Alla inlägg under november 2010

Av Lisbeth - 22 november 2010 06:56

Tveksamheter från SKK:s sida om de av SBK framtingade reglerna för MH fanns redan från början. Så här sa vd Ulf UddmanSBK:s kongress 2001 (bandat anförande):

Mentalbeskrivning/MH*Efter beslut av Centralstyrelsen (CS) ska brukshundar från och med nästa år ha krav på MH på föräldrar födda efter 1 januari 2000 för att få registrera en valpkull, gäller ej utländska hundar. Frågan om collie är bordlagd. Enligt Uddmans personliga bedömning kommer CS att ta beslut om MH även för collie. MH-kravet kommer därmed att omfatta samtliga brukshundar.

Vad är det då som CS haft synpunkter på? Jo, det är om Brukshundklubben klara av att genomföra MH i hela landet, året om? Ulf Uddman vädjade till alla goda krafter att hjälpa till.

- Klarar ni inte det här så kommer inte era uppfödare att kunna registrera sin valpkullar. Många uppfödare kommer att drabbas. Om vi hade haft den här regeln förra året hade 1000 schäfrar inte blivit registrerade. SKK menar att vi tjänar våra raser allra bäst genom att se till att de har en hög registreringsfrekvens.

– SKK har under åren haft många hälsoprogram för olika raser. Genom information, utbildning, opinionsbildning har vi haft en stor andel av uppfödarna med på oss och kan nu visa på väldigt bra resultat. Enligt Ulf Uddman har man nu en situation, framför allt med collie, där SKK kommer att tvinga på ett krav och där man inledningsvis inte har en majoritet av uppfödarna med.

- Vi får se hur det har slagit ut när resultatet utvärderas efter 5-10 år. De många mentalprogram som funnits inom SBK; korningar, karaktärsprov, MUH, etc, har medfört att många goda avelsdjur har slagits ut eftersom de inte passat de uppsatta målen. Frågan som CS har ställt är: har man med alla dessa program fått bättre brukshundar? Nu går man ännu hårdare fram. Dessa aspekter har funnits med när man varit tveksam till de krav som riktats. (Från Colliebloggen 22 november 2009). Colliebloggen konstaterade då det som rubriken antyder "Han fick rätt".

Vi har fortfarande inte sett någon "utvärdering"... Och har något blivit bättre med collie? Brukshundar? I hundvärlden? Seems to cause nothing but trouble and misery... Dessutom har Yours Truly - som tack för besväret? - fått ett troligt disciplinärende på halsen. Normalt brukar Yours Truly snarast bli uppiggad av motgångar. Så icke denna gång. Man kanske blivit lite skör... Senaste kvartalets oro, sömnlöshet och ovisshet har varit tärande - en klen åldring kanske "tål" mindre? Så spännande! Eller...  Undrans på att man vill vända ryggen åt alltihop.   foto: Anita W

Av Lisbeth - 21 november 2010 21:10

  Tack för all vänlighet och stöd via kommentarer, mail och telefon. Det värmer ska ni veta...

Dock - ring inte, jag svarar ej. Vill inte älta detta mer.  Måste jobba - tråkigheter och överskriden dead-line är en dålig kombination.

Av Lisbeth - 21 november 2010 07:27

  Har inte löst ut brevet från SKK...

Svenska Kennelklubben (SKK) - Hundägarnas Riksorganisation - är det centrala organet för de ideella föreningar som ingår i SKK. Dessa föreningar - benämnda medlemsorganisationer - är länsklubbar, specialklubbar och ungdomsklubb. Inom SKK-organisationen finns också begreppet rasklubb. Rasföreningen (Svenska Collieklubben, SCK)är en rasklubb som ingår som medlem i specialklubben Svenska Brukshundklubben (SBK). Det är SBK som av SKK har delegerats ansvaret för brukshundraserna. Rasklubben har till syfte att tillvarata de specifika intressena för den i rasklubben ingående rasen. Kristallklart, eller hur?

Eller?

"Tillvarata de specifika intressena" - ingenting kan låta vagare, mer svävande och ofarligt. Utrymme för högst kreativa tolkningar? Yours Truly är medlem i tre specialklubbar (varav en som hedersmedlem), samt i tre rasklubbar. Verksamheten - eller hur styrelserna tolkar uppdraget såsom de bedrivs i de tre senare - är högst varierande. Vilket måhända ligger i sakens natur...Vem eller vilka "äger" rasen? Hundägarna? uppfödarna? specialklubben? rasklubben... Tillvaratagandet av de specifika intressena kan naturligtvis skötas på ett alldeles glimrande sätt - i klubbar där hyfsad endräkt råder, i klubbar där medlemmarna ser till att befolka styrelserna med intelligenta och bildade personer med stor raskunskap.


Inom klubbar där förhållandet är det motsatta och i konsekvens därav plågas av inre stridigheter blir resultatet därefter. Det här är inget nytt. Värst skada görs när rasens angelägenheter enträget drivs i en viss riktning - när man inte strävar mot konsensusbeslut, alltså enighet - utan förlitar sig på majoritetsbeslut för att till varje pris köra över meningsmotståndare och genomdriva vissa förändringar. Rasen collie är i händerna - i formell mening - på tre centrala instanser - SKK, SBK och SCK.


Dessutom utövar fria debattörer ett betydande utomparlamentariskt inflytade, vilket kommit att införliva åtskilliga lösa påstående, formler och schabloner i föreningens avelsstrategi. Ett exempel på hur svada av rätt man - eller snarare fel kvinna - kan förvandlas till effektiv propaganda. Hur colliefolket avser att operera under påverkan tre olika organisationer, plus utanförstående ideologer, och där toppfigurerna i åtminstone två är identiskt samma personer, eller vad det är för mening med detta invecklade arrangemang undandrar sig allt bedömande. Frågan är väl snarare hur länge till det finns några svenska collie att tillvarata?


På grund av stridigheter, drakoniska avelsspärrande regler och dålig stämning flyr uppfödarna, sedan 90-talet har registreringsantalet halverats. Man är i alla fall överens om att man inte är överens om vad som är en bra collie. Alltid något.

--

Jag började intressera mig för "det där" på uppmaning av en internationell toppdomare:

"Jag tycker att du ska intressera dig för collie..."

-- Varför då?

"Man håller på att förstöra en hel ras!"

-- Hur menar du?

"Det finns knappt en fin hund längre... Det är rackor vi ser! - och de som kommer in i ringen har ingen raskaraktär, aggressiva...

-- Men... hur kan detta vara möjligt? Collie är väl inte..?

"De kunniga uppfödarna förföljs och trakasseras! Det är en människa som jagar celebriteter... Ta och granska det här så får du se..."

Och så gjorde jag det.

Nu har det gått ett och ett halvt år. Har fått några ovänner och många nya vänner. Det har blivit ett antal tidningsartiklar, många inlägg på bloggen och resulterat i en del annat. Fick kläm på att det fanns en ny sorts människor, bl.a en som kallades collierasens plågoande nr.1

  Du, som anmälde tidningen Hundsport för PO (tidningen friades...). Du, som kontaktade min arbetsgivare, mitt fack och diverse myndigheter... Du har hotat anmäla mig för DN (förmodligen det som ligger outlöst). Jag vet inte om collierasen blivit bättre eller sämre, men nu har du väl lyckats för ingen vill bli collieägare. Vill man ta i så har du "förstört mitt liv" ivf i så måtto att jag inte längre kommer att ägna mig åt vad som är mig kärt. Det är ingen lyckats med på 50 år. Är du nöjd nu? Det är inte så förfärligt synd om mig - I have seen and done it all... Däremot lider jag med alla som älskar collien - den vackra, kloka, fina.. Uppfödarna har stora problem att få nya hem till valparna. Ingen vill befatta sig med rasen. Men det rör väl inte dig? 

Av Lisbeth - 19 november 2010 16:21

Kattungen Mandrake har just fått höra att han ska ut och åka igen - flera gånger...

Medföres i morgon på kalas, fast då hotas även med varmbad och SHAMPONERING!

  Mandy: Mum says that shampoo and set is even more disagreeable than distempershots... 

Sen ska det åkas på utställning - ja det är låångt dit - men i alla fall. Stora farbror Clint är kolossalt med på det!

  

Då är såklart också Mandy med på det... ska man bli Stjärna så...

 

(Two cats on stage) chorus:

Go west, life is peaceful there.

Go west, lots of open air.

Go west to begin life new.

Go west, this is what we'll do.

Go west, sun in winter time.

Go west, we will do just fine.

Go west where the skies are blue.

Go west, this and more we'll do. 

Sen kan man ju fundera på vad Clint tänker när det visar sig att han ska åka med den lilla blekfisen:

Trevlig helg önskas alla läsare!     

Av Lisbeth - 19 november 2010 12:04

Yours Truly känner sig utsatt för en gryningsräd! All kreativitet har runnit bort, en osynlig hand har lyft bort hjärnan och ersatt den med en kålrot, i venerna sipprar diskvatten... I morse vittjades brevlådan, där ihop med morgontidningen låg en avi från posten. Yours Truly blev glad och tänkte det var beställda julklappar till barnen... Läste närmare och såg att avsändare var Svenska Kennelklubben och att det var ett rek med mottagningsbevis. Vad kunde detta vara??? Har varit med i SKK i 50 år och detta var ett nytt beteende...

Jag tänker inte köra 3 mil för att kvittera ut något som jag inte vet vad det är.

Även om det är från SKK.

 

En hemsk misstanke började spira!

 På äckel-C-ovänsbloggen har man hotat anmäla...  Jaha,,,

Ryggmärgsreflexen var helt naturligt att detta är skrämmande eller ivf obehagligt. Det var ungefär vad min upphettade fantasi satte igång att fantiserar om. Disciplinnämnden/DN! I så fall går jag ur SKK direkt! Inklusive - naturligtvis - det halvdussin ras/specialklubbar där medlemskap innehas... Inte för jag gjort något att skämmas över, men kännande mig själv står jag inte ut med långrandigt ältande i den här vägen - speciellt som (eventuell(a)) trolig(a) anmälare är äcklig(a) absolut skogstokig(a) människa(or) som jag bara föraktar och som har som hobby att anmäla allt och alla för allting...

Unnar inte folk av den typen att få sina paranoida lustar tillfredsställda. Har själv aldrig anmält någon någonstans och tänker inte göra det heller, bla, bla...


Efter 50 år i SKK skulle det sluta så här.

Splendid! - för då får Yours Truly "en friare roll"!

  Efter att konsultation (ett antal ledande SKK-personer) har Yours Truly klart för sig att strategin a) ej lösa ut b) lämna SKK - inte var så bra... Dels får galningarna "rätt" - om jag inte löser ut brevet är det liktydigt att ej svara dvs medge "brott". Lämnas SKK kan man inte sätta dit mig men Yours Truly får inte komma tillbaka...

Vad f-n skulle det här vara bra för?!!!

Tänker dock inte förstöra helgen med detta.

Vi får se vad som händer...

-- 

För att pigga upp det fragila egot har nu beställts överkast och gardiner till vardagsrum + köksgardiner - all in revolutionary red...


Av Lisbeth - 19 november 2010 06:45

  Det här är tjänstehundekipaget Susanne & NO UCH SE UCH TJH(FM) (friröntgad ögonlyst u.a.) Sunwind's Be Famous (Ice) som duger gott åt Försvarsmakten men d.s ej godkänns enligt rasklubbens krav för valphänvisning. Bilden säger något om hundsporten i Sverige 2010.

Av Lisbeth - 18 november 2010 08:05

   Steadwyn Magnetism
(Int & Dk & N Ch Lakefield Lars Of Liable - Int & Dk & N Ch WW-08 Steadwyn Fashion N`Passions)
    
Ang kommentarer på senaste inlägg... Fundera ett ögonblick på vad det säger om svenska hundvärlden idag, njut av den bildsköna collien och den stjärnspäckade bildtexten så kommer förtsättning om en liten stund!    

---

Detta nya påfund att man inte ska nämna hundar vid namn och knappt ha med dem på bild får Yours Truly att gå igång på alla åtta! Ur vilka grumsiga vrår föds en sådan tanke? Va! Är det den gamla svenska Avundsjukan som spökar? Jag såg samma tendenser i en klubb (tidigare påtalat) där hedersmedlemskap innehas. Klubben har antagit någon poxy  "policy" att icke publicera hundnamn/kennelnamn (annat än i prislistor - ojdå! tack för det...) på det att ingen ska få "gratisreklam". Vad är det för rappakalja?!!! Hur ska människor få kunskap om de bästa hundarna/kennlarna om dessa av några slags "hänsyn" ska förbli anonyma?  

Och så detta med rasklubbars oinskränkta makt... Rasklubbar ska så klart ha en del att säga till om, kanske t o m makt, men inte all makt...

  Som nu SBK:s krav om MH för registrering (i bästa välmening naturligtvis...) och vissa rasklubbar som hakar på med drakoniska krav för det som krävas kan, bl.a i fråga om valphänvisning. Läs mer om detta på Ann-Sofies välskrivna blogg där i saklig ton och med överväldigande detaljrikedom redogörs för rent absurda konsekvenser och undanhållande av obekäma fakta. Läs dessa inlägg (fr 12.11 och framåt) och tänk efter (se länk t. h.)Tillåter mig citera slutklämmen: Valphänvisningen består i fler delar än mentalitetskravet (suprice!) och således är det andra bitar som kan göra att valphänvisning inte uppnås. Det är inte 60% av årets hittills registrerade kullar som fallerar på mentalitetskravet -även om det lätt kan uppfattas på det viset. Det är faktiskt så att siffran svänger åt andra hållet, om ni tillåter mig räkna in TJH så landar siffran rätt så nära 60% (57.45%) kullar med godkänd mentalitet för föräldradjuren. Om folk envisas med att tycka att en hund som är godkänd TJH inte är gott nog mentalitetsmaterial ligger siffran likväl på över 55% (55.32%) godkända föräldradjur.       

  Den fina försvarsmaktshunden som har mer meriter än vad MH-fanatikerna har tillsammans, men som ej får valphänvisning pga brutet  MH, känner Yours Truly dessvärre inte till namnet... Men han kallas "Ice" och matte heter Susanne.   Han (och hon) duger gott till Försvarsmaktens behov, ja är rentav ett utmärkt tjänsteekipage och hunden en utmärkt brukshund (som särskilt väl ägnar åt militära och polisiära uppgifter - någon som minns den ursprungliga formuleringen för brukshundar?) och det räcker för mig. Men ej för SBK-rasklubbens valphänvisning. Det är  huvudlöst och rent pinsamt.  Någon däremot ?    

--

OBS Viktigt! För den som möjligtvis uppfattar inlägg (och kommentarer!) på denna blogg mest som en massa gnäll på Svenska Brukshundklubben med ingående rasklubb, vänligen kolla på motbilder på http://www.brukswebben.se/ Där finns en underbar historik om ett par Stockholmsklubbar från den tiden då SBK var "världens bästa klubb". Läs den och inspireras!                                   

Av Lisbeth - 17 november 2010 08:30

   Till det förbjudna och därför lockande hör att i journalistik och vid historiska studier syssla med "om". Om Carl den tolfte inte blivit skjuten i Norge, vad hade då hänt? Han hade skjutits någon annan stans, kan det svaras. Om inte chauffören som körde bilen kört fel och tvingats att backa runt ett hörn, så att Princip kommit i läge för att mörda ärkehertigparet i Sarajevo den 28 juni 1914, hade det då blivit världskrig? Ja, går det alltid att svara, det hade kommit ändå genom dåtidens blandning av kapprustning och anarki.

Man kan alltså inte uppehålla sig vid hur det skulle ha gått "om" inte något hade inträffat. Det är jobbigt nog att hålla reda hur det verkligen gått. Som måttligt reflekterande människa frågar man sig då om det finns något alldeles kallt och lugnt sätt att beskriva händelseförlopp och sammanhang. Yours Truly envisas ändå med en rad frågor vilka alla börjar med "om". Om inte den där intervjun gjorts med SBK-ordföranden för två år sedan - vilken handlade om ekonomi, rasansvar, MH, m.m (Brukshunden 08/7) - och som orsakade svår misstämning. Om "om" inte varit med hade jag kanske framhärdat och frågat ännu mer... Nu två år senare så vet vi bättre; MU på gott och ont har visat sig ha en av ingen förutsedd sidoeffekt - påtalad av flera sakkunniga - hundarna blir helt enkelt för "lika" och därmed minskar användbarheten...

Om inte jag kommit att intressera mig för collie och den stora mediedebatten ang MH, vilket resulterade i en rad inlägg på ulvusbloggen (först) och sedan på den nyskapade colliebloggen, vilket i slutändan (kanske) bidrog till att den av SKK önskade opinionsbildningen inte gick i avsedd riktning. Utan istället skapades en annan opinion, inverkande bl.a på personvalen i SKK:s centralstyrelse plus en massa annat. Alltså, om inte "om" hade varit med, hur hade det då gått? Det vet så klart inte jag, någon kan svara att opinionsbildningen skett ändå. Men ändå... 

Det man kan fundera på är hur det kan komma sig att vår organisation är så besynnerlig skumögd och tungfotad. Och kan det verkligen var på så sätt att tillräckligt högt placerade personer har någon slags immunitet? Skiljer man på folk och folk? Blotta tanken borde vara så vämjelig att ledningen skulle göra allt för att inga funderingar i den vägen skulle kunna uppstå. Eller...

Som en luttrad spec klubb ordf yttrade: Tyvärr fungerar Disciplinnämden väldigt långsamt och ibland väldigt fort och fel. Vi fick en medlem uteslutning för doping efter att man ögonlyst och ställt ut 2 dagar senare.  Hur har kennelklubben råd att utesluta medlemmar som för första gången råkar göra fel utan att veta om det? Men domen blev ändrad till 6 mån utställningsförbud vilket är mer OK. 

Det ser ju konstigt ut, det medges. Särskilt i beaktande att de två ledande personer i SBK, som för snart ett år sedan anmälts till DN för "odemokratiskt handlande" ännu inte fått sina fall avgjorda, trots att utredningen är klar.

Och kan man verkligen - som nyssens - riva av ett inledningsanförande på en konferens, försvinna för resten av dagen (oklart varthän) och slutligen dyka upp igen lagom till middagen. Och sedan ha mage att senare rapportera till styrelse om såå många intressanta frågor som behandlats. Precis som om man verkligen varit på plats och lyssnat på dessa otroligt ledsamma och tjatiga klubbmänniskor från landets alla hörn... Ja det kan tydligen den som seglar i en högre sfär...  

Och hur kan det komma sig att vissa saker äro ristade i sten? Som nu detta med MH som inte går att hantera på ett sakligt sätt. En tjänstehund (TJH) fungerar ypperligt och var nyligen med på en stor 4-dagarsövning med skott av AK-4, "bomber och granater", cirklande flygpan - storövning med nattförläggning och skott smattrade överallt vi fick gå långt,  klättrade över berg & staket över snår och hundarna skulle jobba och markera fiender. Medans dom sköt. Hunden jobbade jättebra. Sen på natten skulle vi gå på en bevakningsrunda med 2 säkrare bakom oss och det sköt hela tiden med AK-4. och dom kastade upp lysraketer. etc. 

Den utmärkta rasrepresentanten, massor med titlar, 18 cert, m.m får inte valphänvisning av rasklubben för sina valpar. Varför då?

Jo, hunden har ett brutet MH... Och klubben har naturligtvis genomfört MH (med kryss i rätta rutor) som krav. Vad är det för reptilhjärnor som tagit över och som tillåts styra våra liv? Man nyper sig i armen. Och börjar leka med vad  det är som det gått troll i. Istället borde SBK vara rädd om de hundar som gör ett bra arbete i allmännyttans dvs försvarsmaktens tjänst! Och kanske vara minst lika rädd om relationerna till försvaret. Den i början av året begärda redovisningen av hur försvarsanslagen nyttjats har ännu inte dykt upp... Hur kan det komma sig? Vad/vem/vilka är det som till varje pris måste skyddas? Forget it! Loppet är förmodligen redan kört... Skulle man väl ha fog för att tänka.

Om "om" inte hade varit med...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards