de linjer som han nu höjer till skyarna, liksom det blir svårt att få tillgång till hanar över huvudtaget. Avelsbasen lär bli otroligt snäv inom denna/hans gruppering!
Förtroendet är totalt bortblåst för uppfödare som samarbetar med och använder sig av denna typ av informatör och språkrör för sin uppfödning!!!

 
Ingen bild

Linnea S

30 september 2010 11:45

Busan - seriösa collieägare/uppfödare tränar inte inför MH. Då är resultatet ointressant och har ingen funktion att fylla.

 
Monica

Monica

30 september 2010 11:59

Jag dyrka dig så pricket över i:et!!!!!

http://www.amyfield.se

 
Ingen bild

Jan o Lena

30 september 2010 14:44

Vi har fått hänvisningar via e-mails den senaste tiden till ett antal olika bloggar som behandlar collies, bland annat denna. Vi har läst dem. Vi kan med sorg i hjärtat konstatera att den rasklubb vi varit medlemmar i under många år håller på att falla samman i ett slags inre raseri om vem som har mest rätt i collieuppfödning, dessutom rätt att bära sig ohyfsat och mycket illa åt mot oliktänkande. Vi har bland annat varit på några av de senaste årsmötena. Det var trista upplevelser med otrevlig ton och påhopp. Vad har hänt? Hur kan denna fina seriösa rasklubb ha hamnat såhär? Hur kan en rasklubb hamna i blint raseri? Hur har detta gått till? Att inte kunna hålla en god ton i diskussioner samt att inte kunna vara vederhäftig gör bara vanliga medlemmar som oss förvirrade. Vi arbetar seriöst med bruksarbete. Vi tycker det är kul, våra collies älskar det och alla får frisk luft och bra kondition.Våra hundar är även utställningsvinnare. Vad gör vi för fel? Vi känner inte igen oss i SCK längre, vi känner oss faktiskt inte längre välkomna. Skall det behöva bli så, att vi fortsätter att vara medlemmar i vår lokala SBK klubb, i vilken vi känner glädje och stimulans, men måste gå ur SCK pga all split? Vi orkar inte längre läsa allt som står i Colliebladet, det har bara blivit reklam för vissa. Denna indelning i A,B och C lag beträffande uppfödare är förskräcklig, upprepningen av att collies är dåliga mentalt och fulla av rädslor finner vi inte intressant att upphörligen läsa om i en rastidning.Vi vill läsa om POSITIVA saker runt collies. Speglar en del av de bloggar vi fått länkar till (dock inte denna) den allmänna uppfattningen i det nya SCK och attityden hos en majorittet av medlemmarna, vill vi vanliga idealister och rasentusiaster inte vara med längre. Som vi ser det motarbetar numera SCK allt collieintresse, detta med denna upprepning av att collies är usla mentalt. "Alla andra gör fel, vi gör rätt" tänket med pekpinnar och oförskämdheter mot "alla andra". Självförhärligande och fingerpekning mot dem som inte anses hålla samma seriösa och höga nivå. Att vara så okunnig att man tränar skydds med en ung icke MH beskriven collie, dessutom en som är osäker mot främlingar, vilket vi läst om på en blogg, var något av det mest oseriösa vi läst. Personen uttalar sig om colliementalitet samtidigt som han felhanterar sin osäkre unge hane på ett gräsligt sätt. Arma hund! Den person som tränar och äger denna hund äre dels alldeles okunnig i skyddsarbete och hur man tränar fram en skyddshund, dels helt oseriös. Skydds skall tränas med de strongaste hundar med en toppmentalitet till alla delar. De får definitivt inte vara osäkra mot främmande människor, UNDER INGA OMSTÄNDIGHETER.

I princip verkar SCK numera arbeta enligt devisen att alla utom vissa uppfödare föder upp dåliga collies som är obildbara mentalt på grund av det som kallas rädslor. A, B och C uppfödare är tydligen modellen.Så fungerar det inte. Så är det inte och så ser det inte ut i rasen. Vi vill inte längre vara med i denna negativa colliekarusell. VAR TOG SCK VÄGEN?
Vi är så ledsna för denna SCK kalabalik. Vi vill hellre vara glada positiva medlemmar i vår lokala BK än vara med i en rasklubb som arbetar mot den ras de är satta att förvalta.

Vi vågar inte skriva under med våra egna namn då vi är rädda för trakasserier från andra SCK medlemmar som tappat kontrollen och har det som vi menar en oresonlig attityd.Därför tecknar vi Jan och Lena.

 
Ingen bild

Linnea S

30 september 2010 16:06

Jan och Lena. Jag känner samma sorg och uppgivenhet som ni gör. Känner mig ensam, vågar knappast uttrycka någonting längre. Känner ingen glädje över att varken besöka utställningar eller läger i klubben. Men inte skall väl några få extrema gaphalsar, ytterligheter på båda "sidor", få förstöra en 40 år gammal fin rasklubb?
Ingen av dem representerar den stora massan av uppfödare och ägare.

 
Marianne

Marianne

1 oktober 2010 06:36

Oj, så märkligt skrivet. Jag hoppas att den manliga skribenten vill ringa till mig så ska han få hjälp med fakta om ursprung, vallhundar, vallhundsprov, schäfer kontra collie, mm.

http://www.gatefields.se

 
anita.whitmarsh@telia.comi

anita.whitmarsh@telia.comi

2 oktober 2010 07:34

Snälla snälla JAN o LENA, LINNEA

Ni får verkligen försöka ha lite courage. Det hjälper verkligen inte att ge en klubb stöd genom att hålla tyst. Om ni nu älskar er ras så måste ni ju stå upp för vad ni tror på. Ni vill inte att en gaphals ska förstöra er klub skriver ni. Men han vinner ju då, han och alla andra idioter inom samma kategori. Ni släpper ju dem löst totalt. De är väl inget att vara rädd för.
Skit i dom. Var glad och trivs med din hund/ras
Om den kan vara modig så kan väl ni.
Jag kan bara säga att denna typ av människa är otroligt feg, rädd och osäker själv. Utrycker sig bara annorlunda till er.
Dessa människor går bara vidare till en annan ras (tyvärr ) när det blir hett om öronen och det är bara NI som kan flytta dem. Kom igen nu!!!

http://www.svedala2u.se

 
Ingen bild

kristina

2 oktober 2010 09:39

Ni skriker högt om rapporterings kod A,men i de egna leden används en hund vars syskon fick rapporteringskod A den 20060422 och det nämns inte med ett ord, Bitande collie skall inte gå vidare i avel oavsett vilken "gren" de tillhör!

 
Ingen bild

Rätt skall vara rätt...

2 oktober 2010 13:55

Till Kristina.
KOD A innebär inte automatiskt att en hund bitit!
Nämnda händelse är väldigt tråkig i sig därför att inget hände!! Domaren tror sig ha hört att nämnda hund morrat,helt fel. Däremot gruffades det utanför ringen av andra hundar. Därför intygade både ringsekreterare samt arrangerande klubb att detta ej gick att styrka. Resultatet blev att SKK ej vidtog några åtgärder men tyvärr tas ej rapporteringen(kod A) bort från hunddata.
Hälsningar Lena & världens bästa kamrat.

 
Ingen bild

Sven

2 oktober 2010 14:42

kristina!
Naturligtvis skall INGEN bitande collie med kod A gå i avel.ALDRIG NÅGONSIN.Avkommorna till KOD A måste naturligtvis MH beskrivas i UNG ålder innan de har hunnits tränats, dvs avkommorna skall vara så "råa" som möjlig, dvs så fort det är åldersmässigt möjligt att MH:a dem. Finns det flera kod A inom samma familj så måste naturligtvis uppfödarna vara noggranna och tänka vad denna familj kan tänkas lämna i olika kombinationer. 2 kod A efter samma avelsdjur i olika kombinationer... kan detta vara en slump eller nedärver detta avelsdjur aggressivitet? Hur ser detta avelsdjurs egen spindel ut?

Skall samtliga helsyskon till en KOD A rapporterad collie slås ut? Kan man anse att KOD A rapportering pga aggressivitet är något som nedärvs dominant,alltså att hundarnas aggressivitet är dominat nedärvd?Annars finns det väl ingen anledning att slå ut helsyskon? Nu kom vi in på annat, nämligen avel.. och då blir det spännande, speciellt eftersom det tydligen är OK att få korningsdiplom, även om avelsresultatet kan ifrågasättas. Är det OK att ett avelsdjur med egen mysko spindel avseende aggresivitet nedärver densamma på 2 av sina avkommor i olika kombinationer? Är denna collie något att höja till skyarna avseende avelsresultat, eller är avkommornas aggressivitet att hänvisa till att avkommorna är felhanterade av okunniga förare? Som hetsar hundarna att bära sig åt från det de är små för att man vill ha vad som de kanske anser vara "balla" collies?

 
Ingen bild

kristina

2 oktober 2010 17:32

Hur många har sett från början till slut vad som inträffat då det blivit raporteringskod A?
Det är nog inte så många om någon, De flesta såg nog bara slutet, men åsikter det har ni och ursäkter när det är de egna leden (då ifrågasätts inte orsaken)! Jag tycker det är lika fel att använda rädda hundar som bitande, det är vi valpköpare som blir sittande med dessa rädda/bitande valpar och dessutom får höra att det är vårat eget fel!
Beträffande avel så skall inga rädda eller bitande hundar gå i avel Om uppfödare skulle sluta med att hitta ursäkter varför det är på ett visst sätt och se lite mer kritiskt på sina hundar och tilltänkta avelshanar!Bara för att man är uppfödare innebär det inte att man är kunnig, det krävs lite mer än att man har betalat in en summa till SKK

 
Ingen bild

Peter

2 oktober 2010 18:59

kristina,vem här har hittat på ursäkter? Här ursäktas ingen såvitt jag kan läsa. Hittar du inte på själv nu? -"det är vi valpköpare som blir sittandes med dessa rädda/bitande valpar och dessutom får höra att det är vårat eget fel" skriver du. Rädda är ibland de flesta normala valpar, biter gör de flesta valpar det med, speciellt i tandömsningen. Vems fel är det menar du? Man hämtar en fin liten 8-10 veckors valp. Vem uppfostrar den? Vem socialiserar den? VEM? Uppfödaren? Köparen?

Detta struntprat om usla collies är en vandringssägen, orkestrerad av ett par personer/uppfödare som högljutt trumpetar ut hur illa collies är på det.De anser sig själv ha utmärkta collies, en del av dessa trumpetare är uppfödare och kör detta som ett försäljningsknep. De håller på upprepat,bär sig häpnadsväckande åt ( läs vad Lisbeth refererar till), de kör med lögner som upprepas i förhoppningen att de till slut blir sanningar.Vi som varit med ett tag kommer ihåg att detta alltid funnits, redan sedan 1960-talet...Collien har av vissa ALLTID ansetts vara dålig mentalt. Själva anser dessa Trumpetare att endast deras hundar samt de som köpt av vissa uppfödare är de enda som har "bra" collies. Man glömmer att vi har uppfödare som upprepat föder upp toppcollies, men de kommer ju ofta inte från brucksare utan från de som på riktigt kan kalla sig toppuppfödare. Rätt mycket av detta så kallade brucksande är som Anita skriver, ett rännande runt utan att det uppnås resultat, att aldrig komma vidare, för man klarar inte av det..

Här talar vi, såvitt jag kan läsa, om VUXNA hundar. Att en del hanerar sina valpar fel, så att de blir aggressiva eller rädda, är en vedertagen sanning. Rätt många rädda hundar kan med rätt hantering blir jättebra om de får en korrekt träning/"omprogrammering".Annars hade det aldrig gått att omplacera så många som det faktiskt görs.

 
Jeanette

Jeanette

4 oktober 2010 19:02

Läser inläggen här ovan och detta med A, B & C uppfödare, så vet väl de allra flesta vid det här laget att det är en B uppfödare man ska vara enligt SCK. Man ska inte följa avelspolicyn, för då blir man nämligen nominerad av SCK och tilldelas Hamiltonplaketten, man struntar i statuterna också, dvs det här:Det är viktigt att informera om t.ex uppfödningen haft särskilt stor betydelse för rasens nationella och/eller internationella utveckling. Vilket inte den nominerade och den som fick priset haft.
Så fram med fler B uppfödare som inte följer SCK's avelspolicy, det är sånt rasklubben vill ha!

Att samma uppfödare vinner pris för bästa MH kull är ännu bättre, undrar om ägarna till dessa hundar tycker denna kull är så lyckad hälsomässigt? då flera av dem är behäftade med HD fel. Men det klart de är ju uppföda hos en sk bruksuppfödare, samma bruksuppfödare har nu även använt en skotträdd hund i avel en sån med 5:a på skotten och kvarstående rädslor, men då är det ok och ursäktas med att denna hund är ingen hjälte. Utan han används för att förbättra exteriören.
Hade en utställningsuppfödare gjort samma sak hade det blitt lynchstämning och liv om att denna uppfödare skulle förstöra hela collierasen. Så visst är det skillnad på folk och folk. Jag undrar fortfarande trots att jag haft collie sen -81 VEM det är som bestämmer vilket fack man tillhör??

http://www.oneways.se

 
Ingen bild

Linda

15 november 2010 16:17

Men blandar inte flera stycken samman allt nu? Varför ska denne bloggare få vara förespråkare för både sina uppfödare och SCK? Vad är det som säger att det är h*ns ord som gäller?
Jag försvarar inte vad ngn skriver i sin blogg men är inte flera inlägg här på gränsen de med? Att svara med samma mynt (eller ngt sådant) gör väl inte saken bättre?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards