Direktlänk till inlägg 25 mars 2010

Efterspel

Av Lisbeth - 25 mars 2010 11:07

Nu har inkommit efterspel av det debacle som rasade våren-sommaren2009 med direkta återverkningar i kennelklubbens högre environger och indirekt på utfallet av KF. Det handlar dels om en domaretisk fråga, dels om en anmälan till Pressombudsmannen.


Domarfrågan först:

SKK/Utställningskommittén/UtstK:

”e) Skrivelse angående domares objektivitet i samband med SBK/Collie SM-09 Förelåg skrivelse inkommen till UtstK 2009-08-03 från ett antal utställare som deltagit SBK/Svenska Collieklubbens utställning ”Collie SM-09” i Piteå 4 juli 2009. I skrivelse med bifogade bilder från i ärendet aktuell utställningsring och domartält framkommer att i samband med bedömning av collie långhår även domaren för bedömning av collie korthår under en tid befann sig i domartältet”


”Yttrande i ärendet daterat 2009-09-04 har inkommit från SBK/Svenska Collieklubben. Ovan nämnda skrivelser har även vidarebefordrats till SBK. Uttalade UtstK att till SKK-organisationen och dess klubbar inbjudna domare borde vara så pass insatta i regler, etik och moral att de inte beter sig på ett sätt så att domares oväld och objektivitet kan ifrågasättas i samband med bedömning på utställning. I detta ingår att domare som inte dömer ska inte befinna sig i domartältet när en annan domare dömer. (Hänvisning till Regler och anvisningar för exteriördomare samt domaretiska regler.) Beslöt UtstK vidare att tillskriva SBK/Svenska Collieklubben angående ovanstående med uppmaning till arrangören att vidta lämpliga åtgärder i fall av att liknande skulle upprepas."


Nå det var ju bra att få detta utrett att tjäna som ett memento för utställningsarrangörer, samt för gamla och ev. blivande utställningsdomare.


Pressombudsmannen/PO. Artiklar och insändare i SKK:s tidning Hundsport/HS, HS 12/2008 och1-2/2009 om collieavel, m.m.:

PO:s bedömning. Ärendet avskrivs med följande motivering:

”Påståendena i de anmälda artiklarna förefaller mig överdrivna för att inte säga illvilliga, givet att anmälarens version av vad som inträffat i samband med de kritiserade parningarna är den riktiga. Emellertid, anmälaren hade själv startat diskussionen i ett ämne som hon visste var kontroversiellt och Hundsport lät henne komma till tals mycket utförligt i följande nummer av tidskriften. Det finns anledning att anta att det numret av Hundsport nådde en mycket stor del av den läsekrets som hade läst de föregående numren med både anmälarens inledande artiklar och replikerna. Mot denna bakgrund anser jag inte att det finns tillräckligt skäl att klandra tidskriften Hundsport. Ärendet avskrivs.

Stockholm den 23 mars 2010.

Yrsa Stenius Allmänhetens Pressombudsman


Sens moral: Ger man sig in i leken får man tåla en del, samt att tidningen går fri.

----PS Senaste nytt om SBK:s svindlande affärer på http://www.brukswebben.se/ - med pedagogisk grafik. Samt den officiella versionen i kongresshandlingarna nu utlagda på SBKS: hemsida http://www.sbk.nu/  
 
Ingen bild

Petter

25 mars 2010 19:35

Ähum.Vad skall man säga? Pannkaka? De så kallde Collie Info Vännerna gjorde bort sig IGEN. Så trött man blir på sådant här. Medveten motarbetan av rasrena collies, höga tonlägen och rena lögner. Gränslös okunskap, ointresse ( eller oförmåga?) av att förstå vad en rasstandard är för något. Mentalitet mentalitet och mentalitet. Men vad som är rastypisk riktig colliementalitet det har dessa nollor ingen som helst hum om. Snart kan man nog anse att SKK:s generalparagraf är tillämplig som underlag för en anmälan av dessa tokstollar. De motarbetar ju uppfödning av rasrena collies...

 
Ann-Sofie

Ann-Sofie

26 mars 2010 09:42

Det är inte nog med att utställningsreglerna bröts, objektiveten fick ytterligare en "touch" när man såg kopplingen mellan kh domaren (som befann sig i tältet under bedömningen) och vinnande hundar med vinnande avkommor... Kanske hade det ingen betydelse att kh domaren satt i samma tält under lh bedömningen -det kan hända att det hade varit samma utfall om allt hade gått enligt regelboken också!!!

Men jag som utställare ska inte behöva undra om det var en rättvis bedömning eller inte. När jag går och ställer min hund har jag betalat för det och jag förväntar mig ett proffsigt jobb från både arrangörens och domarens sida.

Detta är bara lilla skokartongen Sverige, men ett Collie-SM är för en hobbyutställare som jag själv är, eller åtminstone VAR vårt CRUFTS...

Ann-Sofie.

http://collieforever.live.se

 
Ingen bild

Gunnel

26 mars 2010 10:08

Var det inte så att kortisdomaren hade fött upp BIS vinnaren? Och är väninna med LH domaren? Svågerpolitik, kanske

 
Ingen bild

ulf

26 mars 2010 14:33

Jag har funderingar kring dagens titel - Efterspel. Det blir lite tråkiga paragrafer men notera tidpunkter.
CS 1-2009 5/2 2009. §4-b Hans Temrin och Per Arvelius för projektet "MH för alla hundar" utvärdering av mentalbeskrivning hund(MH).
AK föreslår CS att fastställa VD-beslut om att avsätta 10 000 kr. för projektet.
CS beslutade enligt förslaget.
Samma paragraf - under Övrigt: ... I sin andra frågeställning undrar Göran Bodegård om MH är ett så värdefullt och adekvat belagt instrument att så genomgripande krav och förändringar är motiverbara utifrån ett gängse common sense och vetenskapligt perspektiv? Frågan ställs med anledning av att ekonomiska medel har avsatts för att göra en utvärdering av MH. ....
CS 2-09 25/3 2009. §57 Forsknings- och utvecklingsfonden a)Bidragsansökan angående "bas-MH" .....Projektet stöds av ..SBK. Total kostnad för projektet är beräknad till 250 000 kr. AK föreslår CS att bifalla ansökan om hela beloppet med hänvisning till SKK/CS beslut om prioritering av hundars mentalitet under kommande verksamhetsperiod. Ulf Uddman förslår att pengarna tas ..från fond..ur vinstdepositionen 2008. Projektet kommer att arbeta fram ett MH för alla raser och inte bara brukshundsraser.
CS ..bifaller ansökan ... Bodegård reserverar sig mot beslutet.
§ 73 d .....Det är fortfarande för tidigt att slutligt utvärdera MH då flera utvärderingsprojekt som tidigare redogjorts för pågår. SKK avvaktar resultatet av forskningsrapporten innan CS är berett att förändra nuvarande regler kring hur olika resultat från MH skall tolkas och värdras som t.ex krav vid valpregistrering. .....
CS 3-2009 29/5 2009. § 86 Föregående protokoll § 73 d Demokratisk etik kontra politisk eminens. Göran Bodegård har i brev till delar av presidiet lämnat synpunkter på annan CS-ledamots agerande vid rasklubbs årsmöte.
KF 30-31 maj 2009. § 1 .... Kraftfull satsning på utvärdering av SBKs Mentalbeskrivning Hund för att ta fram motsvarande tester för alla raser.
§ 18 ... Nils Erik Åhmansson informerade om de tre parallella forskningsprojekt där man ska utvärdera MH under de närmaste åren. SKK kommer att avvakta de resultaten och sedan gå ut med information på bred front och ha samarbete med berörda klubbar.
§ 56 .. KF beslutade välja Bo Edoff till ordförande i valberedningen till KF 2011.
CS 5-2009 18/8 2009. § 108 h) Val till CS kommittéer och arbetsgrupper. ....
SKKs Kommitté för hundars mentalitet Ionie Oskarsson
§ 131 Information från b) CS-ledamöter.... Göran Bodegård önskar att det aktuella utvecklingsarbetet med rasspecifika MH presenteras för CS, där det finns möjlighet till diskussioner och frågor.
CS beslutade att vid kommande möte under 2010 planera in en redovisning av projektet.
CS 7-2009 25/11 2009. § 165 - Föregående protokoll 6/2009. § 140(§ 124 g) delegeringsordningar
§ 6 KHMs uppdrag, delegeringsordningen - protokollsutdrag. Protokoll fört vid telefonsammanträde med Svenska Kennelklubbens Kommitté för hundars mentalitet den 5 november 2009.
KHM begär hos CS att få beslutsrätt för de områden som rör mentalitet. Det innebär ansvar för regelverk gällande Mentalbeskrivning Hund, Mentaltest (MT), framtida regelverk kring den nya mentalbeskrivningen för hundar utanför SBK (s.k. Bas-MH) samt egenskapsvärden flyttas till KHM.
CS beslutade i enlighet med förslaget. CS uppdrog till Ionie Oskarsson, Annica Uppström och Ulf Uddman att kontrollera vilka ytterligare befintliga prov som är aktuella för att flyttas över till KHM.
SKK/KHM nr 1/2010. 3/2 2010. ... Kommittéens stora arbetsuppgift inom denna verksamhetsperiod kommer att vara arbetet med införandet av det s.k BasMH ....
§ 7 ... Noterade KHM att SKK/AK beslutat att i enlighet med Centralstyrelsens beslut CS2/2009§73d, kalla till möte med Collieklubben, SBK och KHM.
§ 8 Information VD ... Informerade om Agrias och SKKs Forskningsfond för sällskapsdjur. SKK ska ta fram ett forskningspolitiskt program och det finns möjlighet för KHM att ha synpunkter gällande prioriterade områden avseende forskning kring hundars mentalitet. År 2010 finns 5 mkr inom fonden. -Informerade om att CS avsatt 5 mkr för arbete med hundars hälsa och mentalitet. KHM har möjlighet att äska medel för arbete inom kommittén t ex gällande information.
§ 10 Kopior f.k e. Skrivelse från Svenska Collieklubben till SBK, "Angående kullar som avviker från SKKs grundregler"
§ 12 Presentation/diskussion, projekt "BasMH". ....Diskuterade KHM namnfrågan och beslutade att föreslå SKK/CS att testet ska heta Beteende- och Personlighetstest, BP-test. .... Beslöt KHM därefter att tillstyrka fortsatt projekt och förslå SKK/CS att bevilja ansökta medel.

Jaha det var det! KF får höra att SKK skall avvakta utvärderingen av MH. Långt innan dess kör man igång med planer på utvärdering som raskt går från 10 000kr. till 5mkr och ev mer. KHM bidas och tar hand om allt för BasMH.
Och nu till - Efterspel.
KF 2011 får en utvärdering (förhoppningsvis) av ett prestigeprojekt. Oavsett vad KF vill har man redan BP-testet för alla raser. Vad skall KF göra åt det när redan miljoner kronor är nedlagda i diskutabel forskning. Sedan får vi se KHMs ordförande finnas som aspirant till Ordförande i SKK. Den som lever får se. Var det någon som nämnde demokrati ?

 
Duritzan

Duritzan

26 mars 2010 16:38

Det hela påminner om "Den nya matematiken" (mängdläran)- ett projekt som drogs igång av amerikanska universitet. Sverige hakade på och investerade mycket skattemedel i studieresor, utbildning av alla lärare i mängdlära och produktion av nya läromedel för grundskolan. När skolorna i Sverige var klara att sjösätta "Den nya matematiken" hade den amerikanska militären slagit till bromsarna. Soldaterna kunde inte längre räkna och USA återgick till den "reguljära" matematiken.

Departementet med ansvar för svenska skolor hade då två alternativ:
1. att erkänna att mängdläran var ett dåligt projekt och gå vidare med befintliga läroböcker eller
2. att låtsas som ingenting och införa mängdläran.
Som vi vet valde man nr 2, för det var ju pinsamt att erkänna att man kastat bort miljoner på ren idioti. Och några årskullar elever fick sota för politikernas feghet innan "Den nya matematiken" i tysthet stoppades undan i gömmorna.

Jag fruktar en liknande process i fråga om MH/BP. När man investerat tillräckligt mycket pengar törs man inte backa och säga att det där inte var någon bra idé. Efter några år blir testet kanske frivilligt och så kan det somna in i tysthet.

Heder åt Göran Bodegård som vågar stå upp och säga obekväma sanningar!

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

lisbeth

26 mars 2010 17:03

Ulf - föredömligt överskådligt! Turerna är så många och snåriga att det inte är lätt att hänga med ens för de extremt insatta.

Ett försynt påpekande - den ursprungligt avsatta summan var faktiskt 100.000 kr. Det är lätt att tappa en och annan noll i den stora penninggaloppen!

 
Ingen bild

lisbeth

26 mars 2010 17:05

Duritzan - jämförelsen med mängdläran haltar inte! Dessutom har jag missat den, men nu är den med! Bravo!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards