Direktlänk till inlägg 3 mars 2010

Guldåldern

Av Lisbeth - 3 mars 2010 06:53


Det fanns en tid i Sverige som levererade fantastiska journalister. Vi kan kalla den Guldåldern - den generation som föddes mellan första och andra världskrigen - i runda slängar 1920 till 1940 - mellankrigsgenerationen. Det finns många exempel, men jag tar två som jag känner mig väl bekant med; Barbro Alving "Bang" och Jan Olof Olsson "Jolo". Dessa reportrar (och författare) var gudabenådade, de hade allt; språk, talang, stilistisk förmåga och erfarenheter som kunde omtolkas i snillrik samhällsanalys. De var uppväxta eller i varje fall fostrade av en generation med egna minnen av "det stora kriget", de genomlevde nästa krig. Som vuxna klev de med nyfikna svenska ögon ut i det krigshärjade men återuppbyggande Europa och rapporterade hem till folkhemmet. Guldålderns tidningsfolk var unika. Det spelar ingen roll hur många teoretiska journalistutbildningar nutidens murvlar genomgår, någon Bang eller Jolo kläcks inte bland dem.


Något liknande kan man säga om motsvarande i den kynologiska världen. Hundfolket får aldrig mer en Stig Ahlberg, Hundsports legendariske "Black Jack". Stig Ahlberg hade förresten fötterna i såväl tidnings- som hundvärld. Han började sin journalistiska bana på Göteborgs Handels och Sjöfartstidning, under legendariske Torgny Segerstedt. Flyttade till Stockholm och jobbade på salig Morgontidningen. Blev nattchefoch värvades som chefredaktör till Röster i Radio sedermera Röster i Radio/TV. Stig Ahlberg även skicklig uppfödare av airedaleterrier och utställningsdomare. Han var inte oväntat god vän med Jolo, de gjorde till och med lumpen ihop. En annan stor hund- och tidningsman som rätteligen bör nämnas i sammanhanget är journalisten, uppfödaren och domaren Bo Bengtson.


Svenska Kennelklubben fick fram underbara domare som är födda under eller strax efter den här tiden; några som jag närmast tänker på är fortfarande synnerligen aktiva; Reneé Sporre Willes och Göran Bodegård. Båda är internationella allrounddomare. Reneé Sporre Willes är SKK-sakkunnig i kynologiska frågor, ordförande i FCI-standardkommittén och framgångsrik uppfödare av mops, lagotto och norwich terrier, samt gjorde ett litet men ytterst minnesvärt inhopp i pekingese...


Göran Bodegård är ledamot av SKK/CS, ordförande i SKK-standardkommitté och grundlade en stam av greyhounds med världsrykte. Hur kom det sig att just mellankrigsgenerationen levererade utomordentligt folk inom så vitt skilda fält som journalistik och hunduppfödning/domare? Ja, man kan väl gissa att det delvis hörde ihop med omständigheterna...När dessa personer blev vuxna hade de inte direkt levt i skyddad verksta... I 20-årsåldern hade man redan prövat vingarna. Vårt land hade klarat sig från krigen. Efterkrigstidens unga i Sverige hade unika möjligheter att kultivera talangerna. Dagens blivande journalister och uppfödare/domare bor fortfarande hemma hos sina föräldrar... De som skaffar hund i 35-40-årsåldern kanske börjar fundera på uppfödning... 10 år senare vill de bli domare. Det går inte så bra!


I likhet med språk, simning och cykling är kynologi en färdighet som inläres bäst i unga år. Visst kan folk med ambition och flit lära sig till hyggliga kunskaper om hund, men finns inte handlaget där från början, finslipat i ett ungt och ofördärvat sinne, så blir resultatet därefter.

Det är svårt att kläcka fram bra domare nuförtiden och de blir användbara en allt kortare tid beroende på att de startar så sent i livet.... Förr kallade SKK till domarutbildning. Man visste mycket väl var talangerna fanns... Detta fina gamla foto visar exempel på "kallade" - två världsberömda svenskar, en skotsk hjorthund och en klassisk engelsk utställardam! (Stig Ahlberg var förresten också med på den Englandsresan till Windsor som SKK ordnade det året...)


Ulla Segerström dömde alla grupper & BIS på Windsor - och gav gruppen till Betsinda of Rotherwood - vilken senare blev BIS. Den mycket unge mannen är Dr Göran Bodegård, som dömde sin första CC Ch-ship redan 1971! Och så blev det ju bra också!

 
 
Camilla

Camilla

3 mars 2010 09:04

Kloka ord, igen!

Camilla

http://fjallglimtens.bloggagratis.se

 
Ingen bild

gammal uppfödare

3 mars 2010 10:14

Å så sant och så bra skrivet ! De här domarna kan verkligen sina saker - dessutom älskar de hundar. Det märks tydligt. Det gjorde verkligen Ulla Segerström !
Det verkar inte som alla domare ens tycker om hundar.

 
Ingen bild

Monica

3 mars 2010 12:24

Så rätt det är det du skriver om domare förr. Det var roligare att ställa då.
Ta t.ex Joe Braddon. Minns än vilken fest han gjorde en utställning till. Det var höjdardagar det. ”Those were the days”.



Monica

 
Ingen bild

Lennart

3 mars 2010 19:29

Hade man gjort som fordomdags i SKK, dvs kallat till domargärning,hade vi förhoppningsvis sluppit alla dessa domarkarriärister eller "broilerdomare" som utbildar sig blixtsnabbt på många olika raser i ett rasande tempo och vars bedömningar blir lite hur som helst... ibland kan man undra hur intresserade en del är av det de håller på med. Otrevligt bemötande av utställare, överlägsen attityd, så var det aldrig förr... Men att snabbutbildas för att få många raser och därmed kunna inviteras till att få dömma lite överallt inte att förglömma utomlands det är populärt, men blir domarna bätte? Dessutom så saknas det riktiga rasspecialister, då man nästan inte "bara" kan utbildas på enstaka ras.Jag saknar systemet i England, där rasspecialisterna hålls högt och där domarna inte uppmuntras till mängdauktorisation.Bättre många domare med specifik raskompetens än många domare med många olika raser som de inte är brinnande för.

 
Ingrid

Ingrid

3 mars 2010 20:22

Bodegård - lika tjusig nu som då!

http://igurt.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Jeanita

3 mars 2010 23:08

När jagbser Ulla Segerström så tänker jag på vad jag hörde vid
en ring i slutet på -70 talet när hon dömde Frallor.
En osäker matte hade en förtjusande liten juniortik med ett
lite tunt huvud.
Ulla tog upp tiken på armen och gullade med den och gav sedan ett råd till matten att hon skulle ge henne mycket ben
att gnaga på så att kindmusklerna skulle få arbeta så att
huvudet skulle komma.
Sedan tänker jag på dina raporter från kattutställningarna.
På -7o-talet hade vi färdiga burar till dvärghundarna i ögonhöjd
som man inredde med gardiner, jag hade mörkröd sammet.
Stora hundar hade sina bås.
Vilket arbete som utfördes att sätta upp och ta ner allt detta
, men vad underbart det var att kunna visa sina hundar i lugn
och ro.
Lite nostalgi, det var tider det.

 
Ingen bild

Petter

4 mars 2010 19:42

... minns dessa burar.Trevligt var det att alla satt hos sina hundar o att man umgicks runt burarna eller boxarna för de större hundarna. Dessutom lyckades jag få köpa ett rack när SKK skulle göra sig av med dem.Passade utmärkt att ha dvärgkaninerna i när det var natt fyllda med halm... tyvärr rostade de så de fick kasseras så småningom. Kommer ni ihåg kopplena man hade till de större hundarna? De som man hade i de stora öppna båsen? Hittade ett för ett tag sedan och föll i nostalgi... Ibland så VAR det bättre förr...
Dessutom: hur i hela världen har Dr Bodegård lyckats se lika snygg ut nu som i sin ungdom? Han har ju dessutom nästan samma kroppsposition på bägge bilderna? Har han någon hemlig dekokt som blandas på ett apotek, tro? :-)

 
Ingen bild

Anita W

6 mars 2010 18:06

Detta kommer inte bli så långt som jag skulle vilja. Man orkar varken skriva allt, eller läsa.
The Good Old Days! Det kommer dagens unga att säga om 2000++ Så är det alltid. Vi klamrar oss fast vid det nostalgiska.
Jag tycker också det var något bättrer förr. Åtminstone när det gäller , till en viss del, "domeriet".
Kanske och jag menar bara kanske var det mer genuina (??) intresserade människor som ville bli domare. Intresserade i avel menar jag. En domare ska ju alltid döma avelsresultat. Inte vad som kommer att hända i framtiden-
Men, i dags läge så är det mycket bättre utbildning , anatomiskt i alla fall, än det var förr. Det är mycket fler raskonferenser än någonsin. Rasklubbar får bidrag, från SKK att ha dessa. Angelägna domare som vissar intresse för en ras måste gå igenom rasklubben. Jag kan nämna att dessa konferenser är nästan alltid fyllda av de domare som har rasen, ska få rasen. Det är alltså rasklubben som godkänner att en domare får utbilda sig på just denna ras.
DET GÅR ATTSÄGA NEJ, har man en vettig motevering.
Visst finns det kanske några som har intresset att bli allrounder´s för sakens skull men man får inte glömma att dessa människor var uppfödare/utställare själva innan de valde att bli domare. Kanske för ett brinnande intresse i just kynelogi.
Det är också lätt att tycka en domare "är dålig, nonchalant" om man inte får ett bra pris
Någon frågade om man blir en bättre domare om man dömer utomlands. Ja, faktiskt så blir man det. Man ser olika typer. Av vikelser från typ och standarden, osv. Alltis intressant att se hur en ras är utvecklad på andra sidan jorden.
Ras specialster nämde någon. Det skulle absolut inte gynna en ras att bara ha ras specialister. De har sin typ och ofta specialiserar sig (hakar upp sig på ) en del detaljer som en non specialist "tar mer vid ro" och kanske prioriterar andra saker.
I Skandinavien så är det lättare att få CHANSEN att bli domare/utöka sig på raser. Notera chansen!
Ofta i andra länder så är det mycket mycket mer vem du känner vem som sitter i en styrelse. Har de inte hört talsa om dig så "ligger du illa till" Inte så här. Det ska bevisas att du inte tagit intresse i rasen.
Jag har bott i England i 33 år och blev där domare först och tro mig, det gick trögt. Man skulle vara med på alla möjliga listor. A, B, och C listor som resultrerade i hur många hundar/klasser man dömt på "open" shows. Det var INGEN som lärde dig något.
Du fick en inbjudan efter att ha "varit i rasen" några år och kanske haft en vinstrik hund där du då blev i fokus.
Är detta vad ni kallar en bra utbildning? Jag skulle säga att England var en av de värsta för detta. Nu har de, "gudskelov", åtminstone börjat med rasträffar och klubbarna inbjuder domare. Detta var INTE vanligt när dessa stor domare blev just det. De visste hund, ingen tvekan om det, dock........
Det nämns ovan här på Lisbeth´s blogg stor beundran för en del av dessa personligheter / profiler. Jag kan säga att en del höll vissa raser i en järhand och resultatet blev också att det bara fanns en typ (deras!) En del profiler blev så "stora" att deras kommentarer, beteende var så oförskämda att vissa utställare lämnade ringen i tårar. När en del av dessa domare var på plats så kunde det vara smockfullt runt ringen. För att se fina hundar/bedömmning???? Nej, för att de visste att nu skulle det bli "livat i holken" Var det något att beundra?
Åtminstone här i Sverige kan man ju lämna in en protest
Jag vill här avsluta (skulle kunna tillägga så mycket mer) med att säga. Göran är en stor favorit hos mig också. Carl- Johan A. är en riktig hund domare. Marianne Furst - Danielsson.
Ja, jovisst har vi haft /har bra all round domare i Sverige. Inte alla, så kan det ju aldrig bli. Låt bli att ställa ut för dem ni inte tycker om. Svårare än så är det inte
Angående att domare utbildar sig på många av dessa ovanliga/udda numerärt små raser är ju en självklarhet. Vem ska döma dem? Det finns ju knappast någon specialist på dem.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards