Alla inlägg den 23 augusti 2007

Av Lisbeth - 23 augusti 2007 16:49

Tack för engagemanget i mina små valpars namn! Se kommentarerna nedan. Namn är viktigt! Ewa, västgötaspetsarnas faktotum, sa en gång: valpar ska förtjäna sina namn. Så sant. Så nu är frågan vad ska enda flickan heta?

Killarna är döpta sedan länge på tema engelska deckare; Barnaby & Troy, Jack Frost & Tim Fox. Det var lättare med pojknamnen, det finns ju så oändligt många fler manliga deckare.

Men tösen då? Tänkte främst på Miss Jane Marple, men en vgs heter redan miss Marple, så det fick bli Miss Jane som arbetsnamn. Passade inte riktigt. Miss Jane är liten och spröd. Den vovva som finns i lådan är varken det ena eller det andra, en mer rustikare sort? Barbara Havers då? Ett annat bra förslag från "golvet". Havers har labour roots. Passar bra?

Men kan man gå ut på trappan och ropa "Havers!" with a loud commanding voice? Och Barbara, ligger det så bra i den svenska munnen?

Jag vill gärna vara anglofil, men det betyder inte att man per automatik är at one with english intonation. Särskilt inte den som läspar svårt och gärna slirar på konsonanterna. Bidrog verksamt till efternamnsbytet för något decennium sedan. Försök - med mellanrum mellan framtänderna och bibehållen värdighet - att snabbt säga Lischbeth Chrischtina Schigfridschon? Nä, jag tänkte väl det.

Men Nancy klarar jag av. Få se vad Ingrid säger. Nancy Drew var vårt finaste marsvin och vann många titlar, BIS och pokaler - stolta stunder! Om Nancy-namnet är heligt så får vi hitt på nåt nytt!

Av Lisbeth - 23 augusti 2007 06:33

Det pågår ett stort bråk någonstans, mest ute i cyberrymden, och allra mest på en blogg långt härifrån. Grundförutsättningen för bråket finns att söka i den kris som förgiftade en specialklubb för ett antal år sedan. Skyttegravarna är grävda, motsättningarna finns kvar. När som helst kan det flamma upp på nytt, oavsett hur många fredsmäklare som kallas in. Det är som att sätta Churchill och Hitler på ett ålderdomshem och säga: "Nu ska vi ha trevligt! Ta en kaka till!" Bråket i sig går inte att komma åt med sakliga resonemang och är obegripligt för utomstående. De flesta vanliga vettiga människor blir illa berörda. Den vanligaste kommentaren är "läs inte skiten!".
Ändå gör man det. Som en vaneförbrytare smyger man upp på morgonen. Vad handlar det om idag? Vilka nya inlägg? Vem hängs ut idag?
Man har dessvärre stridit i hundklubbar så länge sådana funnits. Ty sådan är människan. Men det här är något annat. Det är en overklig känsla för de som drabbas att bli kallad "dåre" och "idiot" av människor man aldrig träffat. Att få ens handel och vandel ifrågasatt av anonyma som rimligtvis inte känner en som person.
Kanske är det här bara ett Tidens Tecken, precis som algblomning och fetmaepidemin. Är det så konstigt att människor förlorar sans och hyfs och proportioner på tillvaron, när dagens ideal är en glosögd börsklippare? Man undviker att se förortskillen i ögonen. En potentiell mördare som kräver "respekt"? Nuförtiden ska varje kvinna vara "tjej" och varje tjej vara "bitch". Och beter sig därefter. Dagens stridsrop: Ta ingen skii-it....
Därifrån är det inte långt ifrån att ta heder och ära av verkliga eller imbillade "fiender". På nätet går det lätt. Inte längre bort än närmaste dator, ett förfluget ord är en missil, avfyras med en knapptryckning, kan aldrig kallas tillbaka. Tidens tecken?

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28
29
30 31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards