Alla inlägg den 2 april 2008

Av Lisbeth - 2 april 2008 22:04

En jämn och fin valpkull med friska och bra valpar - det är väl varje uppfödares målsättning och dröm?




Men vad är då "bra" eller rättare sagt "bäst"? Jag läste ett resonemang kring dessa frågor på en kennels hemsida. Läste och läste igen... Vad är det här för skoj? Vad - egentligen - menas?





Vill man tolka inlägget välvilligt, så är väl några formuleringar lite olyckliga:





"Endast den/dom bästa i en kull bör gå i avel - dom "sämsta" blir trevliga familjehundar som kan tävla bruks,lydna,agilty,freestyle mm Det är en utopi att bara föda upp utställnings/avelsstjärnor, en hel del "vanliga hundar" måste det bli."





Jaha, vad är det då som är "bäst" - är det bara mycket höga utställningsmeriter som räknas? Var och en som begriper någon om djuravel vet att det måste till mycket mer än så. De instrument som vi har till förfogande för att mäta hundars kvalitéer är väldigt trubbiga. Eller fattas helt enkelt några ord? Jag hoppas det!
Endast "den bästa" får gå i avel, vilket ger lite småjobbiga associationer, med "de sämsta" duger till arbetsdisciplinerna, eller i vart fall är de som nämns i dessa sammanhang. Jag kan förstå vad som förhoppningsvis avses, rent teoretiskt, men som uttryckt från en mycket framgångsrik uppfödare, som sällan yttrar sig i det offentliga rummet, måste inlägget i sin helhet förtjäna att tas på allvar.
>





Sedan kommer några rader om att uppfödaren "gör sitt bästa för att rätt valp matchas med rätt familj." Det är bara att hålla med!





"Såld hund förfogar man inte över utan man måste förlita sig på att köparen tar god hand om sin nyblivna vän länge länge." Riktigt!


"Man vill hälst inte se en utställningsstjärna i lagårn." Hm....





"eller en energisk lydnadsatlet hos tant Fia 70 år i granngårdn .." Instämmer!


"eller hanen med det taskiga bakstället som far till flera kullar.." - gäller detta bara hanhundar?





Jag vet inte, men det här tendentiösa resonemanget - säkert skrivet i bästa ambition och med hög målsättning för ögonen - gjorde mig lite ledsen.





Har vi inte kommit längre än så här? Kan någon tala om för mig vad som menas "dom bästa"?





Av Lisbeth - 2 april 2008 17:34

Nu är det motlut i den strävsamma tillvaron... Sedan igår e.m går det inte att ta emot mail, mailfunktionen släckts ner, alternativt kommer det upp en skylt om "anslutningsfel". För försökt alla trix, stänga av bredband, starta om datorn, etc. Telia har inte varit till någon som helst hjälp... Tillbringade en värdelös halvtimme i kö till supporten. Tror iaf att det är något mupp med Telia - har ett halvt dussin gånger försökt gå in på deras hemsida för att se om det står något om störningar på internet. Då släcktes hela internet ner! Alla andra sidor går hur bra som helst... För en människa som lever av att bearbeta information utifrån, är det här naturligtvis en knepig situation.

Av Lisbeth - 2 april 2008 08:36

Sedan igår em går det inte att ta emot mail på ulvus@telia.comMailboxen släcker ner sig, ömsom kommer det upp meddelande "anslutningsfel".Skicka mail däremot går bra!Om någon vill komma i kontakt. lämna meddelande i kommentarsrutan eller ring. Tel nr står på vår hemsida.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards