Direktlänk till inlägg 25 maj 2007

Allt är fåfänglighet

Av Lisbeth - 25 maj 2007 07:50

"Fåfängligheters fåfänglighet!" säger Predikaren ödesmättat i det berömda citatet. "Fåfängligheters fåfänglighet! Allt är fåfänglighet!










Vad förmån har människan av all möda som hon gör sig under solen?"










Det stämmer på pricken på mitt liv, tänkte jag.










   Mindre känt är hur Predikaren slutar sin litania:










   










"Men när jag nu vände mitt hjärta till att förstå vishet och till att förstå oförnuft och dårskap, då insåg jag att också detta var ett jagande efter vind.









Just det! Får ta och sluta upp med att kika på hemsidor och bloggar. Eller spara allt sådant till en dag när man känner sig stark. Mycket är kul och intressant, men en del är dessvärre torftigt och eländigt och det vimlar av felaktigheter och missförstånd och rena önsketänkanden. Blir alldeles matt av sådant (sic!) och känner mest för att lägga mig ner och vila en stund. Fråga: HUR informerar man på ett korrekt och läsvärt sätt UTAN att folk känner sig trampade på tårna? Men det som man inte lägger sig i behöver man inte dra sig ut, sa min salig farmor. Ska försöka tillägna mig den färdigheten.
"Ty där mycken vishet är, där är mycken grämelse; och den som förökar sin insikt, han förökar sin plåga."










Det stämmer också. Lisbeth Högman a la toujour i ett nötskal. Har ställt in autopiloten på "problemlösning" - brukar komma på något förr eller senare. Men just nu är det lite mörkt. Inte ens tanken på söndagens utställning förmår nämnvärt lätta upp stämningen.










Girighet är vår tids lösen. Defaitism* dess motpart och förutsättning.










Spridd defaitism hos folk är förödande. Ännu mer hänsynslösa och machiavelliska** ledare poppar då upp .










---










*Defaitism, misströstan, uppgivenhet. Inställningen att det man gör inte spelar någon roll för vad som komma skall.










**Niccolò Machiavelli, f 3 maj 1469 i Florens, Italien, d 22 juni 1527 i Florens, författare, statsvetare, filosof, historiker och politiker.






Machiavellis idealfurste är hänsynslöst maktfullkomlig monark, men måste vinna folkets gillande, på grund av att en härskare inte kan regera om han saknar stöd.






”Machiavellism”, en eponym*** som betyder despotism, antyder emellertid det traditionella förhållningssättet till Machiavelli.






***En eponym är en person som av någon orsak fått ge namn åt en företeelse eller en uppfinning, och som i vissa fall har fallit i glömska medan företeelsen eller uppfinningen fortfarande finns kvar.






(Inom parentes sagt: Why I know? It´s my job to know! Inte pekpinnigt/snobbigt att använda knepiga ord eller ta reda på deras betydelse, det är roligt att veta! Slut på parentesen).

















*************







STANDARD








En blogg tar upp en mycket viktig fråga, nämligen den nyligen reviderade standarden för västgötaspets. Tyvärr har kommentarerna inta varit så uttömmande som ämnet kräver. Den här diskussionen borde ha förts i föreningens tidskrift.








 
 
Ingen bild

Lisbeth

25 maj 2007 09:02

Men Britta, jag HAR en korkek, eller rättare en kork-apel.
Alla champangekorkar (nåja det är ju inte så många...) som korkats upp i samband med BIS-vinst, championat eller annan begivenhet, de hänger prydligt uppträdda på en tråd i vårt gamla äppelträd ihop med lite vindpingel och kristaller Gud, så kitchigt...)
Hänryckning var det ja, - jag tycker för ögonblicket är det mest dän-ryckning (mattan undan fötterna). Hjälp så dåligt!

Happy Whitsun alla där ute!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14
15
16 17 18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Maj 2007 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards