Direktlänk till inlägg 7 maj 2008

På rätt kurs?

Av Lisbeth - 7 maj 2008 08:04

Vi har nu gått tre kurstillfällen. På ett vis har framsteg gjorts; Gerda har lärt sig sitta kvar i bilen, samt "Sitt" och "Stanna kvar". Dessvärre har hon också lärt sig andra saker... Jag anmälde till kurs för att min lilla hund skulle vänja sig vid en annan miljö, träffa andra människor och hundar, kort sagt; får vara med om någonting. Det senare har hon också fått, men inte på det sätt som tänkt var.


Jag de senaste 10 åren gått sju olika kursen på brukshundklubben, med fem hundar, samt en spårkurs på lokala kennelklubben. Dessa har varit mycket lyckade och berikande för individen. Det är precis detta som jag önskat och inte haft en tanke på något annat. Det var jag beredd att betala 800 kr för samt deltaga vid 8 x 2,15 timmars kurstillfällen. Jag anmälde därför till en valpkurs, kom inte med, anmälde igen och blev tilldelad plats på en grundkurs. Hade Gerda varit en vecka yngre hade valpkursen varit aktuell, men så blev det tyvärr inte. Nu säger sakkunskapen att skillnad i kursplan är i stort sätt obefintlig, men i praktiken är vår grundkurs mer problemorienterad. I vart fall har den skapat problem.


Alla kurser har haft ungefär samma upplägg. Men genomförandet i aktuell kurs skiljer sig. Vid "de andra" har vi haft gemensam samling - med hundar! Hundarna har då kunnat kolla in varandra. Ibland har vi även gått en liten promenad tillsammans. "Vi-känsla" har uppstått.


Här ska hundarna sitta i bilen... Det ger jag fanken i utan framhärdar med att ta in Gerda i klubbstugan. Jag vill inte lämna en sjumånaders valp ensam, ja inte någon hund, i en stekhet bil på en parkeringsplats, även om det "bara" är en halvtimme...


Sen ska det gås igenom, fikas och och pratas, i mitt tycke i en oändlig tid. Framför allt noga inpräntas att hundarna ska hållas åtskiljda, inget umgänge alltså, vilket först sas skulle förhindra bråk. Hundarna ska jobba och inte ha med varandra att göra. Inget nosande och hälsande! Det senaste budet är pga förhindrande av smittspridning av bl a noskvalster(?)! Mycke snack och lite verkstad... Någon "vi-känsla" har inte infunnit sig. Efter tre kurstillfällen vet jag fortfarande inte namnet på övriga hundar eller vad ägarna heter. Ja, de har ju en gång presenterat sig och namnen står säkert på kursmaterialet, men i alla fal... På "de förra kurserna" - jag ska inte tjata mer om det - har man fikat efter träningen. Då har hundarna legat utslagna på golvet och allt har varit lugnt och avspänt. Ingen hund har haft minsta tanke på bråk.


Gerda har under kursdagarna gått med lång hals och undrat vad detta är för massa människor och främmande hundar som hon inte får komma underfund med. Den strikta åtskillnaden har, såvitt jag ser det, bara skapat spänning mellan hundar. Nu senast hände det som inte får hända, nämligen att två stora hanar brakade samman. De hade väl gått där och laddat i strama koppel. En hund tog tillfäll i akt, slet sig från sin ägare och flög på en annan hund, ramelbuljong uppstod. Som tur är blev ingen skadad - fast en ägare fick nog fingret i kläm? - men Gerda som stod nästgårds tog illa vid sig. Dessvärre är hon nu också livrädd för instruktörerna.


Vi får se hur det går i fortsättningen...om det nu blir någon sådan...

 
 
Annie

Annie

7 maj 2008 09:13

Nej, det ser inte alls ut som att ni är på rätt kurs. Låter jätteunderligt, även fast jag själv inte är så bevandrad med hundar. Hoppa av kursen, vetja.

http://peek-a-boos.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Annette

7 maj 2008 14:07

Otur med kursen, låter inget roligt. Kommer du i håg vad mysigt det var på kursen vi gick gemensamt på (med Ada och Barbie)? Det var ju också en grundkurs, med väldigt bra instruktör och väldigt mycket vi-känsla.
Jättegrattis till bebbarna! Passa på och njut nu i valplådan.

 
Bitte

Bitte

7 maj 2008 14:11

Det där låter inte som någon bra kurs varken för Gerda eller dej!
Kan du inte ge instruktörerna lite bra tips om den sociala träningen för hundarna, som säkert fler än du önskar?

http://hem.passagen.se/sanningegardens

 
Britta

Britta

7 maj 2008 18:14

Hmmm... låter lite skumt.
På de valpkurser jag håller, får valparna hälsa på varandra före kursen, under kursen råder "fraterniseringsförbud" - i klassrummet, d v s på appellplanen eller i skogen,är det hund och ägare som gäller. Vid teoritillfällen och fika är valparna med i klubbstugan och är i allmänhet så trötta mentalt att det är kav lugnt.Första gången kan det vara lite gny, men det brukar snabbt gå över.
Jag kan väl förstå att situationen blir lite annorlunda vid en grundkurs, just därför att hundarna är äldre och redan kan ha fått "olater". Har själv haft ett otal antal grundkurser och där ser man rätt snabbt vilka hundar (oftast hanar) som inte skall ställas bredvid varandra, i varje fall inte förrän ägaren fått kontroll.
Det visar sig också snabbt vilka hundar som kan umgås friktionsfritt - men för min del gäller samma sak på dessa kurser som på valpkurser. Ägarna får gärna träffas före kursen, eller efter kursen, "in privatim" så att säga, med sina hundar, men under kurstillfället skall ägare och hund "vara ett".
Det är orättvist mot hunden att ena sekunden låta den nojsa på plan med en annan hund, en artfrände, och i nästa sekund kräva lydnad och uppmärksamhet mot ägaren. Det blir bara pannkaka av sådan träning och resulterar i misslyckande, både för hund och ägare - något man som instruktör kämpar allra mest för att undvika.
Men att totalt och konsekvent förbjuda hundarna att hälsa på varandra, njaeee...
Återigen - med måtta, inte under lektionen och vara observant på vilka hundar som "går ihop".

http://www.oxberget.se

 
Ingen bild

Ingrid

7 maj 2008 18:32

Men vad f-n (ursäkta frispråkigheten)Mor, hoppa av eländet!
Vad är de för poäng med att plåga sig igenom något som både matte och hund avskyr??

 
Ingen bild

Monica och Märta

7 maj 2008 21:20

Stackars Gerda. Det är det som är det tråkiga med hundkurser. Hundarna får tråkiga erfarenheter som kanske kommer följa med hela livet. Tycker det var fantasiskt bra med uppdelningen av stora och små på grundkursen jag gick med Märta. Jag tror att man ska dela upp hundarna efter deras egenskaper. Hundar med problem med andra hundar går bäst med vuxna stabila hundar! Det här är min favoritblogg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards