Alla inlägg den 26 maj 2009

Av Lisbeth - 26 maj 2009 22:27

...jag ger upp jag har fått nog!


Allting är fåfänglighet och ett evigt enahanda. Också strävandet efter vishet är ett jagande efter vind.





Fåfängligheters fåfänglighet! Allt är fåfänglighet!





Vad förmån har människan av all möda som hon gör sig under solen?


Men när jag nu vände mitt hjärta till att förstå vishet och till att förstå oförnuft och dårskap, då insåg jag att också detta var ett jagande efter vind.





Ty där mycken vishet är, där är mycken grämelse; och den som förökar sin insikt, han förökar sin plåga.


Så det så!

Go´natt dumma värld.

Av Lisbeth - 26 maj 2009 08:55

Under stundande helg kommer Kennelfullmäktige, KF - hundklubbarnas riksdag - att hållas i dagarna tre. Det är ingen djärv gissning att ordet för dagen kommer att vara "mentalitet".

På senare tid har det lagts ner åtskillig möda från SKK:s sida att förmå medlemmarna till uppryckning vad gäller efterlevnaden av organisationens målparagraf, den om främjande av avel av exteriört, mentalt, etc "fullgoda hundar". Eller åtminstone påminna om saken, i den händelse de glömt detta eller inte är intresserade, eller inte längre förstår vad det betyder och hur viktigt det är.

SKK har slitit och dragit för att puffa för den beramade BBC-filmen om den ämliga hundaveln för att på så vis få tillstånd en s.k allmän opinion att ta avstamp i inför viktiga KF-beslut.

Det har gått sådär.

Trots flera pressreleaser och påminnelser har den offentliga debatten inte riktigt velat ta sig...

Det var först när Marit Paulsen gick ut med lite synpunkter på hundavel inför sin EU-kandidatur som de åstundade rubrikerna dök upp.
Hur är det då tänkt att bli?
Så här svarade SKK:s ordförande Nils Erik Åhmansson:
"Hej Lisbeth!
Första frågan om FCI:s gruppindelning. Några förändringar är inte aktuella. Däremot kan man tänka sig att lägga ihop grupperna 4 och 6 respektive 7 och 8 i finalsammanhang om det är få hundar anmälda.
Andra frågan om hundars mentalitet. Som du vet pågår ett mångårigt och mycket omfattande projekt rörande hundars exteriör. Vad vi främst riktar in oss på är de raser där exteriöra överdrifter medfört att vissa hundraser fått försämrad hälsa. Vi har ju som du vet riktat oss både till exteriördomare och till uppfödare. Samtidigt arbetar vi intensivt på internationell bas eftersom hundvärlden är så internationell. Glädjande nog har vi fått popsitiv respons från flera kennelklubbar ute i världen och även FCI lyssnar på vad vi föreslår. För övrigt hänvisar jag till vårt nya PM angående rasspecifika domaranvisningar. Som du säkert förstår är detta ett mångårigt projekt, men det avskräcker oss självfallet inte.

Nästa stora fråga är naturligt nog hundars mentalitet. Här har vi SBK som förebild. MH-testet har nu använts i flera år och för närvarande pågår ju två forskningsprojekt som syftar till att utröna vad man nått fram till via dessa test. Nåväl, varför inte ett MH- test i flera raser. Vad vi ser framför oss är att en specialklubb som tycker sig märka att en eller flera raser har fått mentala brister, kan vända sig till SKK för att få hjälp med en kartläggning som kan vara till hjälp i avelsarbetet och vid bedömningar av olika slag. Det ter sig då naturligt att vi vänder oss till SBK för att vi gemensamt skall kunna arbeta fram ett lämpligt material.

Som jag nämnde är båda projekten mångåriga och ambitiösa och jag tror verkligen att båda dessa kan gagna oss alla."Hur ska SKK gå tillväga med projekten?Lite mer konkret skisserade SKK:s Vd när SBK-kongressen informerades:"Ulf Uddman tog upp aktuella exteriöra överdrifter: ”Sker det inte någon förbättring kan den yttersta konsekvensen bli att vi inte registrerar viss ras eller raser.”- För SBK är det tre raser som vi har satt observandumstatus på: collie, boxer och schäfer. Det finns detaljer på dessa raser som vi önskar att domarna inte premierar.Nästa stora satsning från SKK:s sida är hundars mentalitet.- För att visa att vi menar allvar har SKK ur överskottet avsatt fem miljoner till hundars mentalitet och exteriör, sa Ulf Uddman. Han påminde om att forskare i Stockholm och Uppsala fått 250.000 kronor för att ta fram ett ”Bas-MH” samt forskning och utvärdering av MH. - I budgetförslaget till KF avser SKK att tillsätta en kommitté för rasers mentalitet. En av utgångspunkterna blir självklart SBK:s mentalbeskrivning, MH. Men det finns också jakthundssidan, vallhundssidan och sällskapshundar att beakta, så att det blir lite bredare."Hur kommer det då att gå? Det är svårt att gissa, men förhoppningsvis vet vi mer på söndag kväll.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards