Alla inlägg under augusti 2010

Av Lisbeth - 7 augusti 2010 08:55

... då är det kräfttid. En av de svenska rituella traditionerna. Kommer osökt att tänka på Albert Engströms klassiska affisch... Den är ett självporträtt, Engströms mästerliga drag var att utnyttja kräfttiden till den mest slagkraftigaste propagandaaffischen i den svenska affischkonsten. 

      Engströms affisch fick stort genomslag och bidrog att förslaget av totalt rusdrycksförbud föll vid den första allmänna rådgivande folkomröstningen i Sverige som var söndagen den 27 augusti 1922. Agitationen inför omröstningen var hätsk och omfattande, förbudsivrarna ansåg att valet främst stod mellan fylleri och helnykterhet, spritflödet skulle utarma Sverige (trots motbokssystemet med åldersgräns på 25 år som infördes 1917 med tilldelning efter ekonomisk status och kön, motboken avskaffades 1955). Förbudsvännerna som var välorganiserade genomförde över 10 000 möten i landet. En majoritet av befolkningen, måttlighetsbrukarna segrade dock med två procents marginal vid folkomröstningen.

Svensken har ett komplicerat förhållande till alkohol. Under motbokstiden, inte minst, frodades hembränningen, detta ädla hantverk, som Engström och andra kulturtillskyndare så vällustigt beskrivit. Läste i DN att hembränningen är på utdöende. Nå det känns ju betryggande att hantverket hålls vid liv hos vissa fickor av befolkningen. Såsom påpekats av en av kommentatörerna (inlägget om en funktionär som SBK avstängt på livstid för phula ord) beskrives hur anmälande klubb finansierade ett läger via försäljning av hembränt. Vilken innovation! Kunskap och kompetens är tidens lösen! Än lever företagsamhet i Gambla Sverige! Ansvarig specialklubb (hur långt kan ansvaret för en lokalklubb utsträckas? - uppenbarligen långt för de ansvariga lägger sin numera i det mesta, även språkbruk) - har dock inte brytt sig trots flera påstötningar, enligt uppgift. Man menar att det är en polisiär angelägenhet... I jakten på försumliga prioriteras uppenbarligen verbal nedsmutsning. Före illegal rusdrycksförsäljning. Dessutom kan folk bli sjuka, men de får väl skylla sig själva...

Armen i vinkel - här vankas finkel!

Hurra!

Av Lisbeth - 6 augusti 2010 13:46

Tänkte pigga upp mig mellan varven av arbete och slit genom att spela videon med Thin Lizzy som blåste liv i den gamla irländska klassikern Whiskey in the Jar. Tanken var den att återkalla the glory days, inte minst den gången när Yours Truly satt i flera timmar med bandets urgulliga trummis Brian Downey och han pratade hela tiden och bara med mig! (Phil Lynott var tyvärr död då).

  När Felix var hos oss och målade visade han mormor hur man skulle få fram videoinspelningar i datorn. Jag hittade Thin Lizzy alright och Whiskey in the Jar också men inte blev det något ljud oavsett vilka knappar jag tryckte på. Värdelöst!

Av Lisbeth - 6 augusti 2010 11:46

Obs uppdaterat http://slutstycket.blogg.se/ (läsare har uppmärksamma på att länken inte funkar, men det går bra att gå in på Gunnars blogg bland länkar till höger)

Visst kan man fnissa åt höjdarna som gör bort sig "mellan skål och vägg" -   men egentligen är det bara för bedrövligt. Varför ska man ha stadgar och regler när det bara gäller vissa - alltså de nyttiga idioterna, dvs "vanliga medlemmar"? Nomenklaturan har skaffa sig gräddfil och sätter sig över det som inte passar för stunden.

Av Lisbeth - 6 augusti 2010 06:28


Igår, när jag öppnade bloggplatsen, då dök det upp en rad med kommentarer - ja, inte på min blogg utan slumpade kommentarer. Det hela visade sig handla om mig - eller rättare sagt ett par vita valpar - ej godkänd färg - som jag råkade få för ett par år sedan. Jag klickade nyfiket vidare, för det här var något som jag sånär glömt bort. Hamnade på en blogg där man ondsint spydde galla. Det var 42 kommentarer till inlägget - fyrtiotvå!

Diskussionen - eller vad man kan kalla det - fördes 2007. Det är alltså samma tjat och ältande som nu, fast nu handlar det om vita tecken, uppväckt och ströendes salt i såren då rasens i särklass största stjärna och främsta PR-flicka råkar vara utrustad med sådana - alltså vita tecken.

Det hela stämde till svartsyn. Har vi inte kommit längre än så här?

I ett tidigare inlägg under veckan i den här bloggen uppmärksammades de krokiga ryggar som dykt upp på senare år - det handlar om svaga ryggar, markant överbyggda hundar med underställda ben och fallande kors, hundar som ser helt vanskapeliga ut. Hur RÖR sig sådana hundar? Sådant begriper alla kunniga hundmänniskor. Finns det några kvar? De som kan se ett degenerationsfenomen och uppfatta en varningsklocka.

Men det verkar inte vara någon som ser - eller bryr sig.

  För att visa vad som menas  har jag som motvikt lånat en bild från Skogsbygdens hemsida av Ch Skogsbygdens Nora Supernova - se här:

Rak plan rygg med kraftig muskulatur, fria lediga vägvinnande rörelser.

Och så håller man på och tjafsar om lite vit päls eller någon saknad tand!

Det här problemet - eller ska vi säga tillstånd hellre än problem - finns naturligtvis i fler raser... Nej jag tänker inte nämna några exempel - då blir det väl stegel och hjul och jag uppskattar min husfrid.

Men de raser som jag särskilt tänker på ha alla det gemensamt att de utsätts för prov och tester - i de bästa av avsikter naturligtvis. Men resultatet blir dessvärre att det råddar till det för uppfödarna, för många hänsyn hit och dit, för mycket vägval och bortval. Slutprodukten blir varken friskare eller bättre jakt-/brukshundar och naturligtvis inte lyckat exteriört. Kvar står en hel här av medelmåttor. 


När Yours Truly blev till den hundmänniska som jag är, då hade en sådan här debatt varit otänkbar - och är det fortfarande i den kynologiska världen utanför Sverige.

På den tiden - kära unga generation - då stod uppfödaren i centrum. Skickliga uppfödare lyfte sin ras till hög nivå och respekterades för sina kunskaper.


Idag är hundavel reducerad till produktion av valpar där försäljning är det viktiga och detta genom förmenta sakpåståenden. Allt som kan mätas, räknas och vägas tas med, utan att man besvärar sig med att titta på hunden - alltså den slutliga produkten.

Framgångsrik hundavel kräver tålamod och en långsamhet som inte längre accepteras i vårt samhälle. Nej, det är bara att gå en kurs och invaggas i föreställningen att man kan det här. Pang, pang - en etta på utställning, godkänt HD-resultat, genomfört MH - så kan man intala sig att här står ett prima avelsdjur. Sen är det bara att sätta igång. Helst ska det bli en stor kull så att det hela går ihop sig...

Kvar blir tämligen enkla individer - the mass of mediocrity! 


Det är rena tyranniet. Medelmåttorna regerar! Det kynologiska ledarskapet har abdikerat och är överlämnat rasansvaret till ras/specialklubbar. Där förvaltas det naturligtvis på ett alldeles utmärkt sätt - här och där. Men i raser som domineras av folk "med fyra år i rasen" leder det obönhörligt till tjafs och stridigheter och en nedåtgående spiral.

Kvalitén går åt fanders! Folk kan inte se på sina hundar! Och hur skulle de kunna det när man aldrig haft en riktigt fin hund framför ögonen!


Istället har det egna jaget hamnat i centrum och hundsportens fokus har flyttat från hunden och rasen till pausprogram och aktiviteter. Bisak har blivit huvudsak och kvar står vi med lång näsa och undrar var alla hopplösa individet kommer ifrån - det gäller såväl människor som hundar.


Av Lisbeth - 5 augusti 2010 10:31

Hjälp! Vad har jag gjort?     Lilla ulvusbloggen har vips hamnat på tionde plats bland de populäraste bloggarna - det finns 78.690 bloggar på bloggplatsen.

Det har uppenbarligen myllrat en hel hoper spritt NYA läsare. Hjärtligt välkomna skall ni vara allesamman!

Av Lisbeth - 5 augusti 2010 10:17

Fånetisk Fru Svenssång.

(Text av Povel Ramel)

Sjung om Fru Svenssons lyckliga karl

Låt honom plöja i ungdomens fåror

Fem gamla hjärtan i sprit har jag

Å en ljus elefant i ett snår

Inga stoppar den i vårat linneskåp

Loppor tär vår vän som idisslar en sko

när vi snyta en rund liten hund

Där den här lilla bagaren bor

Där den härliga bagaren bor

Hur sa?

hittad hos bloggvännen Elaina http://elaina.bloggagratis.se/   

Av Lisbeth - 4 augusti 2010 22:19

Idag har Yours Truly målat färdigt fönstren i köket och hängt upp nya gardiner.   Så nöjd jag blev! Det finns mer att göra och så uppmuntrande - effekten är helt enkelt strålande. ivf jämförelsevis...   Jack och Gunvald testade genast den nya utsikten (Rasmus trillade ner precis när bilden togs...) Att jag någonsin skulle orka med och klara av restaureringen det fanns inte  i sinnevärlden... Början var lite valhänt röjande och ett ohyggligt slit - hur motigt som helst! Men så småningom skymtade en strimma av hopp om projektets färdigställande och så gick det allt bättre och snabbare och framför allt roligare!

Kanske får det dock bli ett litet avbrott i pyntet, då nya jobb ramlat in, vilket iofs är välkommet. Jag får jobba hela helgen och ev planerad resa blir nog inte av.

Men... det hindrar inte andra framtidsplaner! Jag skulle någon gång mer vilja resa till och se en del av de platser som jag lärt mig älska; London, Dublin, Budapest...

   Har drömt om att åka tillbaks till Frankrike, att få vandra i den stämningsfulla skogen Gros Bois, resa längre ner mot kusten, till La Rochelle och återse den vackra hamnen,vidare till Les Sables-d'Olonne med underbara skaldjur och den godaste mat mat som finns.

Sedan skulle jag också vilja besöka Ypres (fast det är förstås Belgien, allt ligger så nära, ivf med svenska mått mätt) och Verdun helt enkelt för att det känns säreget att ha läst så mycket om dessa historiska platser så man tycker sig känna varje del av topografin - och ändå aldrig varit där... Jag vill väldigt gärna se och gå på Voie Sacrée, kanske även utsträcka pilgrimaget till Le Homme Mort. Ja, det kanske inte är direkt en nöjestripp. Men jag tycker nog att jag skulle ha varit där. Det var det hele.

Det är detta jag tänker på bl.a

---

PS Uppdaterat på http://www.brukswebben.se/ med intressant information bl.a om Grundregel 1:3 och den yttersta konsekvensen av dess tolkande.

Av Lisbeth - 4 augusti 2010 09:10

... ja så står det i standarden ang västgötaspets.   "Plan" alltså - inte i bukter och finter som hade gillats av domare av dandie dinmont eller bedlingtonterrier. Har människor inget ögonmått? Var kommer alla överbyggda hundar ifrån, sänkta rygglinjer, sluttande kors? Ser man inte det eller varför framhärdar uppfödare/utställare (som borde veta bättre) med sina nästan vanskapeliga djur? Fast - så klart - det är kanske enklare att hänga upp sig någon tand för lite eller vita tecken (för mycket?) eller annat som man kan mäta och/eller räkna - än att se proportioner, parallella linjer eller rent av allmän sundhet.

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards