Alla inlägg den 5 maj 2009

Av Lisbeth - 5 maj 2009 22:25

Ibland vill man bara bry sig i lust o fägring stor. Som den här ljuvligheten... visst är den fin! Ja något måste man ju pigga upp sig med mellan Dårhus & Bårhus - förlåt, var bara tvungen... Den svarta drömmen är mer än ett halvsekel och håller än. Får man be om en applåd?

Av Lisbeth - 5 maj 2009 08:41

O quae mutatio rerum! sjunger studenterna. Eller det kanske de inte gör nuförtiden? Hurusom har Yours Truly sett rader av förändringar på sistone... oomkullrunkeliga uppfattningar äro i svaj, föreställningar såsom ristade i sten äro plötsligen lögner och de dödas ben... Det här är saker som jag haft på känn, så man är ju inte ett dugg förvånad att världen är förklarad. Efter mer än 50 år i den ädla hundafvelns tjänst och med över 100 kullar så hinner man göra en del iakttagelser...


Hut går hem och sanningen hinner ikapp... Jag, mitt världsliga kräk, gläder mig åt vetenskapens landvinningar!


Listar dem här så jag får gotta mig en gång till!


* Skelettprofessor Jorunn Gröndalens forskning om orsaksfaktorer till HD har jag tjatat om flera gånger, men visst är det fascinerande:


Polygenetiskt (alltså ärftligt) 10-50 %


Kön, anatomi, muskelvolym, hormoner, växt, beteende, sjukdomar med mera är möjliga disponerade faktorer som är genetiskt betingade.


Miljöfaktorer är 50-90 %, såsom skador, sjukdomar, aktivitet, beteende, utfodring, vikt, växttakt


* Demodex. (Bernt Klingeborn m fl, Enheten för virologi, immunbiologi & parasitologi, SVA/SLU) Sammanfattning: Generell demodicos anses som en ärftlig sjukdom och avelshygieniska åtgärder rekommenderas för att om möjligt bekämpa sjukdomen. Några vetenskapliga studier eller andra bevissom bekräftar den uppfattningen finns inte. Istället visar senare tids forskning i ett antal studier att demodicos är en infektionssjukdom som följer vanliga, naturliga infektionsbiologiska principer.


* Atopisk dermatit, kroniskt allergiskt eksem. (Nødtvedt, Ane. 2007. Epidemiology of Canine Atopic Dermatitis. Doctoral thesis no 47. Faculty of Veterinary medicine and Animal Science. Acta Universitatis Agriculturae. SLU, Uppsala.) Att ge hemlagad mat under digivningen halverar risken för att valparna ska utveckla atopisk dermatit, en kronisk allergisk hudsjukdom.


Det här har ju alla kloka uppfödare länge vetat, men visst är det bra att få det hela vetenskapligt bevisat. Vill påminna mig att en uppfödarbok som jag medverkade till blev refuserad av SKK veterinäre konsult, (boken hade kunnat ingå i SKK:s uppfödarutbildning) just på grund av att utfodringskapitlet innehöll hemlagat som alternativ. Nu kan man misstänka att det var slemma kommersiella hänsynstagande bakom en sådan tankegång. Hundmatsindustrin och SKK:s sponsorer vill väl inte höra talas om hemkokt? Men ärligt och uppriktigt uppfattar jag att veterinärexperten helt enkelt tror eller trodde på sin tes. Det är så lätt att gå bort sig i alla tabeller, foderstater och annorstädes... Boken lär ju vara slutsåld nu på förlaget, så då kommer ingen till skada eller men om sanningen yppas...


* Fler nyheter lär finnas runt hörnet! Det har framkommit att vissa heliga avelsprogram t o m kan slopas, då de numera anses kontraproduktiva. Men här får SKK tassa fram försiktigt. Sist man försökte (ang HD) på specialklubbskonferensen 1990 - jag vet ty jag var med! - då blev det uppror bland klubbombuden...


* Nu väntar jag med spänning på vad som kommer att ske med MH... Initiativet MH för alla raser är intressant (om man ska uttrycka det försiktigt). Att minska s k rädslor måste vara högprioriterat. Hur gör man då med andra egenskaper som testas; gripande, t.ex och jaktkamplust? De här tillkom i syfte att få bättre tävlingsegenskaper hos flertalet raser. Hade ju effekt på tröga rottweiler för att återupprätta rasen som brukshund, vilket också lyckades:


"Det var förmågan till funktion som skulle styra det hela. Hundar som hade rätt beteende i de egenskaper som man vill använda hos en brukshund. När Sven (Järverud) kom med i bilden fick jag väldig hjälp av hans kunskap. Det visade sig inte var svårt att restaurera rasens bruksegenskaper. Jakt och gripande hör till hundens överlevnadsinstinkter och väldigt lätta att plocka fram." (Intervju med Gunvor af Klinteberg-Järverud, Brukshunden1995).

Men måste mentalitetsbefrämjande åtgärder per automatik nödvändigtvis leda till effektivare tävlingshundar? Räcker det inte med att hunden är harmonisk och bättre rustad att leva ett konfliktfritt liv i vårt samhälle?

Att trigga instinkter som jakt och gripande är inte konfliktfritt. Hundar lever i ständigt stresstillstånd p g a allt kampande och förknippar ägarens närvaro med konstant upphetsning. Det är ett otyg att vänja hundar vid att rusa efter allt som rör sig. På gamla HS kasserades sådana hundar för militärt bruk. De kunde ju springa efter kastade handgranater...





Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards