Alla inlägg den 12 maj 2009

Av Lisbeth - 12 maj 2009 08:21

Det är tur att man har snälla hanar - som dessutom är sams - inte minst när man har småvalpar. Jack, som i egna ögon är top-dog, är visserligen inte speciellt förtjust i småttingar, åtminstone inte när de i fyraveckorsåldern kommer tultande och ger honom ilningar i tårna. Den sortens barnkammarpjoller överlåter han med varm tass till sonen Gunvald som älskar allt smått och, så fort mamman tillåter, deltar med liv och lust i valputveckling. Gunvald lägger sig ner och gör sig liten, hämtar leksaker och släpper ner i valplådan, står så nöjd med huvudet på sne och tittar på resultatet. Vid det stadiet har Jack förpassat sig själv på behörigt avstånd från idyllen, upp i någon möbel och betraktar valpgullandet med avsmak. Det är rena Djungelboken, Jack ser precis ut som Bageera:

- Så utomordentligt fånigt!

Men sen..

När valparn blivit 7-8 veckor och det är dags för kontakter med omvärlden, valpbetittare och andra besökare - då har Jack upptäckt att valparna är en Resurs! Då blir han Baloo...

De ger honom nämligen möjlighet att excellera i sin bästa gren - att vara fin hund!

Jack en specialitét - ja han har flera, förutom första tjing på att slicka ur vällingkastrullen - bland annat detta att representera och ta emot besökare. Det går till på så vis att Jack hälsar först och så är det småttingarnas tur. Det är en syn för gudar att se hur pappa Jack står och noga kontrollerar att varje valp är framme och blir gullad med. Ingen hönsmamma kan se mer stolt ut!

Den här bilden tog hovslagare Björn igår utan att jag visste det. Den visar Jack precis som han är, självmedeten och nöjd med tillvaron på sin egen gård.

Det fiffiga är ju att pappa visar hur det ska gå till! Det är faktiskt ganska roligt att se. Hur Jack kan begripa skillnad på vilka människor man ska vakta gården emot och vilka som ska välkomnas är ett stort mysterium, men det fungerar klockrent. Andra hm... mer okultiverade släktingar kan ju väsnas och skrämma valparna. Det gör aldrig Jack... Han har en enorm situationskänsla; utställningsdomare och valptittare ska man föra upp sig inför! Ungefär på samma vis som att råttor och möss och kringstrykande katter kan man jaga med liv och lust medan hemdjur som små marsvin och våra egna katter tillhör oss och ska ses till.

Så kom inte och säga att inte hundar - och då särskilt västgötaspetsar - är väldigt kloka djur! Spana in farsan alltså!

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards