Direktlänk till inlägg 27 maj 2010

Från alptoppen

Av Lisbeth - 27 maj 2010 10:07

Samtidigt som SBK växte med rekordfart hade den nya organisationen svårt att hantera alla intressen som spretade i olika riktningar - hundägarutbildning, brukshundsavel, tävlingar... I 50- och 60-talen med framtidstro och nya generationer, ökad fritid och intresse för stora robusta hundar, sökte sig allt fler till SBK-klubbarna. Det var konstant brist på instruktörer för alla kurser som efterfrågades.   Organisationens folk började glömma bort - om de nu en gång haft detta klart för sig - att man tillhörde eller på något vis hade att göra med Kennelklubben. SBK var sig själv nog. När SKK vid mitten av 70-talet blev en riktsorganisation med länsklubbar och specialklubbar, blev den synbara skillnaden tydlig nog. Det var "vi" och "dom".

Brukshundklubben kom att förkroppsliga den svenska efterkrigstidens överlägsenhetskänslor och moraliska mission i världen. SBK var bäst, där sysslade man med riktiga hundar och samhällsnytta, dit hade räddats det finaste och det bästa av hundkunnandets ideologi och ideal, medan den gamla Kennelklubben - i den mån man överhuvud taget bekymrade sig om hundvärlden utanför SBK - var utlämnad till snikna länsklubbar och specialklubbarnas vildsinta stamgräl. Kennelklubben var upptagen med kiv och split, det var för mycket pudeltanter och stingsliga jägare. SBK var förskonat från allt detta, man hade kunskap och kompetens att lära ut och kunde ta på sig allt större uppgifter.

När det uppdagades att schäfern - den största rasen och i särklass viktigaste tjänstehunden - hade ett utbrett höftledslidande, togs detta naturligtvis på stort allvar. "Några år av uppoffringar så är allt övervunnet." Det var så man trodde då. Det gick lätt att selektera i aveln, det fanns ju så många hundar att välja på - schäfer registrerade 7.000 per år, mer än tre gånger fler än nu. Brukshundfolket var snabbare än andra, också i att utveckla traditioner - i slutet av 80-talet hade man hunnit intala sig på ett tiotal år att det var en gammal SBK-tradition att verka för bekämpningsprogram, avelsspärrar och tvingande regler. Att brukshundfolket till att börja med gjorde allt för att bagatellisera ledproblemen störde dem inte i deras mission.

Det senaste decenniet har SBK utökat sina åtagande till att omfatta praktiskt taget alla hundar och raser. Av praktiska(?) skäl har man reducerat avelsomsorgen till två områden - hälsa och mentalitet.

Från sin moraliska alptopp kan SBK i makt av sin storlek och (röst)styrka - via sina delegater på fullmäktigen och styrelser - förkunna för övriga hundvärlden sitt syfte: att ge SKK (fast det inte gått) en sundare hundavel, att lära uppfödarna att avla på bättre mentalitet. Det låter vackert men är farligt.

När SBK gick i krig för sin uppfattning om vad som är bättre hundar grundlade man ovanan, aldrig utrotad, att dra ut på korståg. Att ersätta de europeiska kennelorganisationens tafatthet och korrupta maktbalans med en ny och bättre världsordning - en bättre hundvärld, att ge Sverige (först) och därefter resten av Europa en bättre hundavel som överensstämde med SBK-ideal. Sverige ska gå före... det är tanken som mer eller mindre tydligt uttalats.

Krig med ädla och goda syften blir gränslösa och förödande. Den moraliska ivern att utrota allt ont och allt dåligt via tvingande regler (man bestämmer själv vad som är dåligt) kan bara leda till ett moraliskt berättigat utövande av gränslöst tvång. 

 
 
Marianne

Marianne

27 maj 2010 11:51

Att det finns stora kunskaper inom SBK kan nog stämma till vissa delar, men bara delvis.
Läste t ex i en rasklubbstidning ett inlägg från en "gammal beskrivare" som trodde att det fortfarande finns ngt som heter "godkänt skott". Den rutan försvann ur protokollet för många år sedan. Även i rasklubbems egna "RAS" kan man läsa samma skröna om gk skott...
Lyssnar jag på vissa instruktörer ute på klubbarna så har de ingen som helst aning om arvbarhet, de tror att allt ärvs rakt av, 50% från far och 50% från mor. Är de de normala representanterna för SBK så finns det enorm okunskap som sprids till de stackars hundägarna. Jag frågade även en annan instruktör vad han tyckte om SBKs hanterande av pengar. Han hade absolut ingen som helst aning om SBKs ekonomi!
Så rullar det på ute på landet... Är det här signifikativt för SBK-klubbar?

http://www.gatefields.se

 
Ingen bild

Lars-Inge

27 maj 2010 13:04

Men ojjj... visst är det bara BÄST med alla mentaltester och MH och så.. Visst är det lyckat! En rottweiler med så kallat "bra" MH och med en strålande korning bet nästan sin ägare fördärvad på en officiell utställning för ett tag sedan. Han var väl rastypisk och bra enligt SBK:s sätt att se det hela. Han hade ju en MYCKET väldokumentrad bra och rastypisk SBK mentalitet...en riktig SBK-stjärna, drömhunden!. Vill vi ha sådana? Om inte så se till att få tillbaka vanligt normalt uppfödarkunnande, låt uppfödarna ta sitt ansvar, låt dem lära sig att det finns något som heter genotyp och något som heter fenotyp samt skillnaden. Rätt många vet nämligen inte skillnaden och det är dessa som "lyckas" få fram fantastiska men ilskna collies, bitande rottweilers, schäfer med Hd. De kan nämligen INGET annat som uppfödare än att blint tro på MH "testen" som ju eg är en beskrivning...de som inte vet något om avel skall INTE avla fram hundar . Låt för sjutton inte SBK få fortsätta att predika hur bra det är med MT, MH och nu snart något annat, MH für alles så kallat BAS MH (eller för att vanliga uppfödare av andra raser än SBK:s inte skall slå bakut;Beteende och Personlighetsbeskrivning för Hund, BPH). STOPPA detta tokstolleri...

 
Duritzan

Duritzan

27 maj 2010 13:34

Jag misstänker starkt att de flesta SBK-klubbar har fullt upp att försöka lära hundägare "vanligt hundvett" alltså valpkurser och allmänlydnadspasset. Så finns det en mindre skara som tävlar, huvudsakligen lydnad. Så försöker man få de egna finanserna att gå ihop.

Resten är okänt.

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

Gunilla

27 maj 2010 16:48

... jag är SÅ trött på allt "mentalande", inne ordet nu i SKK organisationen = MENTALITET.Resten då? Vettiga hundar med rastyp ex vis... NÄÄ det enda intressanta numera skall vara SBK MENTALITET.Som någon skriver här ovanför:Vill vi HA bitande SBK hundar? Bland alla andra hundraser, ex vis pekingese, whippets eller kanske till och med en SBK variant av mellanpudel? Man kan bara hoppas att detta LÄGGS NER och att vettiga delegater på nästa KF förstår denna hemliga agenda som eg går ut på att försörja SBK... INGET ANNAT!

 
Ingen bild

Ulf

28 maj 2010 13:52

Läser man alla kommentarer så är alla rörande överens. Vi vill inte ha några fler pekpinnar ! Det som sker i och omkring SBK är precis det som skett i flera rasklubbar som har förändrats med tiden. En liten högljudd grupp som "kan allt och vet allt" drar idogt med sig anhängare som sedan ser till att ta makten. Uppfödarna som inte orkar engagera sig då det gäller blir utslagna i "demokratiska val" och snart har vi dagens situation. Som påpekats är det många medlemmar som bara hänger med och blir det stöd som behövs för den skara som sedan skall styra - mot vad? Tyvärr inser man inte att allt inte är svart och vitt utan litar blint på olika prov utan att förstå bakomliggande mekanismer.
Rent krasst kan man rädda SBK genom att införa nya tester så att man den vägen får in pengar som kan underhålla organisationen. Det värsta är detta tvång som man sedan använder sig av.

 
Ingen bild

Gunilla

29 maj 2010 12:06

... och så kan man minsann bli STJÄRNUPPPFÖDARE om man gör som den nya (o)kunniga rasklubbens ledande ideologer säger, MH MH MH!!!Man får en speciell valphänvisning! Collies har dragits med rykte att vara värdelösa mentalt sedan 1950-talet. Må så vara, KANSKE förr, MEN de är mycket SÄMRE numera för nu klarar stjärnhundarna (de ägda av chefsideologerna) inte av vanliga inomhusutställningar, samt blir KOD A rapporterade då de biter såväl utställningsdomare som lydnadsdomare och publik på evenemang... men bra MH det har de!Stjärnhundar uppfödda av stjärnuppfödare som följer rasklubbens Mh krav = toppenuppfödare med toppen hundar? Naaa En av ägarna till en kod A hund som BET anser att kod A hundar är utmärkta och att det är inget att bry sig om ifall de inte klara en utställning, ty detta är inte v ad en hund normalt råkar ut för... men normalt verkar det vara att träffa halmgubbar som hoppar upp, det är normalt att ha kampövningar med främmande liksom att jaga trasor på marken... Nu hoppas dessutom dessa okunniga att ALLA hundraser skall MH:as. Måtte detta stoppas av kunnigt folk på nästa KF. Det måste väl ända vara nägon bugg i systemet om alla specialklubbar skall vara med och betala SBK:s ekonomiska trassel? Vad säger de mindre specialklubbarna? Skall medlemspengar tvingas över till SBK för att SBK skall ha monopol påp BASMH och därmed dra in pengarna?? FEL FEL FEL vore det...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15 16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards