Direktlänk till inlägg 21 maj 2010

Selekterat?

Av Lisbeth - 21 maj 2010 08:49

  Ada med Ulvus M-kull foto: Göran Staaf

När Yours Truly började lära något om hundar och avel - för 40-50 år sedan - då talades i fikonspråktermer om "linjeavel" och sådant som numera är no-no. Men ett ord bet sig fast - "selekterad" - alltså utvald. "A select breeding" var det som var grejen. Den förhoppnings- och ansvarsfulla uppfödaren skulle till avel utvälja det bästa, para med det bästa och givetvis hoppas på det bästa... Detta förhållningssätt stod mig bi i 40 år och resulterade i framgångar, misslyckanden, många mödosamt inlärda erfarenheter och bl.a 60-talet champions - vilket var den tidens mått att mäta. Nu ägnar man sig också åt selektering, men detta på ett annat vis. Nu ska hundarna mätas, testas och klassificeras innan de åstadkommer några resultat som predestinerar dem för avel. Vi förväntas mäta/kontrollera ett par-tre egenskaper och så förutsätts resten vara fin-fina grejer. Men hundar består av tusentals egenskaper... I förskräckande omfattning därmed sållas framtida avelsdjur bort...De sållningsmekanismer som numera är givna är mycket trubbiga.Ett populärare uttryck för samma sak är kasta ut barnet med badvattnet. Är det ingen som tänker på det?

 
 
Ingen bild

RoBo

21 maj 2010 09:36

Det är alltför sant, tyvärr, det du skriver. Hur många har/kommer sållas bort som kanske skulle vara de bästa avelsdjuren men någon siffra hamnade fel...Vips, så duger det inte. Vad är praktisk kunskap, sunt förnuft och känsla värd numera?

 
Ingen bild

Gunnel

21 maj 2010 09:36

Ack om alla vore så kloka som du. Samma tanke har även slagit mig.

 
Ingen bild

Lars-Inge

21 maj 2010 10:30

Tack för ditt fina inlägg, Lisbeth. Vi som varit med ett bra tag vi VET. Som det ser ut nu, i bla a collie, är det så att uppfödare slår ut hundar med 5 på skottet på MH. Rätt av. En hund som har alla andra fördelar och vi talar om ALLA andra fördelar, skall det inte avlas på om den visar sig ha 5 på skottet som 1 åring! 5 på skottet = usel mentalitet enligt denna rasklubb. Snacka om att kasta ut barnet med badvattnet! Så kan det gå när chefsideologer får för stor makt och blir berusade av den... och nu skall man i denna beryktade rasklubb ha speciella "uppfödarkontrakt" som skall ge extra stjärna för uppfödarna...man SKALL avla enligt föreningens rent ohemula direktiv, annars så "får man inte vara med" på valphänvisning. Hundarna mäts hit och dit, man glömmer att ALLA saker som mäts är SUBJEKTIVA bedömningar /beskrivningar. Att slå ut en hund på detta sätt är att vara okunnig!Kan dessa ideoliger visa egen kvalitet i uppfödningen? Njet, det kan vi se på diverse hemsidor, som presenterar gräsliga collies som eg borde ha 3 i kvaltet på utställning. Genotyp och fenotyp verkar vara okända begrepp. SER man inte hur otypiska en del av dessa collies med 1 på skotten är? En del liknar knappt rasrena collies, men går i avel gör det för de har "bra" MH... Att sedan en av chefsideologerna beskriver sin egen ägda och uppfödda hund räknas liksom inte... det är så seriöst så...kejsarens nya kläder???

 
Ingen bild

Vendela

21 maj 2010 11:04

Jodå, varje dag.
Särskilt uppenbart blir det när någon som har varit och testat sin tik för allt som går att testa och använder hanhund som också är undersökt på längden och tvären. Så händer det ofattbara att man ändå får en valp med någon defekt. Då känner man sig grundlurad. Så skulle det ju inte kunna gå när man kostat på alla test i världen. Att man kanske kunde frågat någon med lång erfarenhet vad som kan finnas i olika linjer eller kan dyka upp i rasen kom aldrig i åtanke tydligen. Streck i räkningen kan tänkas.

 
Ingen bild

Ulf

21 maj 2010 12:50

Lars-Inge fångar situationen efter en bra början av Lisbeth. Jag kan bara hålla med. Ändå är collie troligen inte den värst utsatta rasen. Jag undrar om inte schäfer har större problem med alla de utslagna individer som har funnits. Man vrider sina händer när sedan en rasklubb går ut och garanterar ett bra avelsresultat om man bara följer deras rekommendationer! Vet man inte vad en garanti innebär?

 
Ingen bild

Tina

21 maj 2010 14:41

Bra Lisbeth med flera.
Det här är helt befängt! Det finns ju massor av erfarenheter - läs misslyckaden - av av avla på få egenskaper. Små kullar och besvärliga förlossningar finns - eller fanns? - hos vissa jaktraser där jaktegenskaperna blev för dominerande som exempel.
Rastyp först, sedan sundhet vad gäller parning, valpkullarnas storlek, lätthet att föda och goda modersegenskaper tror jag måste sättas i första rummet. Sen det andra - men absolut inte först!! Som en del i helheten, men bedömd som en del - inget annat.
Att mäta och väga är för dom som inte vågar annat eller möjligen tror att avel och genetik är enkelt. Dt är det inte!

 
ANJA

ANJA

21 maj 2010 23:43

Har precis försökt natta mina 8 st 5,5 veckors valpar. Det var nu igen det värsta dragkamp om allting, som mina valpar brukar att ha.
Förr om åren har jag alltid dämpat ner deras vilja att dra och slita.
Nuförtiden måste man uppmuntra deras medfödda
jakt-drag-gräppa lusten för att de ska göra ett
bra MH på pappret och bli som galna, blockerade på trasan-stocken. Även valpköparna ska uppmuntras att underhålla detta hela uppväxten.

Nog var det förr mera fridfullt och skönare både för valparna, mig och valpköparna att bara umgås, kramas, gullas för att bli harmoniska, trygga valpar/hundar som verkligen kunde kramas även som vuxna.
Inte bara med den där lusten att dra,slita,
morra åt trasan, som nu anses så viktigt i MH.
Hur som helst då jag vet dessa valpar har i mitt tycke de värsta fight-gå, orädd ,nyfiken anda på nya miljöer och allting kommer jag nu bara vilja lära dem att
bli gosiga och kramvilliga, trygga valpar och kunna njuta av att bli kramade och smekta.

Apropå avel för övrigt, känner jag mig faktiskt vilsen.
Senaste åren har jag mest utavlat med både goda och sämre resultat.
Exteriört helt okey även om jag tycker mig förlora
mycket av den typen som var som ett rättesnöre
i min början på 70-talet och speciellt på 80-90-talet, då man fortfarande med ett gott samvete kunde ha linjeavel.
Nu mest oroande med utavel helt och hållet med helt nya linjer är tur nog ännu de små hälsoaspekterna som man inte haft förrut.
Men trots allt funderar jag på dom sakerna vad de beror på eftersom de är nya för mig.Men tur nog ingenting som berörs aveln egentligen.
Med dessa nuvarande trubbiga avelsinstrument kommer tex mina små funderingar om "avelslämmlighet" med sunt bondförnuft inte ha något värde alls.
Visst om de gör ett bra MH eller MT.´
Ha det så gott.
Anja




http://www.steadwyn.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15 16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards