Alla inlägg den 16 augusti 2007

Av Lisbeth - 16 augusti 2007 12:38

Obs rubriken har INGENTING att göra med vare sig jazz eller det förbjudna n-ordet, utan betyder Något Helt Annat. Nämligen en Rolighet för att markera ett stämningsläge. Begrips enbart av likasinnade med barnasinnet i behåll, som Igurt och Ulle et consortes.

Alltså Yours Truly lever i den bästa av världar... Familjen är glad och god, vännerna är begåvade och underbara, bankbalansen visar på hälsosamma siffror, uppdragsgivarna jagar en med meddelande i telefonsvarare och mobil, valparna är fina som fläsk och trevliga nya hussar och mattar står i kö! En liten fining är född som kanske får flytta hit om jag har tur. Men det brukar jag ha. Dessutom börjar hemmet SE precis så hemtrevligt ut som det är. Och - till yttermera visso - jag äger fyra vackra hästar, okey då, ponnyer. De tre hemmavarande ska åka på grönbete och fölkollo. Har gjort Årets Investering och tingat 300 balar hö, vilka ska levereras, klart hur men än så länge oklart när.

Inte ens den kvalmiga luften förmår lägga band på det goda humöret. Nu ska jag straxt go down to the anthracite - dvs jobba utav attan samt byta spån i burskåpen.

Tjo från Roslagen!

Av Lisbeth - 16 augusti 2007 09:20

Igår var en dag av febril verksamhet, jobbade på förmiddagen, sen kom hovslagaren, Voice och Dolly fick fina fötter och fölungen förevisades. Lilla Viola är mycket social och nyfiken, plockade i hovslagarlådan och var allmän i vägen. Hovis fick lyfta hennes fötter och inspektera. Mycket välhanterad, berömde han. Kollade i bladen och storknade över alla grilltips och sommarbufféer. Kokade pepparrotskött, mycket gott. Det är inte precis någon sommarmat, men det struntar jag. Husfadern träffade släkten efter jobbet, sedan brukshundklubben och dömde hemvärnshundar, så det blev sen hemkomst. Kollade på kvällens mord i Midsomer på DVD (tack Ingrid!).

De första tre kritiska dagarna har gått och tibbemamman Mimmi och hennes valpar mår bra. Man kan kanske andas ut? Västgötevalparna är kolossala fetknoppar och har börjat klättra ur lådan. Vilka atleter!
Å andra sidan är jag inte såå bekymrad. Av det hundratal kullar som föddes här mellan 1968 - 1991 har jag aldrig haft någon tik som fått livmoderinflammation, eklampsi (kalkkramp) eller mjölkstockning. Däremot kunde vi få annat och det har man fått lära sig att undvika. Förståndig livsföring anbefalles! Jag är inte helt hysterisk med detta, men litegrann och det på goda grunder. Alltså inga utställningar eller andra smittorisker, t.ex nya hundar. När parvo kom i slutet på 70-talet förlorade vi 12 hundar på ett år, två vuxna tikar och 10 valpar, en hemsk tid! Smittan kom via en inköpt valp, vilken i sin tur smittats på Blå Stjärnan i Göteborg. När vi hämtat oss från detta utbröt coronavirus i mitten på 80-talet efter en utställning i Falun. Alla våra hundar fick diarré och tillfrisknade så småningom, utom två fina championhanar dog efter att njurarna skadats, en möjlig följdsjukdom.

Efter omstarten 2001 har vi varit lyckligt förskonade från eländes elände, peppar peppar... Här har hittills fötts 42 valpar i 10 kullar, 2 av kullarna är tibetansk spaniel, de andra västgötaspets. Ingen valp har varit dödfödd, dött eller varit defekt. Ingen mammahund har blivit sjuk eller fått förlossningskomplikationer. Fellägen och tråkigheter kan ju vem som helst drabbas av, men jag ställer mig lite undrande. En del kollegor verka ha klippkort på Stutis (eller andra djursjukhus). Wie so? Jag vet inte vad det är som jag gör eller inte gör för att hålla mammor och småttingar vid god vigör. Kanske handlar det om common sense? När man läser äldre engelsk hundlitteratur (alltså gamla erfarna uppfödare som t.ex Mrs Ashton-Cross, Alderbourne pekingese), så slås man av hur försiktiga de var med sina valpar/valptikar och alla åtgärder som vidtogs för att förhindra smittspridning. Säkert på goda grunder, på den tiden fanns ju inte valpsjukevaccin, men i alla fall...

Det skadar inte att fälla upp vindbryggan och stapla sandsäckar i fönstren (obs bildlikt menat!). Hellre avstå från en och annan utställning, träning eller kurs. Besökare välkomnas efter 5-6 veckor, men dessförinnan är det klokt att ransonerar kontakterna utifrån.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28
29
30 31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards